Napisal/-a copatka » Če Jun 21, 2018 12:17 am
Jaz sem lani imela prvič stebelno zeleno, ker jo moja snaha rada uporablja za enolončnice, surovo pa kar grizlja.
Potem sem našla pa še dva recepta, ki sta nam zelo všeč .
1. Fila za purana - a jaz jo spečem kar v pekaču kot prilogo k puranu ali kakšnemu drugemu mesu, suuuper! Je pa tako dobra, da jo imaš lahko s solato kar kot glavno jed . Recept je preveden iz angleščine, oni vedno uporabljajo kot mero skodelico (šalčko).
1 ½ šalčke (v nadaljevanju "š") polnozrnatega kruha
3 ¾ š. belega kruha
½ kg klobase ali malo klobase in faširano meso (ground turkey sausage je puranovo faširano meso in dodatki)
1 š. čebule (v originalnem receptu je por, ne čebula)
¾ š. stebelne zelene
2 ½ čajne žličke žajblja
1 ½ ž. rožmarina
½ ž. mat. dušice
1 zlati delišes jabolko
¾ š. brusnic
1/3 š. peteršilja
1 piščančja jetra
¾ š. piščančje juhe
4 jedilne žlice stopljenega masla
Pečico segrejemo na 175° . Bel in polnozrnat kruh v kockah razprostreš v eni plasti na površino. Pečeš 5 do 7 minut v segreti pečici. Daj v veliko skledo.
V ponvi najprej prepražiš jetrca, vzameš ven in pražiš čebulo in klobase, da enakomerno porjavi. Dodaš zeleno, žajbelj, rožmarin in mat. dušico. Pražiš še dve minuti, da zadiši.
To zmes poliješ čez kruh. Vmešaj nasekljano jabolko, brusnice, peteršilj in jetra. Navlažiš z juho in stopljenim maslom.
Nafilaš ptiča ali spečeš posebej. Na 175° v pekaču, pokritem s folijo prvih 20 minut, odkrito še 10 do 20 minut.
2. Pehtranov piščanec na stebelni zeleni
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 stebelna zelena (približno 500 g), 1 čebula, 4 piščančji fileji (približno 500 g), sol, sveže zmlet poper, 2 žlici olja, 400 ml čiste kurje juhe, ½ žlice pehtranovih listov in 30 g kaper.
Zeleni odrežemo nastavek za koreninice. Stebla operemo in jim odstranimo niti. Zelenje prihranimo. Stebla počez narežemo na tanke rezinice. Čebulo olupimo in sesekljamo. Piščančje fileje oplaknemo pod mrzlo vodo, do suhega popivnamo in po vseh straneh krepko natremo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje, položimo nanj fileje in jih po vseh straneh krepko opečemo. Opečene vzamemo iz ponve, vanjo pa stresemo zeleno in čebulo. Oboje opražimo, začinimo s soljo in poprom ter vročino znižamo. Prilijemo kurjo juho in zelenjavo odkrito kuhamo 7 minut. Fileje damo nazaj v ponev, pokrijemo in jed dušimo 10 minut. Vmes fileje enkrat obrnemo. Prihranjeno zelenje in pehtran drobno narežemo in skupaj s kaprami dodamo jedi. Vse skupaj naj se še nekaj minut duši na šibki vročini.
Za prilogo k jedi, ki je gotova že v dobrih 20 minutah, ponudimo mešanico dolgozrnatega in divjega riža ali krompirjev pire. Če nam stebelna zelena ne ugaja, jo lahko nadomestimo z enako količimo svežega, olupljenega paradižnika, količino juhe pa zmanjšamo na 125 ml.
Jaz ne zalijem s kurjo juho, ker je nimam, ampak dam svojo domačo "Vegeto" in zalijem kar z vodo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Jaz sem lani imela prvič stebelno zeleno, ker jo moja snaha rada uporablja za enolončnice, surovo pa kar grizlja.
Potem sem našla pa še dva recepta, ki sta nam zelo všeč .
1. Fila za purana - a jaz jo spečem kar v pekaču kot prilogo k puranu ali kakšnemu drugemu mesu, suuuper! Je pa tako dobra, da jo imaš lahko s solato kar kot glavno jed . Recept je preveden iz angleščine, oni vedno uporabljajo kot mero skodelico (šalčko).
1 ½ šalčke (v nadaljevanju "š") polnozrnatega kruha
3 ¾ š. belega kruha
½ kg klobase ali malo klobase in faširano meso (ground turkey sausage je puranovo faširano meso in dodatki)
1 š. čebule (v originalnem receptu je por, ne čebula)
¾ š. stebelne zelene
2 ½ čajne žličke žajblja
1 ½ ž. rožmarina
½ ž. mat. dušice
1 zlati delišes jabolko
¾ š. brusnic
1/3 š. peteršilja
1 piščančja jetra
¾ š. piščančje juhe
4 jedilne žlice stopljenega masla
Pečico segrejemo na 175° . Bel in polnozrnat kruh v kockah razprostreš v eni plasti na površino. Pečeš 5 do 7 minut v segreti pečici. Daj v veliko skledo.
V ponvi najprej prepražiš jetrca, vzameš ven in pražiš čebulo in klobase, da enakomerno porjavi. Dodaš zeleno, žajbelj, rožmarin in mat. dušico. Pražiš še dve minuti, da zadiši.
To zmes poliješ čez kruh. Vmešaj nasekljano jabolko, brusnice, peteršilj in jetra. Navlažiš z juho in stopljenim maslom.
Nafilaš ptiča ali spečeš posebej. Na 175° v pekaču, pokritem s folijo prvih 20 minut, odkrito še 10 do 20 minut.
2. Pehtranov piščanec na stebelni zeleni
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 stebelna zelena (približno 500 g), 1 čebula, 4 piščančji fileji (približno 500 g), sol, sveže zmlet poper, 2 žlici olja, 400 ml čiste kurje juhe, ½ žlice pehtranovih listov in 30 g kaper.
Zeleni odrežemo nastavek za koreninice. Stebla operemo in jim odstranimo niti. Zelenje prihranimo. Stebla počez narežemo na tanke rezinice. Čebulo olupimo in sesekljamo. Piščančje fileje oplaknemo pod mrzlo vodo, do suhega popivnamo in po vseh straneh krepko natremo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje, položimo nanj fileje in jih po vseh straneh krepko opečemo. Opečene vzamemo iz ponve, vanjo pa stresemo zeleno in čebulo. Oboje opražimo, začinimo s soljo in poprom ter vročino znižamo. Prilijemo kurjo juho in zelenjavo odkrito kuhamo 7 minut. Fileje damo nazaj v ponev, pokrijemo in jed dušimo 10 minut. Vmes fileje enkrat obrnemo. Prihranjeno zelenje in pehtran drobno narežemo in skupaj s kaprami dodamo jedi. Vse skupaj naj se še nekaj minut duši na šibki vročini.
Za prilogo k jedi, ki je gotova že v dobrih 20 minutah, ponudimo mešanico dolgozrnatega in divjega riža ali krompirjev pire. Če nam stebelna zelena ne ugaja, jo lahko nadomestimo z enako količimo svežega, olupljenega paradižnika, količino juhe pa zmanjšamo na 125 ml.
Jaz ne zalijem s kurjo juho, ker je nimam, ampak dam svojo domačo "Vegeto" in zalijem kar z vodo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)