Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

kuhanje oglja

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: kuhanje oglja

Napisal/-a mil » So Maj 13, 2017 10:14 am

Pozdrav

Super, sem vesela zate. Meni namreč ni uspelo priti in se pridružiti. Pa kdaj drugič.

Lepo bodi, Mil

Napisal/-a aladin » So Maj 13, 2017 9:58 am

Evo, pa še četrto sliko sem dodal, rezultat.

Vse skupaj sem pustil čez noč, sicer je drževalo, ampak vsaj površina zgleda suha. Vsebina je vsaj na prvi pogled lepo drobljiva z golimi rokami.

Napisal/-a aladin » So Maj 13, 2017 12:03 am

Evo, danes smo zakurili. Par ugotovitev:

Zunanji kovinski sod se je tako segrel, da sem moral izolacijo sneti, ker se je začela smoditi s plamenom.

Les je bil moker (pač skladno z vremenom preteklih dni), šele čez kakšno uro je začel lesni plin intenzivno goreti.

Jutri, ko se bo vse skupaj ohladilo, odprem, da vidim, kaj sem pridelal.

Ni bilo kaj dosti videti, ene tri slikce.

Aja, pa hrenovke se da sproti speči pa testo na palici tudi.[/img]

Napisal/-a rukola » Če Maj 11, 2017 2:11 pm

aladin je napisal/a:
...že v štartu poskrbet za manjše kose t....

Samo tisto "krhko" je pravo, ne glede na to ali je iz vejic ali iz kolov.

Napisal/-a aladin » Sr Maj 10, 2017 10:42 pm

Kolikor sem zasledil, je do konca skuhano oglje (torej tako ki se samo ohladi) precej krhka zadeva.

Sam mislim že v štartu poskrbet za manjše kose tako, da bodo municija predvsem tanjše veje.

Napisal/-a rukola » Sr Maj 10, 2017 5:04 pm

juglans je napisal/a:
V bistvu je štos gašenja procesa proti koncu z vodo v temu, da ...

Štos ni v gašenju ampak v odsotnosti kisika. Proces se ustavi, ko se zadeva ohladi in dobiš popolnoma suho oglje.

V primeru, da moraš proces ustavljati z vodo pomeni, da je prisoten kisik, kar pomeni, da ni biochar ampak bolj navadno oglje, ki še vsebuje katrane, smole in ostale derivate. Zadevo je potrebno pustiti, da se sama ohladi (do naslednjega dneva).

Razlika je očitna.
poglej od 7min:00sek naprej. https://www.youtube.com/watch?v=COPqvVH7jiw
oglje se kuha 1 uro in hladi nekaj ur. Proces se sam konča.

Napisal/-a rukola » Sr Maj 10, 2017 4:57 pm

To sem počel pred tremi leti
http://forum.gartlc.si/gartlc-about2087-0-asc-75.html

Največji problem mi predstavlja drobljenje oglja. Izredno umazano in verjetno za dihala nevarno opravilo. Debelih koščkov pa nočem v vrtu. Če bi našel kakšen sistem za dovolj drobno zrdobiti oglje bi ga imel za vrt še več, saj sem ga pridela za dve vreči.

Sedaj ga že tri leta pridelujem iz oblancev in debelega žaganja v velikih konzervah od pasje hrane v centralni peči. Letos pozimi mi je zmanjkalo oblancev Very Happy .

Napisal/-a aladin » Sr Maj 10, 2017 12:03 pm

Oglja še nismo skuhali, če bo vsaj približno suho vreme, ga bomo ta petek popoldne.

Napisal/-a aladin » Ne Apr 23, 2017 8:17 pm

Hitra najava z bliskovito izvedbo:

Vreme pravi, da bi lahko jutri ali pojutrišnjem popoldne skuhali kakšen sod oglja ali dva. Začeli bi nekje ob 16:30.

Pofočkajte se mi na ZS za detajle.

Napisal/-a juglans » Če Apr 20, 2017 9:02 am

malcek, tukaj je še en kandidat za ogljarjenje. Smile

Na vrh