Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Svinjska mast in ocvirki

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Svinjska mast in ocvirki

Napisal/-a metuljc » To Jan 31, 2017 9:42 pm

brbr, pri nas se je vedno dalo mleko k salu le na začetku in ko je bilo salo scvrto, ni bilo kaj odliti. Le precedilo se je, z ocvirki so imeli gostijo ptiči, salo je bilo običajno za piškote, sploh salove rogljičke oz. blazinice, polnjene z marmelado.

Napisal/-a mravlja » To Jan 31, 2017 7:45 pm

mmm...

sem tudi sam postal svinjskosneden... Laughing

Napisal/-a pika » To Jan 31, 2017 7:21 pm

Nisem vedela, da se to tudi cvre, poznam samo podkožno.

Napisal/-a voda » To Jan 31, 2017 3:59 pm

ja, reče jima se -s. čvarak, pl. čvarci,- a mislim da je to beseda južnega izvora. kako se ocvirkom reče v Istri se ne spomnim. enako so debeli in masni kot slovenski. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a lpmami » To Jan 31, 2017 3:47 pm

Ta bela mast od sala je bila še posebej cenjena. Uporabljali so jo za cvrtje pustnih krofov, mišk in podobnega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a brbr » To Jan 31, 2017 3:28 pm

Tale salova mast se cvre iz maščobe - sala, ki se nahaja okoli notranjih organov (mislim, da okoli ledvic) in je čisto drugačna kot podkožni špeh. Mleko naj bi se drugič dodalo zato, da se mast dodobra prečisti. To sem prečitala nekje drugje...
Muha: ko sem drugič dodala mleko, sem imela posodo na štedilniku, kjer je vse skupaj počasi vrelo pol ure... Res ne vem v čem je štos. Ko sem do dna naredila luknjo, se na dnu ni videlo nič mleka. Šele potem je počasi začelo kapljati, kot da bi bila mast prepojena z njim in bi se mleko le počasi izcejalo iz nje. Ko pa sem vse skupaj segrela, je bilo mleko na dnu lepo utekočinjeno in je z lahkoto izteklo izpod tanke plasti masti (strjene), ki je nisem uspela pobrati._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a lpmami » To Jan 31, 2017 3:20 pm

voda je napisal/a:
... močno se je stiskalo, da se je izcedila vsa maščob. malo so se posolili in lahko si jih jedel "kot bombončke". lpvoda
Take "bombončke", hrustljave, je enkrat prinesla sodelavka iz Medžimurja. Rekla jim je "čvarci", tako da najprej sploh nisem vedela, kaj ima. Bili so enkratni, neustavljivo dobri ... Je povedala, da se salo kuha z mlekom, kaj bolj natančnega pa ne vem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a voda » To Jan 31, 2017 3:11 pm

meni tudi ni jasno zakaj je v receptu še drugič mleko.

pri nas smo dodajali mleko predvsem zaradi ocvirkov. ti niso bili debeli kot sem jih tukaj v trgovinah srečala in skoraj vsaki je imel košček rdečega. mleko se je dajalo zato, da so bili zlato rumeni. potem se jih je še vroče dalo v stiskalnico za krompir (stiskalnica za krompir za delat njoke), močno se je stiskalo, da se je izcedila vsa maščob. malo so se posolili in lahko si jih jedel "kot bombončke". lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a muha » To Jan 31, 2017 2:04 pm

pika: si mislila špeh ali salo? Kajti s salom se drugače postopa. Da se na začetku cvrenja sala doda mleko sem vedela, tale kasnejša obdelava mi je pa popolna neznanka. Nekaj podobnega se rado zgodi, ko doma narejen puter spreminjam v maslo (ghee). Tam tudi na ta način odlivam tekočino z dna.

brbr: mogoče pa salu temperatura pečice ne ustreza, da se mleko in mast nista dobro ločila??? Pojma nimam, samo ugibam.

Napisal/-a pika » To Jan 31, 2017 1:50 pm

Prvič slišim, da bi se s pomočjo mleka to delalo. Si poskusila tudi brez? Moji starši delajo vedno samo z mastjo na vročini in dovolj dolgo, se nikoli ne pokvari v kleti.

Na vrh