Napisal/-a TVD » So Jul 22, 2017 1:01 pm
Hvala za odgovor, juglans.
Ta vrt, na katerem se zdaj jaz malo zabavam, je od moje mame. Ona je ta plevel ves čas pulila ven, jaz pa sem ga zdaj pustila na vrtu, da bi prišla do semena. Imam tudi tistega, ki sem ga kupila v semenarni, vendar je drugačen, večji in ni nič bolan, čeprav je celo bližje pese in križnic. Ta, ki sem ga poslikala je pa bolj na samem in je kar naenkrat postal ves pikast. Škoda, sem mislila, da bom lahko prišla do semena. So pa posamezni majhni še drugje po vrtu, mogoče mi še uspe, upanje umre zadnje.
Jaz bom rastlino uporabljala v prehrani, zaradi njegove zdravilnosti. Je v bistvu edini rastlinski vir prave oblike Omega3, ki je telo ne more proizvajati samo. Vegetarijanci (jaz sem vegi že 30 let) je ne moremo dobiti, ker se nahaja v živalskih maščobah, največ jo je v ribjem olju. Ima jo le še lan in črna kopriva (to mi je prinesla metuljc - hvala!) in je že na vrtu, vendar sem zdaj raziskovala še naprej in ugotovila, da ni v pravi obliki in jo mora telo še predelati, da jo lahko uporabi. Črno koprivo bom zdaj prvič uvedla v svojo prehrano, zato še ne vem, kako jo bom pripravljala, medtem ko tolščak, ki sem ga zdaj na novo odkrila, lahko uporabljamo kot zelenjavno prilogo ali v juhi, kar meni odgovarja, saj surove sestavine slabo prebavljam in bi bila izguba prevelika.
Recept za zdravilno juho iz tolščaka:
250 gr tolščaka
2 skodelici jogurta
70 gr čičerikine moke
1/2 čž rimske kumine
ščepec asofetide
1/4 čž kurkume
1/4 čž čili vprahu
sol po okusu
1 žlica nasekljanega zelenega koriandra ali peteršilja
žlica olja
Tolščak nasekljamo, na olju prepražimo kumino asofetido in kurkumo, dodamo tolščak, zalijemo s skodelico vode. Pokrito kuhamo 5-6 minut. Med tem časom v skodelo z moko dolijemo nekaj jogurta in zamešamo gladko maso, dodamo še ostali jogurt in stresemo k tolščaku. Dolijemo še 3 skodelice vode in na zmernem ognju ves čas mešamo, dokler juha ne zavre. Takrat dodamo še sol in čili ter pokrito kuhamo 10 minut. Na koncu dodamo še koriander ali peteršilj. Sem jo danes mislila skuhati, pa sem včeraj zagledala te pike na divjem tolščaku, tako da jo bom zdaj naredila iz tistega "ta žlahtnega".
Nisem pa vedela, da se uporablja tudi tolščakovo seme. A mi lahko poveš, kako ti prideš do semen in kako jih uporabiš.
Hvala.
Hvala za odgovor, juglans.
Ta vrt, na katerem se zdaj jaz malo zabavam, je od moje mame. Ona je ta plevel ves čas pulila ven, jaz pa sem ga zdaj pustila na vrtu, da bi prišla do semena. Imam tudi tistega, ki sem ga kupila v semenarni, vendar je drugačen, večji in ni nič bolan, čeprav je celo bližje pese in križnic. Ta, ki sem ga poslikala je pa bolj na samem in je kar naenkrat postal ves pikast. Škoda, sem mislila, da bom lahko prišla do semena. So pa posamezni majhni še drugje po vrtu, mogoče mi še uspe, upanje umre zadnje.
Jaz bom rastlino uporabljala v prehrani, zaradi njegove zdravilnosti. Je v bistvu edini rastlinski vir prave oblike Omega3, ki je telo ne more proizvajati samo. Vegetarijanci (jaz sem vegi že 30 let) je ne moremo dobiti, ker se nahaja v živalskih maščobah, največ jo je v ribjem olju. Ima jo le še lan in črna kopriva (to mi je prinesla metuljc - hvala!) in je že na vrtu, vendar sem zdaj raziskovala še naprej in ugotovila, da ni v pravi obliki in jo mora telo še predelati, da jo lahko uporabi. Črno koprivo bom zdaj prvič uvedla v svojo prehrano, zato še ne vem, kako jo bom pripravljala, medtem ko tolščak, ki sem ga zdaj na novo odkrila, lahko uporabljamo kot zelenjavno prilogo ali v juhi, kar meni odgovarja, saj surove sestavine slabo prebavljam in bi bila izguba prevelika.
Recept za zdravilno juho iz tolščaka:
250 gr tolščaka
2 skodelici jogurta
70 gr čičerikine moke
1/2 čž rimske kumine
ščepec asofetide
1/4 čž kurkume
1/4 čž čili vprahu
sol po okusu
1 žlica nasekljanega zelenega koriandra ali peteršilja
žlica olja
Tolščak nasekljamo, na olju prepražimo kumino asofetido in kurkumo, dodamo tolščak, zalijemo s skodelico vode. Pokrito kuhamo 5-6 minut. Med tem časom v skodelo z moko dolijemo nekaj jogurta in zamešamo gladko maso, dodamo še ostali jogurt in stresemo k tolščaku. Dolijemo še 3 skodelice vode in na zmernem ognju ves čas mešamo, dokler juha ne zavre. Takrat dodamo še sol in čili ter pokrito kuhamo 10 minut. Na koncu dodamo še koriander ali peteršilj. Sem jo danes mislila skuhati, pa sem včeraj zagledala te pike na divjem tolščaku, tako da jo bom zdaj naredila iz tistega "ta žlahtnega".
Nisem pa vedela, da se uporablja tudi tolščakovo seme. A mi lahko poveš, kako ti prideš do semen in kako jih uporabiš.
Hvala.