Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Artemisia dracunculus - pehtran

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Artemisia dracunculus - pehtran

Napisal/-a muha » Po Maj 20, 2024 8:39 am

Ideja! Ga bom dala še tja.

Recept sem preizkusila, res se dobro obnese. V kozarčku sicer izgleda malo čudne barve, a okus, in le to je pomembno, povsem ohrani. Pa še sladkorja kasneje ni treba več dodajati.

Napisal/-a metuljc » Ne Maj 19, 2024 10:35 pm

juglans je napisal/a:
robert je napisal/a:
Kako pehtran shraniti za zimo,ali ga lahko posušim ali pa ga narežem in ga lahko zamrznem kot npr.drobnjak.Hvala in Lp


Pri nas ga oberemo, nato ga skupaj s sladkorjem (približno 1:1) zmiksamo v mikserju do srednje fine strukture. Shranjujemo ga v steklenih kozarcih na sobni temperaturi v omari. Najdlje je stal leto in pol, pa se ni pokvaril. Na ta način zelo dobro ohrani aromo in je super v različnih pecivih, mufinih, zeliščnih kruhih ....

Da malo obudim tale shranek. Lahko bi dobil mesto med recepti.
Pravkar sem dobila zajeten šop pehtrana in bo šel v tovrstno zalogo.

Napisal/-a copatka » Pe Apr 21, 2023 2:47 pm

No, moji ruski mladički so izkopani, ti ne bodo delali samomora Laughing_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a slavc » Pe Apr 21, 2023 2:41 pm

Menda je problem francoskega to, da sam sebe zaduši. Kot je lepo opisala Melona - nič se ni razširjal, nato je propadel.
Svetujejo, da ga presajamo/razdelimo po treh letih, sicer se bo naredil samomor z zadušitvijo.

Napisal/-a Melona » Če Apr 20, 2023 7:07 pm

Tudi jaz sem imela oba. Ruski je na vrtu bolj malo dišal, v potici je razvil okus in aromo in sem bila čisto zadovoljna z njim. Žal je preminil še preden se je mogel dobro razrasti. Potem sem imela do letos francoskega, vedno dišečega, strnjene rasti, takega manirlich obnašanja, da se v nekaj letih ni niti malo razširil. No, spomladi so za njim ostale le preperele korenine.

Kar se uporabnosti tiče, sta za moj okus oba dobra, zaradi bolj izrazitega vonja na vrtu pa je seveda v prednosti francoski.

Napisal/-a metuljc » Če Apr 20, 2023 5:00 pm

Nežni, francoski, Artemisia dracunculus vedno diši, je bolj delikaten za vzgojo. Ruski, A. Dracunculoides, je večji, bolj grobe rasti, običajno temneje zelen. Spodnji listi na steblu so pogosto vsej malo deljeni ali imajo ob bazi, morda bolje rečeno, izrazite zobce. Srečala sem vse odtenke od takih skoraj brez vonja do čudovito dišečih, celo paleto.
Ker jih vegetagivno razmnožujemo, se lastnosti ohranjajo.
S semenenju, križanjih pehtrana itd. pa kaj veliko ne vem.

Napisal/-a copatka » Če Apr 20, 2023 4:10 pm

Jaz dodatnih izzivov ne rabim, jih imam že zaradi mikroklime več kot dovolj 😂 . Moj karkoližeje se ji je lepo prilagodil, v skrinji ga moram imeti pa v res dobro zatesnjeni posodi, ker sicer po pehtranu diši vsa vsebina 😉 .
Ja, res potemnijo stebla, skoraj olesenijo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a muha » Če Apr 20, 2023 3:45 pm

Copatka: po prebranem v tistem prispevku bi bila tudi jaz pošteno zmedena. K sreči sem imela oba in poznam razliko v živo. Tak, kot tvoj je bil tisti, ki sem ga odstranila. Pri ruskem stebla sčasoma potemnijo, pri francoskem ostanejo zelena.

Možno, da sta se medtem tudi že kaj skrižala, saj cvetita oba, semeni pa le ruski. (Metuljc, ali to gre? Se lahko semeneča varianta oplodi iz rastline, ki sicer cveti, seme pa je sterilno?) In verjamem, da je aromatičnost odvisna tudi od zemlje, v kateri raste in od lege. Edinole, kar je pomembno, je, da imamo takega, ki zadovolji naše želje in potrebe.

Jaz negujem francoskega ravno zato, ker je bolj delikaten za vzgojo in mi je izziv. In se prepričujem, da močneje in lepše diši. Wink Laughing Če se bom spomnila, prinesem kako vejico na srečanje, da bomo primerjali.

Napisal/-a copatka » Če Apr 20, 2023 3:30 pm

Brbr Laughing Laughing Laughing

Sem ga poslikala - moj raste kot posamezne rastline, iz katerih potem poženejo tudi stranske vejice. Porežem celo rastlino ali stranske vejice in osmukam.
Tale link sem našla o razlikah, zanimivo. Zdaj še manj vem, kaj imam Very Happy . Ker se posamezne lastnosti mojega ne ujemajo ne z enim ne z drugim - rekla mu bom kar "gorski pehtran" Laughing . Vsekakor sem z njim več kot srečna, že dolga leta mi lepo služi in nič ga ne mine veselje do življenja Very Happy .
https://odkrito.svet24.si/clanek/zivljenjskislog/moj-pehtran-ne-disi-prav-649020



_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a brbr » Če Apr 20, 2023 3:13 pm

Zakaj imaš pa ti raje francoskega. Zaradi obvladljive rasti, okusa, ...?

Mislim, da je imel "moj bivši" širše liste in ga je bilo malo lažje nabirati, ker sem imela navado pobirati posamezne liste. No, pri tem bohotnežu pa brez slabe vesti odrežm celo vejico in jo potem osmukam.

Kako ga pa nabirate ostali?

Copatka, upam, da zaradi najinih Rusov nisva politični oporečnici... Embarassed_________________naredimo svet lepši

Na vrh