Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti likerjev

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Recepti likerjev

Napisal/-a laksikon » Če Jun 27, 2024 9:48 am

1. A ima kdo dober recept za mentolov liker oziroma metin liker? Gledam razne recepte, pišejo tudi o kombinaciji mete in melise, namakanje v strogi temi zaradi barve itd.
Kako pridobiti lepo zeleno barvo, naravno brez dodatkov? A z močnejšim alkoholom ne vem recimo 80% in več?

2. Menim, da za marsikatere likerje bi morali biti sprva močnejši alkohol, da dobiš visok izvleček iz zelišč itd., nato redčenje, sladkor, med itd. Gledal sem ene posnetke od Italijanskih zeliščarjev ravno za orehovec, zelene še mehke orehe je treba namakati v močnem alkoholu npr. 96% da pridobiš čim več snovi iz orehov in ne v blagih alkoholih...orehovec bi moral biti v temi in ne na soncu. Sonce na marsikaj negativno vpliva, tudi precej uničuje določene koristne snovi.

Napisal/-a GrGr » Po Jun 03, 2024 9:43 pm

Na kratek sprehod sem šel, pa ga nedokončal, ker sem povsem presenečen opazil, da so orehi ravno pravi za namok. Ogledal sem si kak ducat dreves in nobeno ni povsem golo, najde pa se tudi zelo polna. Narabutal sem jih 2 nabita žepa, v tropinovec gredo še danes...

Napisal/-a živa » Sr Maj 08, 2024 12:23 pm

pojma nimam, sem upala, da je to že kdo poskusil. Ker imam sama preverjeno in učinkovito delujočo metodo - grizenje in žvečenje bio kličkov, verjetno ne bom delala poskusa. meni smrekovi vršički ne pomagajo, poznam pa veliko ljudi, ki jim. v naši družini ima vsak svoj način: klinčke, cimet, ingver, žajbelj
Odkar uporabljam bio klinčke, nimam nikoli angine, kaj šele gnojne, kar sem imela po 2 x letno prej. Čim me nekaj praska po žrelu, vzamem klinčke. Bio so preverjeno učinkoviti, navadni sploh nimajo okusa in ne moči._________________Lp, Živa

Napisal/-a metuljc » Sr Maj 08, 2024 8:48 am

Živa, ni problem doseči sterilnosti shranka, glede okusa in dejstva, da potem to ni več sirup, pa ne bom nič rekla.

Napisal/-a živa » Sr Maj 08, 2024 8:44 am

Dejansko o sirupu, če ga pasteriliziram na določeno temperaturo, potem pa stekleničke v vodo, da še tam prevrejo. če bi seveda bilo kaj tekočine. predvidevam, da ni še nihče poskusil tega načina._________________Lp, Živa

Napisal/-a crtj » Po Maj 06, 2024 1:04 pm

V primerno hudem alkoholu (ali pa v skrinji, če se pogovarjamo bolj o sirupu).

Napisal/-a metuljc » Po Maj 06, 2024 12:47 pm

živa je napisal/a:
Ali je kdo poskusil smrekove vršičke dati skozi ožemalnik na polža? Razmišljam, kako bi s čimmanj sladkorja naredila.

In kako ga boš hranila, da ne bo zavrel?

Napisal/-a živa » Po Maj 06, 2024 12:13 pm

Ali je kdo poskusil smrekove vršičke dati skozi ožemalnik na polža? Razmišljam, kako bi s čimmanj sladkorja naredila._________________Lp, Živa

Napisal/-a Melona » Sr Maj 01, 2024 5:45 pm

Res, tule je precej velikih, a mi je bolj kot velikost pomembno, da so na otip pocasti, smolnati, kot praviš. In tudi petcentimetrski znajo biti ob nabiranju še zbiti in zaprti, se pa takoj razpustijo. Najlepši, majčkeni in kroglasti, so v bolj senčnatih delih.

Napisal/-a Andrej Banko » Sr Maj 01, 2024 4:55 pm

Hmm, tole so za moje standarde že preveliki. Jaz imam najraje tiste nabite, okrogle, ko so iglice še skupaj. Skoraj rahlo smolnate.
Res pa je, da takšne težko dobiš pod 1000 metri.
Čez 14 dni se moram tudi jaz zbrcati v kakšen hrib.
Najlepše do sedaj sem pred leti dobil na vrhu Ratitovca, konec maja ali pa že v juniju.
Pa kar pomembno je, če prej vsaj nekaj dni ne dežuje. Idealno pa, da en teden sije sonce na polno !

Jaz sem že dodajal kakšno rezino limone med vršičke. Meni odgovarja.

Na vrh