Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nega večjih površin brez prinašanja zastirke / brez oranja

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Nega večjih površin brez prinašanja zastirke / brez oranja

Napisal/-a Furman » Sr Okt 04, 2017 6:24 pm

zuf
ali si morda razmišljal, da bi na traktor TV ali na kultivator, če ga imaš, namestil kovinska kolesa na katera bi navaril L železo recimo kakih 50 - 80cm in tako poširil kolesa. GorenjeMuta bi tako povozila recimo 100 do 120cm na enkrat. Ko bi s takimi kolesi prevozil njivo bi zagotovo prelomilo vsa steblca.
Upam, da razumeš kaj mislim._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?

Napisal/-a zuf » Pe Jun 02, 2017 11:10 pm

Najlažje je začeti konec poletja, po izkopu krompirja.
Na eni drugi njivi se mi je lansko leto po izkopu krompirja obnesla setev ajde, rži, kolerabe, črne redkve in repe.
Pred zimo je dosti biomase ostalo na njivi + hrana + živa rž za zastirko na licu mesta za letošnjo sezono!
Bom poslikal jutri, koruza že kuka na plano. Very Happy

Napisal/-a tajana » Pe Jun 02, 2017 7:23 pm

Zuf hvala za tole porocanje. Ga se kar trikrat prebrala. V jeseni poizkusim na delu njive._________________CARPE DIEM

Napisal/-a zuf » Pe Jun 02, 2017 6:32 pm

Tako je.

Napisal/-a muha » Pe Jun 02, 2017 5:57 pm

Aha! In potem prevzame vlogo zastirke in strohni, kajne?

Napisal/-a zuf » Pe Jun 02, 2017 5:56 pm

Pomembno pri temu je, da se bilka prelomi, večkrat.
Zato je kotno železo, ki bilko stisne ob tla in jo prelomi in ji tako prepreči pretakanje sokov.

Napisal/-a muha » Pe Jun 02, 2017 5:53 pm

zuf: kako se bo polegla rž naprej obnašala? Po izkušnjah od doma po neurjih je še rasla naprej in dozorela, le žeti jo je bilo skoraj nemogoče. Oz. je ni bilo treba, ker so klasje pomalicale miši .

Napisal/-a zuf » Pe Jun 02, 2017 5:41 pm

Nima smisla prinašati zastirke, če je večja površina.
Zadnja tri leta preizkušam in se učim vzgajati s pomočjo "zastirke na licu mesta".
Zgledoval sem se po kmetovalcih, ki na večjih površinah gojijo brez oranja. https://youtu.be/nWXCLVCJWTU
Glavni namen je imeti na površini gosto zeleno biomaso, ki jo ob pravem času poležemo/prelomimo in vanjo sejemo/sadimo.
Načeloma se najboljše obnese jesenska setev rži in grahorja.
Seveda pa je še kup drugih časovnih okvirjev in različnih setvenih kombinacij.

Ena izmed zgodb se je pri meni začela spomladi 2016 in sicer na golih njivskih tleh.
Namen je bil čm hitreje ustvariti čim več biomase, brez fokusa na pridelkih ter priprava površine za sezono 2017.
Zelo gosto sem sejal sončnice, ajdo, facelijo, oves, razne enoletne cvetlice, koruzo itd.
Namen je bil ustvariti čim več nadzemne in podzemne biomase.

julij 2016





avgust 2016







Na tej točki me je zaskrbelo, saj so v spodnjem sloju prevladali pleveli.

Vseeno sem nadaljeval in v stoječ plevel prosto sejal rž, nato pa plevel pokosil in material pustil na licu mestu.

rž posejana in plevel porezan - avgust 2016



Rž je kmalu vzniknila in nato čakanje kaj bo konec zime.

rž in ostanki sončničnih stebel - februar 2017



Imel sem dolgo časa za razmislek, kako bom rž kasneje prelomill/polegel.
Lansko leto sem to delal na roke in je bilo mukotrpno in zamudno.

v ozadju zelena biomasa rži, nekaj malega facelije, grahorja in ostalih plevelov - 02 junij 2017



... od blizu



ko rž zacveti, optimalen čas za prelom/poleganje - 02 junij 2017 - sem po nepotrebnem zavlačeval, saj je rž zacvetela že pred enim tednom



Nekaj kosov lesa in kotno železo - prtotip #1 - odlično se je obnesel!









Zdaj pa samo še zasadim/zasejem z bučami, melonami in lubenicami. Very Happy
Nazadnje urejal/a zuf 02 Jun 2017 21:14; skupaj popravljeno 2 krat

Napisal/-a Pepe » Po Mar 20, 2017 12:03 pm

Verjetno pravi valjar za tako opravilo je nekaj takega, o čemer debatirajo tu: http://traktor.mojforum.si/traktor-post-281489.html#281489

Napisal/-a juglans » Po Mar 20, 2017 9:43 am

Ja takšen valjar sem imel v mislih, ko sem razmišljal kako lahko improviziram z materialom, ki je v tistem momentu pri rokah. Tudi vem, da bi moral počakati na klasenje, ampak pri nas je pričetek setve v maju (druga polovica sploh) lahko že na meji smiselnega. Saj delo ostane enako, samo rezultat je lahko precej vprašljiv. Se bojim, da bo letošnja sezona že ena od takšnih. Skratka, valjar mora biti dovolj težak, da resnično pretisne stebla, tu pa se pojavlja druga tegobica, (vsaj pri meni) ko greš nato na takšno površino ročno obdelovati. Druga pesem je še nadaljevanje s stroji.
No, kakorkoli že, pri meni je trenutno v procesu "brez prekopavanja" le ena njiva, ostalo pa je na klasiki. Na izbranki raje uporabljam zastirko kompostiraneg amateriala. Trenutno mi ta varianta bolj ogovarja, ker se v tem primeru vseeno dogaja več mikro-makro biološke aktivnosti in je zemlja za odtenek voljnejša. V osnovi imam težko zemljo in je vsak detajl v pozitivi opazen.

Veliko težavo mi za enkrat predstavljajo poletni pleveli, termofilni pra...ci jim pravim. V vročini jim zadostujeta že dva listka za cvetenje, pulijo se pa ne, ker je zemlja kljub zastiranju dovolj suha, da postane trda. Že itak bi rabil kakšno pomoč iz kitajske, pa še bolj natančni so. (če nisem nekje bral o kitajcih ... ?)
Do sedaj se je za to nalogo najbolje izkazala gosta setev ajde. (po krompirju, fižolu, česnu, čebuli ...) , ki sem jo lani potem celo uspel pobrati sredi novembra, jo malenkost dosušiti nato pa sem jo decembra omlatil, cca40kg čistega semena je bil zaključek in slama za zastiranje česna. Fino.

Na vrh