Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - tretja greda

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Ameriška borovnica - tretja greda

Napisal/-a Duncan » Ne Avg 28, 2022 3:57 pm

mfranc je napisal/a:
Andrej Banko je napisal/a:
Čeprav se sprašujem,če je za nas, mikro (da ne rečem nano:D) pridelovalce, tole kisanje terena z žveplom sploh smiselno.
Pa še precej časa je potem treba čakat, da bakterijo opravijo svoje. Koliko že, nekaj mesecev ?
Pač na izolirani gredi zamenjaš navadno zemljo z ustrezno - kislo. Pa potem vsake toliko dodajaš malo žaganja in iglic.

Saj, rdeča nit v mojem tekstu je priprava substrata z ugodnim pH za borovnice brez uporabe žvepla!

LosBlancos je napisal/a:
mislim, da je pri tem žveplu prišlo samo do napake kaj se tiče gramature. Ker lepo avtor napiše, da je zemljo zakisal z 300 g žvepla. in ker je imel na oko 3m2 zemlje za zakisat se hitro vidi dejanska mera:)

Sem pa za osnovo/bazo, čisto spodaj, uporabil izkopano vrtno zemljo. Zmešal sem jo z žveplom in jo vrnil nazaj. Moram se res dopolniti, da se ne bomo preveč zaštrikali okrog žvepla Wink .
Moja žveplana zemlja je bila ob izdelavi grede več kot 30 cm pod koreninami. Sedaj pa še vedno najmanj 20 cm.

Tabela, ki sem jo priložil, je dejansko namenjena nižanju pH-ja terena, ko se ta namerava uporabiti za sajenje borovnic brez uporabe materialov z nizkim pH. Ali se pač dela kompromis in se minimalno uporabi draga šota.
V tem primeru se žveplo potrese po terenu in se podkoplje do globine 20 - 30 cm. In to eno leto pred sajenjem borovnic! Toliko časa namreč poteče, da bakterije predelajo elementarno žveplo v sulfatno obliko SO4. Po nekih podatkih traja razkroj do dve leti.
Bentonit/žveplo granule baje pomagajo pospešiti predelavo, tako da je SO4 dostopen v pol leta.


Ve mogoče kdo kje bi se dalo dobiti tole žveplo z bentonitom, ali ima mogoče kdo kaj viška?

Napisal/-a ferdo36 » Pe Dec 16, 2016 9:14 am

Takole po sliki ti bo težko kdo dobro svetoval.
Poreži vse nizke,izrojene,preobložene,tiste ki rastejo v sredino itd.
Raje pridi pogledati,kako obrezujemo pri nas,ali pa malo eksperimentiraj!_________________Narava vse povrne!

Napisal/-a blazz85 » Če Dec 15, 2016 8:07 pm

Pozdravljeni!
Tukaj imam 2 primera borovnic. Zanima me katere veje je treba spomladi
odrezati.





Napisal/-a LosBlancos » So Dec 03, 2016 4:42 pm

a v tem času še kdo zaliva borovnice?

Napisal/-a Andrej Banko » To Nov 29, 2016 10:56 pm

ferdo36 je napisal/a:
Andrej B.pridi k meni po žveplo,ga imam 1,5 t.Sam nimam časa za eksperimente.


Super, najlepša hvala za vabilo in ponudbo. Bom en dan ob priliki res prišel !

Napisal/-a ferdo36 » To Nov 29, 2016 10:16 pm

Andrej B.pridi k meni po žveplo,ga imam 1,5 t.Sam nimam časa za eksperimente.
Od pH 6,5 na 4,5 je po mnogih preverjanjih in preračunavanjih potrebno
od 10-12 dag na m2.Žveplo se vkoplje v zemljo se pretvarja do dveh let.
Proces je biološki in ne kemijski!!!_________________Narava vse povrne!

Napisal/-a mfranc » To Nov 29, 2016 3:07 pm

Andrej Banko je napisal/a:
Čeprav se sprašujem,če je za nas, mikro (da ne rečem nano:D) pridelovalce, tole kisanje terena z žveplom sploh smiselno.
Pa še precej časa je potem treba čakat, da bakterijo opravijo svoje. Koliko že, nekaj mesecev ?
Pač na izolirani gredi zamenjaš navadno zemljo z ustrezno - kislo. Pa potem vsake toliko dodajaš malo žaganja in iglic.

Saj, rdeča nit v mojem tekstu je priprava substrata z ugodnim pH za borovnice brez uporabe žvepla!

LosBlancos je napisal/a:
mislim, da je pri tem žveplu prišlo samo do napake kaj se tiče gramature. Ker lepo avtor napiše, da je zemljo zakisal z 300 g žvepla. in ker je imel na oko 3m2 zemlje za zakisat se hitro vidi dejanska mera:)

Sem pa za osnovo/bazo, čisto spodaj, uporabil izkopano vrtno zemljo. Zmešal sem jo z žveplom in jo vrnil nazaj. Moram se res dopolniti, da se ne bomo preveč zaštrikali okrog žvepla Wink .
Moja žveplana zemlja je bila ob izdelavi grede več kot 30 cm pod koreninami. Sedaj pa še vedno najmanj 20 cm.

Tabela, ki sem jo priložil, je dejansko namenjena nižanju pH-ja terena, ko se ta namerava uporabiti za sajenje borovnic brez uporabe materialov z nizkim pH. Ali se pač dela kompromis in se minimalno uporabi draga šota.
V tem primeru se žveplo potrese po terenu in se podkoplje do globine 20 - 30 cm. In to eno leto pred sajenjem borovnic! Toliko časa namreč poteče, da bakterije predelajo elementarno žveplo v sulfatno obliko SO4. Po nekih podatkih traja razkroj do dve leti.
Bentonit/žveplo granule baje pomagajo pospešiti predelavo, tako da je SO4 dostopen v pol leta._________________mfranc

Napisal/-a Andrej Banko » To Nov 29, 2016 10:51 am

Ko se dokopljem do ene omembe vredne količine žvepla, bom prav naredil en test na tole temo !

Napisal/-a LosBlancos » To Nov 29, 2016 12:29 am

mislim, da je pri tem žveplu prišlo samo do napake kaj se tiče gramature. Ker lepo avtor napiše, da je zemljo zakisal z 300 g žvepla. in ker je imel na oko 3m2 zemlje za zakisat se hitro vidi dejanska mera:)

Napisal/-a Andrej Banko » Po Nov 28, 2016 6:44 pm

Hmm... zanimiva debata za kemike in mikrobiologe. Sicer se s takimi in podobnimi zadevami nisem nikoli ukvarjal,
vendar se tudi meni na prvi strani navedene količine žvepla za zakisanje zemlje zdijo res nenavadno nizke ( npr. 8,25 - 26,4 g žvepla za pH: 7,0 ---> 5,0 ).

Poleg tega ne razumem, zakaj so podatki v g/m2. Saj vendar ne želimo zakisati le (zgornje) površine, temveč nek volumen zemlje.
Bolj smiselno bi bilo, če bi bil podatek za maso(žvepla)/m3.

Čeprav se sprašujem,če je za nas, mikro (da ne rečem nano:D) pridelovalce, tole kisanje terena z žveplom sploh smiselno.
Pa še precej časa je potem treba čakat, da bakterijo opravijo svoje. Koliko že, nekaj mesecev ?
Pač na izolirani gredi zamenjaš navadno zemljo z ustrezno - kislo. Pa potem vsake toliko dodajaš malo žaganja in iglic.

Na vrh