Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jajčevci, melancani

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Jajčevci, melancani

Napisal/-a muha » Pe Avg 12, 2016 3:07 pm

Voda, odgovorila sem ti tukaj.

Napisal/-a voda » Pe Avg 12, 2016 2:07 pm

muha, ti so res množični. če boš spravljala semena te prosim za 2 semenčka. hvala in naj ti naprej lepo rastejo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a tajana » Če Avg 11, 2016 8:08 pm

Imam dve sadike jajcevcev, katere mi je podarila Muha (podarila mi je tri sadike vendar z eno se je posladkal voluhar). Te dve sadiki sta tako oblozeni, da veje komaj drzijo plodove. Vsaka sadika bo dala vec kot 15 plodov, ker toliko jih je ze, pa se vedno cveti. Res se ne spomnim, da bi ze kgaj imela tako roden jajcevec. Ponavadi 5 do 10 plodov. Muha, se enkrat hvala za sadike._________________CARPE DIEM

Napisal/-a muha » Če Avg 11, 2016 6:27 pm

ja, voda, tako zeloo so polni - dokazni material. Imam jih v samo 4 loncih, na sadiki je pa tudi po 12 plodov, takih manjših, velikosti srednje kumare. Slabe 3 kg se jih je nabralo tokrat in sem iz njih že naredila ratatouille, potem mi je pa zmanjkalo paprik in paradižnikov čeprav sem dajala v mešanico nekaj več jajčevcev, kot jih je po receptu. Vložiti se mase zaenkrat nisem upala, čeprav pravijo, da lepo uspe, je šla po porcijah v zamrzovalnik.

Preostanek je v sušilcu. Nekaj je že suhih in so prav prijetni za grizljanje. Na koncu malček pogreni, pa ne preveč. Sedaj imam že polno idej: da jih pojemo kot čips, da jih zmeljem v prah ali sproti pozimi namakam kot gobe in dodajam jedem.

Še pred tem sem eno rundo po nasvetu znanke najprej popekla na suho, brez olja, natlačila v kozarec in čez nalila oljčno olje (2 polna litrska kozarca) in pustila v hladilniku. Te smo vmes že pojedli. Za daljši čas nič kaj rada ne konzerviram v olju, ker se bojim, da bi sčasoma postalo žarko. Če bo vreme kolikor toliko toplo, se bom kar še en čas "zabavala" s shranjevanjem jajčevcev Very Happy .

Napisal/-a voda » Če Avg 11, 2016 6:15 pm

muha, ali imaš tolko rastlin, da imaš viška, ali so tvoji totalno plodni, ker ena klasičena rastlina naredi največ 3-4 plodov? pri nas ni nikoli viška malencanov. če jih 2-3 kom spaniraš v masi za zelo goste palačinke jih lahko ješ 3 dni in ti niso odveč. sendvič njih enako kot cuket je odličen. drugače jih lahko shraniš v obliki sataraša, prepražena čebulam paprika, bučke, malancani in te z oljem naložiš v kozarčke. daš na hladno in zdržijo celo leto. tu in tam ko imaš, dodaš tudi paradižnik (lahko tudi kasneje) a za shranjevanje ni nujno. lpvoda

PS: če jih paniraš po sistemu z drobtinami imaš obkus kot bi jedel ribo._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a Ivčk » Sr Avg 10, 2016 2:58 pm

Če imaš viška, jih nareži na rezine, posoli, premaži z olivnim oljem in speci na žaru. Potem pa ohladi, naloži v vrečke in v skrinjo z njimi. Pozimi zelo pašejo, ker spominjajo na poletje. Vrečko ven, da se delno odtajajo, narežeš na kockice in brž v omako ali rižoto z njimi, njami..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Napisal/-a muha » Sr Avg 10, 2016 1:56 pm

Je kdo jajčevce že sušil? Se obnese?

Nekaj viška mi hodi, s katerim ne vem kam, pa sem si zamislila, da bi jih posušila v sušilniku .

Napisal/-a voda » To Avg 20, 2013 6:41 pm

hej, jajčevci so, če jih ne olupiš rahlo grenkasti, a prav v tem je njihov čar okusa. zaradi te grenkosti so nekoč gospodinje nasolile rezine in jih potem rahlo ožele in nato pripravljale.
jaz rezine nič ne solim. pečem jih -na suho- na rebrasti ponvi in jima kasneje dodajam olje itd.
izredno dobro in okusno so se obnesli pečeni in zmešani skupaj z rezinami pečene paprike in čilijev, dodam čisto malo olja, da so rahlo napojeni . vse napečeno shranim skupaj v frižiderju tudi več kot 10 dni zdrži in potem začinim s česnom oliv oljem in domačim kisom in peteršiljem. zelo dobra hladna jed.
pravkar sem očistila celo vedro čilijev in paprik, ter nekaj malencana in bučk, katere bom po peki - zeo na hitro- spravila v olje v kazarce za zimo. lahko jih daš tudi v zmrzovalnik. odlična solata. čilije bom kasneje nafilala-količinsko po potrebi za sproti, ker več kot 15 dni ta marinada ne zdrži- s slanim ičunom, slanim sirom, peteršiljem in česnom in drobcem rdeče mlete paprike. lahko si domisliš kakšno drugo filo. izredno okusno in dosti močno seveda je vse skupaj. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a TwityPity » To Avg 20, 2013 4:58 pm

Danes je bila prva bera jajčevcev iz loncev. 1 Aswad in 2 Rositi Round.


Jajčevci v marinadi
Jajčevce operemo, narežemo na cca. 1cm debele rezine, nasolimo in pustimo stati kake pol ure, da se odteče odvečna voda.
Nato jih popečemo (na olivnem olju, giju ...), ravno toliko da se "pobelijo" in rahlo porjavijo.
Medtem pripravimo marinado - nasekljamo česen in petršilj ter zalijemo z olivnim oljem.
Ko se jajčevci ohladijo, jih zlagamo enega na drugega ter mažemo z marinado.

Vse skupaj postavimo v hladilnik da se dodobra prepojij. V hladilniku smo jih imeli tudi že 5dni, pa so bili še vedno OK, vendar jih ponavadi zmažemo veliko prej.
Uporabljamo jih kot hladno prilogo raznim jedem, za v sendviče ipd...

Jajčevci, melancani

Napisal/-a crtj-admin » Če Jan 01, 1970 1:00 am

(Prenos iz arhiva)

Na vrh