Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Marmelada čili-banana

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Marmelada čili-banana

Napisal/-a lpmami » Po Sep 18, 2017 8:16 pm

Plamenka, na embalaži seveda ni nič pisalo o sortah čilijev, so pa iz Prlekije.
Čilijem sem tudi jaz odstranila osemenje. Malo sem se bala, da bo okus prešibek, ker je v receptu sedem čilijev. A ko sem poskusila, sem ocenila, da bo za druge preostra in se mi zdi bolje okus omiliti, kot da bi se silili s preostro marmelado ali da bi ostajala.
Skratka, navdušena tako kot ob okušanju tvoje Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a Plamenka » Po Sep 18, 2017 6:25 pm

Lpmami, me veseli, da ti je marmelada lepo uspela. Veliko marmelade si naredila iz štirih čilijev. Najbrž je manj pekoča od moje. Mogoče veš, katere sorte čiliji so bili? Svojim sem odstranila seme, da niso toliko pekli. Kasneje sem naredila še 10 kozarčkov čili marmelade iz habanera Morado. Okus je bil podoben, malce razlike se je čutilo. Mož pravi, da marmelade lažje je, kot omake, če je prehlajen. Zato bom, če bo v tem mrazu dozorela naslednja runda habanero Brown, naredila še nekaj marmelade. Letos imam manj rjavih sort, pa kar vse sproti porabim.
Marmelada iz nektarin in rumenih čilijev bi bila najbrž tudi dobra, sploh, ker imajo rumeni čiliji ponavadi saden okus.

Napisal/-a lpmami » Po Sep 18, 2017 4:16 pm

Plamenka, še enkrat hvala za pokušino tele marmelade na torkovem srečanju. S sabo sem imela polnozrnati kruh (zato, da ne spuščam obrokov) in sem jo poskušala in poskušala ... res je taka: bolj ko ješ, boljši je okus.
Me je mikala že ves čas - samo, kje dobiti čilije, pa še rjavo čokoladne za povrh Confused
Pa v trgovini ogledujem papriko za genovefo in se mi pred oči postavi majhen zavojček čilijev s pretečenim rokom - rumenih, rdečih in štirih rjavih.Seveda so šli z mano, kupila sem še ostale sestavine. Danes zjutraj pa v mikser in lonec. Skuham in poskusim ... hm, za večino mojih konsumentov bo premočno. Del količine napolnim v majhne lončke in skočim v trgovino po banane in limete, da razredčim to pekočino.
Zdaj se dvanajst kozarcev in kozarčkov, debelo zadekanih, počasi hladi.
Me mika, da bi naredila še z nektarinami in rumenimi čiliji, ko jih že imam Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a muha » Po Sep 04, 2017 9:05 am

metuljc: nektarine, dobra ideja! Sicer pa: prav je, da za sadikami pride še nasvet Wink Laughing Laughing Laughing Zelo lepo rastejo in bogato rodijo.

Napisal/-a metuljc » Ne Sep 03, 2017 10:46 pm

muha je napisal/a:
Zanimiva marmelada. Na kruhu z maslom mora biti nekaj čisto posebnega in zelo okusnega. Me mika, da bi te posnemala. Nekaj čilijev imam in razmišljam, kako bi jih porabila. Ker so rumeni bo prišla ven ponarejena marelična marmelada Wink Laughing

Z nektarinami bi bili rumeni čiliji po moje OK, zanimivo.
Hm, da me ne spravite v skušnjavo............... Embarassed
Morda, naslednji vikend...............uf, kaj mi je tega treba. Cool

Napisal/-a Plamenka » Ne Sep 03, 2017 10:42 pm

Meni je všeč. Na kruhu z maslom je še nisem utegnila poskusiti, sem pa z njo namazala domače piškote iz polnozrnate pirine moke in so bili zelo dobri. S piškoti je peklo še manj, kot sama.

Napisal/-a muha » Ne Sep 03, 2017 10:28 pm

Zanimiva marmelada. Na kruhu z maslom mora biti nekaj čisto posebnega in zelo okusnega. Me mika, da bi te posnemala. Nekaj čilijev imam in razmišljam, kako bi jih porabila. Ker so rumeni bo prišla ven ponarejena marelična marmelada Wink Laughing

Napisal/-a Plamenka » Ne Sep 03, 2017 7:36 pm

Hvala, Figula. Wink
Čokoladnih habanerov sem precej nabrala, pa sem pomislila, da bi poleg omake naredila še kaj sladkega iz njih. Bananino marmelado smo že večkrat naredili, tako da so čiliji bolj dodatek zraven. Da jih nisem kuhala v vodi, sem jih raje dodala sladkim paradižnikom. Wink

Napisal/-a figula » Ne Sep 03, 2017 7:23 pm

Plamenka, bravo za pogum zmešati tako zanimive sestavine Smile

Napisal/-a Plamenka » Ne Sep 03, 2017 6:56 pm

Včeraj sem jo naredila, da porabim čilije. Za moj okus je ravno prav pekoča.



Sestavine:
-7 čilijev Habanero Brown (ali kateri drugi čokoladne barve)
-7 banan
- 4 limete
- 3 paradižniki (vsak okoli 100g)
- želirni sladkor 3:1 (330g)
- malo kakava
- 50g čokolade v prahu

Čilije in paradižnike skuhamo in zmiksamo, banane in limete zmiksamo, vse zmešamo skupaj, stehtamo in dodamo ustrezno količino želirnega sladkorja. Kuhamo, dokler se ne strdi.

Na vrh