Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kavna usedlina

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Kavna usedlina

Napisal/-a matejos » Ne Mar 29, 2020 6:12 pm

Za nizanje pH uporabite amonsulfat._________________NM

Napisal/-a češnca » Ne Mar 29, 2020 12:02 pm

Ph vrednost kavne usedline znaša vse od 4.5 do 7, odvisno od kave, priprave, dodatkov. Najpogostejša izmerjena vrednost je bila od 6.5-6.8, kar je komaj kaj kislo oziroma v mejah normale. Povprečna vrednost zemlje je med 6 in 7 ph. Dodajanje kave v zemljo komaj kaj ali sploh nič ne spremeni ph vrednosti.

Če sadite borovnice in rododendrome, je potrebno pripraviti večjo količino kisle zemlje, najbolje iz trgovine. Ph vrednost zemlje niža tudi dodajanje šote in iglic. Smrekov iglice so bolj kisle od borovih, če se bo kdo poslužil tega.

V posodah za rože je smiselno dodati tanko plast kavne usedline pri koreninah, kjer jo lahko najbolje izkoristijo. Vedno je treba imeti v mislih, da hranilnih snovi iz kavne usedline, čeprav mogoče deluje kot zemlja, rastline ne morejo takoj črpati, temveč se mora najprej kompostirati bodisi na kompostnem kupu ali v zemlji. Kjer je mogoče, je usedlino smiselno vkopati v zemljo, zaradi hitrejšega razkroja.

Sama kavne usedline ne bi uporabljala v zemlji za sadike, v zemlji za rastoče in cvetoče rastline pa vsekakor. Razmerje z ostalimi deli zemlje je lahko tudi do 25 ali 35%, odvisno od sestave in potreb rastlin. V primeru potresanja večje količine po vrhu je smiselno dodati še kaj suhega kot zastirko, npr. slamo, listje, papir, karton...

Napisal/-a greeny » So Mar 28, 2020 9:15 pm

Sem mislil odpreti novo temo, pa vidim, da ste že pisali o kavni usedlini. Zanima me pa dvoje. Na internetu pišejo, da je kavna usedlina še posebej primerna za rastline, ki rade rastejo v kisli zemlji (recimo borovnice). Vseeno usedlina verjetno ni preveč neugodna za ostale?

In kot drugo, ali jo kdo uporablja za sobne rože? Glede na visoko vsebnost kalija in fosforja predvidevam, da bi bila še posebej primerna za cvetoče rastline, ampak verjetno nobeni ne bi ravno škodila?

Aja, pa koliko bi je naj zmešal? V tej temi je bil že link do ene raziskovalne naloge, kjer so kalili semena v zemlji z usedlino in priporočali do max 20 %. Raje kakih 5, 10 ... Kakšne izkušnje?

Napisal/-a jozekuch » To Mar 26, 2019 12:12 pm

mene
usmrajanje in fermentiranje kavne usedline ne moti.
Ne moti kompostnega kupa in/ali kalifornijcev?

Kako vem,
da gre za zdravo
usmrajnje in fermentiranje in
ne
za bolano?
gnitje in plesnjenje?

Napisal/-a figula » To Mar 26, 2019 11:17 am

Če imaš kak odslužen "protvan" in malo prostora na sončku, lahko vanj zliješ usedlino in se bo posušila tj. voda izhlapela.
Vedro raje zamenjaj z manjšo 1 l posodo. Večje količine vlažne/mokre kave se dejansko začenjajo usmrajat, fermentirat.
Nas to moti, ker smo bili naučeni, da mora biti vse ultra sterilno, narezano na kockice in zloščeno. Narava pa ne deluje po takšnih principih Rolling Eyes

Če se bodo tvoji prijatelji še vedno zmrdovali nad menijem, lahko suho potrosiš po zelenici. Travi bo prijalo malo dušika v njej.

Napisal/-a jozekuch » To Mar 26, 2019 10:38 am

Povsem praktič-no:

Če hočem dobiti (splakniti) kavno usedlino iz "piskra", moram dodati malo vode.
Tam potem ni "v glavnem suha snov".

Nekaj časa sem na balkonu precejal kavno usedlino. Dobil sem praktično suho kavno usedlino, ki se mi je zdela ok. za v vedro ali direktno za na gredo.

A vsake toliko časa se je vse skupaj polilo, ko je zapihal močan veter ali ko je bil dedek bolj neroden. Velika svinjarija na mojem in včasih celo spodnjem balkonu.

Od takrat zlivam zoc direktno v vedro, a se mi nekako zdi!! (vonj, izgled) da - po nekaj dneh - to ni tisto pravo za kalifornijce in kompostni kup.

Napisal/-a češnca » To Mar 26, 2019 1:46 am

Kompostni črvi imajo kavno usedlino zelo radi, ker zrnca delujejo kot čistilo, ko potujejo skozi njihov prebavni trakt. Če ima tudi kofein kakšen učinek, ne vem.

Če ima kdo viške ali kakšen kafič v bližini, se kavne ostanke lahko uporabi na tri načine: na kompostnem kupu z listjem ali papirjem zelo dvignejo temperaturo, saj delujejo kot pospeševalec, lahko jih privoščite črvom za poslastico ali pa direktno posujete suho usedlino po gredi v tanki plasti.

Napisal/-a Žlehtnoba » Po Mar 25, 2019 8:13 pm

Se opravičujem, tole pa čisto spregledal Embarassed

Najprej, kar se zoca tiče, gre not več ali manj "suha" snov (v smislu usedlina brez tekočine, a še vedno vlažna). Za kalifornijce bo pa kdo drug povedal, moje izkušnje so zgolj s temi "navadnimi" kompostnimi črvi (deževniki)._________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a jozekuch » Po Mar 25, 2019 7:26 pm

Se kalifornijski črvi tudi ne pritožujejo?

Napisal/-a Žlehtnoba » Po Mar 25, 2019 9:19 am

Jaz delam tako, kot piše v prvem delu - svež zoc v posodo z ostalimi odpadki (bokaši varianta) in potem po dveh tednih (pozimi zaradi temperatur pustim zoreti polno kanto cca 1 mesec) na kompost zunaj. Ti kompostni deževniki se nad mojim početjem ne pritožujejo Smile_________________go with your instinct to live as you want

Na vrh