Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tritikala

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Tritikala

Napisal/-a metuljc » Sr Mar 08, 2017 11:39 pm

mravlja je napisal/a:
Metuljc, sva skoraj hkrati... Very Happy
Za moko bi prosil, da ostaneva v stiku. Kako pa prides do zrnja - pridelas sama?

Ne, dobila sem od znanke, ki se je preselila na kmetijo nekam tja okoli Planinskega jezera. Lahko poizvem, če jo še pridelujejo. Imam še zalogo, žito se ne pokvari, moko meljem sproti na MUM mlinček.

Okoli eno in dvozrnice pa, seveda, to so bolj ko ne izhodne vrste pšenice, sploh prva, enozrnica, Triticum monococcum. Pravzaprav je evolucija vrst pšenice šolski primer sosledja uspešnih, naključnih križanj in genomskih mutacij.

Napisal/-a Andrej Banko » Sr Mar 08, 2017 10:36 pm

Bratranec je lani jeseni posejal njivo tritikale poleg moje, oziroma očetove parcele.
Menda za krmo, naj bi bila super za ta namen.

Napisal/-a mravlja » Sr Mar 08, 2017 10:23 pm

Metuljc, sva skoraj hkrati... Very Happy
Za moko bi prosil, da ostaneva v stiku. Kako pa prides do zrnja - pridelas sama?

Napisal/-a mravlja » Sr Mar 08, 2017 10:20 pm

... in verjetno bi steli med prvobitnejse tudi enozrno in dvozrno psenico.

Napisal/-a metuljc » Sr Mar 08, 2017 10:19 pm

mravlja je napisal/a:
Metuljc, je moka tritikale v vasem koncu lahko dostopna?

Nikoli videla, nikoli iskala. Imam zrnje in meljem po potrebi. Če prideš na aprilsko srečanje, dobiš kak kg zmlete, polnozrnate moke. Wink

Napisal/-a juglans » Sr Mar 08, 2017 9:54 pm

Med tem, ko pričakuješ odgovore ....

Kolikor mi je poznano, imajo starejše - prvobitnejše sorte žit manj glutena, kot sodobne. Mednje bi štel piro, kamut, emer, ... recimo, sodobnejše sorte pa so selekcionirane prav v smeri večjega deleža glutena.

Napisal/-a mravlja » Sr Mar 08, 2017 9:31 pm

Mimogrede, spadam(o) med zagnane jedce ajde in ostalih zit.

Seveda, pricakovanje, da bo tritikala brez glutena je nesmiselno. Imam pa neko (se neosnovano) upanje (materije ne poznam podrobno), da nekoc dobim informacijo o nekem "lahkem" hibridu, ki bi imel glutenska (ali podobnih snovi) razmerja ugodnejsa - pa naj bi to bila "lahka psenica" ali "lahka tritikala" ali kaj drugega, tretjega... Osnova takega razmisljanja so recimo hibridi jerebike, ki delno ali v celoti grenkobe vec nimajo - in verjetno bi lahko nasli se kako tako primerjavo...

Metuljc, je moka tritikale v vasem koncu lahko dostopna?

Napisal/-a crtj » Sr Mar 08, 2017 12:48 pm

Tudi zame je ajda odlična, je pa to ljubiteljski okus, ponavadi jo imajo ljudje ali zelo radi ali pa enako močno ne marajo.

In spet so posebnosti - fagopirin v ajdi (tako klasični kot tatarski) povzroča preobčutljivost na svetlobo s kožnimi reakcijami pri ljudeh in živalih; našel slučajno pri raziskovanju, ali bi lahko naše viške ajde plasirali sosedovim kuram. Čeprav spet - naj bi bil predvsem prisoten v zelenih delih.

Glej tudi: https://permies.com/t/35541/cooking-destroy-fagopyrin-Buckwheat-Lettuce

Napisal/-a mil » Sr Mar 08, 2017 12:39 pm

Pozdrav

Po mojem mnenju ( hudo laičnem, in ker mi ustreza okus ) je najboljša stvar namesto pšenice A J D A.

Ljubim ajdove žgance, ajdovo kašo, ajdove palačinke in ajdov kruh. Seveda pa pijem tudi ajdov čaj.

Ja, tudi kaj pšeničnega ( še bolj pirinega) pojem, pa raje ne bi, ampak....sladice...pa tako...


Lepo bodimo, Mil

Napisal/-a crtj » Sr Mar 08, 2017 10:21 am

Po mojem zaenkrat zelo grobem razumevanju, ki je lahko točno ali pa ne, je stvar taka:

- razvita je bila, da bi združila donos in lastnosti zrna pšenice ter trpežnost rži

- uporablja se, kadar sploh (da ni pomladi zaorana) za prehrano živali, za ljudi pa le v sekundarni vlogi (dodaja se testeninam itd)

- lahko pa bi se mirno tudi samostojno, ker je zrno kvalitetno; vendar naj bi se vseeno nekoliko drugače obnašalo pri obdelavi, glej recimo http://www.triticale-infos.eu/use/human-consumption/index.html

Pri nas je bila zgodba enostavna:

- ajda je ostala predolgo na njivi, da bi sejal inkarnatko, kar bi sicer najraje zaradi čebel (pomladi 2016 je rešila izpad zaradi pomrzle akacije)

- želel sem sejati nekaj trpežnega in neizbirčnega, namen je pokritje njive / zeleno gnojenje

- razmišljal sem predvsem o rži in zimskem ovsu

- vendar, ko so bile ravno punce na poti LJ / MS, sem našel na bolhi oglas za tritikalo v Framu Smile

Ker je bila sejana pozno (in je traktorist bil nenavdušen nad kvaliteto semena, češ da je veliko loma), je trenutno videti precej razpršena in nebogljena, vendar mislim, da so šanse, da lepo zrase. Vsaj sodeč po tem, kakšne so dosedanje izkušnje z inkarnatko, ki kdaj vmes prek zime zgleda ko smrt, potem pa je pomladi vsa krasna.

Če bo res dobro zrasla, potem to tudi pomeni, da res zelo dobro prenaša neugodne pogoje. Ker v Prekmurju je suša že praktično od oktobra, cel januar je bil na -10 in to suh mraz, šele tam nekje v tretjem tednu je celo padlo za vzorec snega. Naša njiva tudi ni gnojena - samo tisto, kar pustijo rastline za sabo (inkarnatka, ajda in industrijska konoplja).

Glede posledic uživanja pšenice -- po mojem razumevanju to, da bi prešel s pšenice na tritikalo, ne bi pomenilo kvalitativne razlike. To tudi ni bil vzgojni cilj; cilj je bil "dajmo naredit res trpežno pšenico".

Nekaj, kar je trpežno in hkrati dejansko je alternativa v smislu glutena, je proso -- vendar je tam pa drug zadržek, delovalo naj bi zaviralno na ščitnico.

Na vrh