Napisal/-a muha » Po Jun 01, 2020 11:06 pm
Moja aborescens v loncu se je zadnja leta pošteno razkošatila. Kar klicala je po obrezovanju pa sem si namislila, da bi naredila zdravilni napitek. Nisem je krajšala, ker v receptu za napitek omenjajo starost vsaj 3 leta, vrhovi so pa mlajši. Oskubila sem samo starejše liste. Nisem si predstavljala, koliko listov je treba za 350 gramov. Recept nekaj omenja 3 liste, mojih je bilo raje 30. Tudi zato, ker piše, da se je vsaj en teden pred rezanjem listov za pripravek ne sme zalivati, da ne bi bili preveč vodeni. Posledično so skoraj uveli in lahki.
No, proceduro sem s pomočjo asistentke izpeljala v mraku. Tako, naj bi se delalo, ker svetloba menda hitro uniči zdravilne sestavine (zato je treba kasneje tudi steklenico, v kateri napitek hranimo, z nečim oviti). Porezali sva bodice in konice, vse skupaj z medom in žganjem vrgli v multipraktik in zmiksali. A multipraktik za to ni najbolši. Mora biti blender ali vsaj palični mešalnik. Multipraktik ne seseklja dovolj drobno in potem ves nesesekljani zeleni del priplava na vrh.
Zadeva je čudovito grenka , kljub medu. Alkohol se čuti le v začetku, po enem dnevu v hladilniku alkoholnega priokusa ne zaznavam več ali pa sem se privadila. Če je napitek toliko zdravilen, kot je grenak, potem ga je eno samo zdravje.
Moja aborescens v loncu se je zadnja leta pošteno razkošatila. Kar klicala je po obrezovanju pa sem si namislila, da bi naredila zdravilni napitek. Nisem je krajšala, ker v receptu za napitek omenjajo starost vsaj 3 leta, vrhovi so pa mlajši. Oskubila sem samo starejše liste. Nisem si predstavljala, koliko listov je treba za 350 gramov. Recept nekaj omenja 3 liste, mojih je bilo raje 30. Tudi zato, ker piše, da se je vsaj en teden pred rezanjem listov za pripravek ne sme zalivati, da ne bi bili preveč vodeni. Posledično so skoraj uveli in lahki.
No, proceduro sem s pomočjo asistentke izpeljala v mraku. Tako, naj bi se delalo, ker svetloba menda hitro uniči zdravilne sestavine (zato je treba kasneje tudi steklenico, v kateri napitek hranimo, z nečim oviti). Porezali sva bodice in konice, vse skupaj z medom in žganjem vrgli v multipraktik in zmiksali. A multipraktik za to ni najbolši. Mora biti blender ali vsaj palični mešalnik. Multipraktik ne seseklja dovolj drobno in potem ves nesesekljani zeleni del priplava na vrh.
Zadeva je čudovito grenka , kljub medu. Alkohol se čuti le v začetku, po enem dnevu v hladilniku alkoholnega priokusa ne zaznavam več ali pa sem se privadila. Če je napitek toliko zdravilen, kot je grenak, potem ga je eno samo zdravje.