Rheum officinale - rabarbara

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Rheum officinale - rabarbara

Napisal/-a metuljc » Pe Maj 10, 2019 12:34 pm

lpmami je napisal/a:
metuljc je napisal/a:
Nasploh z uživanjem rabarbare ni pretiravati ...
... kot z večino rastlin (oziroma hrane nasploh). V zmernih količinah povsem neškodljivo, ko nimamo mere, se pa lahko izrazijo škodljivi učinki.

Drži, le da je ta mera lahko pri zelo različnih količinah.

Napisal/-a Lpmami » Pe Maj 10, 2019 9:34 am

metuljc je napisal/a:
Nasploh z uživanjem rabarbare ni pretiravati ...
... kot z večino rastlin (oziroma hrane nasploh). V zmernih količinah povsem neškodljivo, ko nimamo mere, se pa lahko izrazijo škodljivi učinki._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a metuljc » Pe Maj 10, 2019 9:15 am

Tista strupena snov je v glavnem oksalna kislina (ki jo ima, recimo, v obilju kislica, pa dresnik, špinača,....), predvidevajo pa, da bi naj rabarbara vsebovala tudi strupene antrakinonske glikozide, predvsem v listih. Nasploh z uživanjem rabarbare ni pretiravati, sploh, če imamo težave z jetri in/ali sečili.

Napisal/-a muha » Pe Maj 10, 2019 8:44 am

Ne vem, zakaj ne bi bili za na kompost, če jih uporabljamo pri pripravi škropiv proti porovi muhi? Samo za direktno uživanje niso primerni. Jaz v poletni vročini z njimi pokrivam tla okrog rastlin.

Jaz sem jo letos silila povsem nehote. Ko še ni prikukala na plano, sem v tisti kot pospravila dolge leskove in vrbove šibe, namenjene pletenju ograjic, ter vse skupaj pokrila s črno folijo, da se ne bi presušile. Ko sem vse skupaj odkrila, so bila spodaj že 20 centimetrska stebla s komaj nakazanimi listi. Very Happy

Napisal/-a Žlehtnoba » Če Maj 09, 2019 11:26 pm

Cvet...




...in list




Takole za orientacijo - nož je dolg 23 cm...

Sicer pa me zanima, kakšne imate kaj izkušnje z uporabo listov; kolikor si jaz predstavljam, so zaradi strupenosti primerni za namakanje in škropljenje (proti ušem recimo) po kakih okrasnih stvareh in ne po vrtninah. Potemtakem niso primerni za odlaganje na kompost?_________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a živa » To Apr 25, 2017 12:37 pm

Še moje izkušnje:
rabarbaro mi je podarila forumašica spomladi. 2 leti je bolj životarila, zato sem eno korenino presadila. Letos sem prvič potrgala par listov s peclji, ker sem liste skuhala za insekticid, škropila bom preventivno jeseni posajen čebulček.
presajeno korenino je mož lansko jesen pomotoma prefrezal, čeprav sem imela označeno mesto s palicami. pognalo je kar nekaj majhnih listov, ker se je razmožila.

Sedaj moram najti recepte za uporabo, prvih par pecljev sem olupila in dala med kompot. Se čuti drugačen okus._________________Lp, Živa

Napisal/-a figula » To Mar 28, 2017 9:52 pm

figula je napisal/a:
Je treba rabarbaro spomladi silit, ane?
Sem jo lani prekrila z loncem in je razmeroma hitro naredila, ko ji je bilo bolj toplo in temno.
Jo grem kar takoj upedinat.


Da vam pocedim sline Cool moja siljena rabarbara odlično uspeva in pravkar smo si privoščili 2 mehki, sočni stebelci. Uf, kako je dobro Smile

Napisal/-a pika » Po Feb 20, 2017 9:16 pm

Torej je še za počakat, da ne bom po nepotrebnem brskala po zemlji.

Napisal/-a muha » Po Feb 20, 2017 8:11 pm

Moja še dolgo ne bo prilezla iz zemlje. Tam, kjer raste (trenutno v celodnevni senci) je še pošteno zamrznjeno.

Napisal/-a tajana » Po Feb 20, 2017 7:47 pm

Tudi pri meni nise nic pokukala ven. Sem sla danes pogledat. Ampak saj ne more, se mi zdi da je se prezgodaj. Upam pa, da je prezivela._________________CARPE DIEM

Na vrh