Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česnova tinktura

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Česnova tinktura

Napisal/-a muha » Ne Sep 01, 2024 9:16 am

Včeraj sem naredila še eno majhno količino - iz 2 strokov. Strla z lesenim kladivom na leseni deski. Za vsak slučaj. Rabim jo pa proti holesterolu, ker tablet res ne bi rada jemala.

A si holesterol merite doma, v lekarni ali greste vsakič k zdravniku?

Napisal/-a brbr » Pe Jul 22, 2022 5:08 pm

Copatka, glede delovanja kure: G.Brbr je imel povišan holestrol. Po kuri se mu je znižal (žal se vrednosti ne spomnim), tako mu ni bilo trba začet jesti tablet. Jaz sem mu pri kuri delala družbo, saj (zaenkrat) nimam težav z njim.

Danes sem nastavila česnovo tinkturo - prijatelj mi je prinesel odličen sadjevec. Tako da: žganje je okusno, česen je okusen. Torej bo tudi tinktura okusna Laughing Laughing_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a copatka » Če Jul 21, 2022 2:53 pm

Brbr, pa je kura proti holesterolu delovala? Sta kaj preverjala?
S črno mačko na rami si jo sigurno izdelovala v petek Laughing .

Kaj pa vem, jaz tudi brez tinkture nisem bila bolna že kar nekaj let, niti covid me še ni ujel Rolling Eyes . Mogoče je pa vseeno ne bom delala Wink . Mene mogoče pokonci drži kar žajbljev "limončelo" - žajbelj, šnops, limona in med. Sigurno je pa boljšega okusa Laughing ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a brbr » Če Jul 21, 2022 12:09 pm

Copatka, jaz za potrebe preventive proti virusnim obolenjem izdelujem tinkturo po receptu, ki sem ga napisala na začetku. Torej česen namočen v žganju in izpostavljen toploti.

Enkrat sem izdelala tudi tinkturo po "tibetanskem" receptu za namen zniževanja holesterola. Takrat sva z g. Brbr naredila tudi predpisano kuro.

Mogoče so učinkovine, zaradi drugačne priprave (enkrat vroče/svetloba, drugič mraz/tema), v tinkturah drugačne. Kaj vem! Zato raje/za vsak slučaj vsako uporabljam za svoj namen.

Česnovo tinkturo proti nalezljivim boleznim jemljem že kar nekaj let in mogoče tudi zaradi nje nisem bila nič bolna (niti prehlajena ne) od februarja 2018.

Aja, ko sem izdelovala "tibetansko", sem česen strla z lesenim kladivom, na leseni deski (z moje rame pa je vse skupaj nadzorovala črna mačka Laughing)

Zdaj pa imam kuhinjskega robota, ki ima, poleg kovinskega, tudi plastični nož za sekljalnik._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a copatka » Če Jul 21, 2022 3:14 am

Se strinjam, Muha. Jaz ga bom mogoče res stlačila z lesenim kladivom (imam enega prastarega za zrezke), in tudi keramičen nož je očitno v redu. Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a muha » Sr Jul 20, 2022 7:22 pm

Leseno kladivo in deska? Bi bilo najbrž dobrodošlo, a pri meni zapoje kar navaden nožiček. Ampak: keramični bi bil pa namesto lesa kar v redu, kajne?

Ob množici raznoraznih receptov in nasvetov, za tinkturo ali za kaj drugega, vedno izberem tistega, ki se mi zdi dokaj smiseln in in čimbolj enostaven.

Napisal/-a copatka » Sr Jul 20, 2022 4:20 pm

Letos jo bom pa res naredila! Vsako leto pozabim Rolling Eyes .

Sem pa šla kot Muha malo pogooglat in našla kup receptov, a tudi dva nista enaka Laughing . Od temperature (hladilnik do vročega sonca) do sestavin in količin. Še najbolj ziher se mi zdi recept tibetanskih menihov, star že enih 5000 let (pa še tibetanske kužke imam Wink )
Mi je pa en stavek vzbudil zanimanje - da se česna za tinkturo ne smemo dotakniti z nobeno kovinsko stvarjo, da ga je zato treba streti z lesenim kladivom na leseni deski. Se držite tega?

Našla sem tudi tole povezavo, kjer je ogromno različnih receptov za svakojake česnove pripravke Smile : http://www.popolnaprehrana.si/cesen-kot-zdravilo/ . V videu je tudi tibetanski recept za tinkturo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a brbr » Sr Jul 20, 2022 2:43 pm

Ali že pripravljate tinkturo?
Jaz še čakam na žganje. Sem ga pozabila pravočasno naročiti. Tako štartam jutri, pojutršnjem._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Pe Okt 22, 2021 10:13 am

Če imaš še kaj domačega česna, lahko tudi še sedaj narediš tinkturo. Na primerni toploti vsaj, če že sončka ne boš mogla loviti. Ne bo optimalno, a še vedno uporabno, vsaj tako jaz gledam na te zadeve. Kajti recepti se močno razlikujejo med seboj: Vse od sončne toplote do "pacanja" v hladnem temnem prostoru. Od 96 % alkohola do dobre domače slivovke , od 7 dni pa tja do 3 tedne "pacanja" ...

Ker me je zanimalo tole okrog različnih navedb ( 96 % alkohol, domače žganje) sem brskala naprej. Zanimive podatke sem našla TULE. Takole pravijo: Pridobiva se z ekstrakcijo narezanih česnovih strokov v mešanici prečiščene vode in etanola Prečiščena voda in etanol sta pa ravno sestavina domačega sadjevca ali slivovke ali ... . Wink

Napisal/-a dašabina » Pe Okt 22, 2021 9:14 am

in vidim, da je to recept od Brbr...no, saj bom začela "domače" bolj poslušat Laughing , k nas vedno na tuje vleče..._________________sonček je in .....

Na vrh