Delavnica bokašija - biogena

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Delavnica bokašija - biogena

Napisal/-a Aye-Aye » Po Sep 15, 2014 11:37 pm

figula je napisal/a:

Aye-Aye, jaz bi takole generalno rekla, da se je iz KNF Zuf bolj posvetil zemlji, jaz pa rastlinam, a ne? Še zdaleč pa nisem neki stručko, po nekaj pripravkih ravno toliko vem - da nič ne vem Laughing .
Me pa to zanima in bi se z veseljem pogovarjala in ustvarjala.


Eh, saj tu nihče ni nek stručko, vsi smo nekako samouki, a radi eksperimentiramo, raziskujemo... in kot praviš, potem ugotovimo, da pravzaprav nič ne vemo. Laughing

Napisal/-a Lpmami » Po Sep 15, 2014 4:15 pm

Če si že prizadevamo za pravilno poimenovanje rastlin in živali, je po moje prav, da tudi tu uporabljamo pravilno terminologijo. Kolikor razumem, govorimo o pripravi bokaši posipa. Z njim pa vsak doma sam dela bokaši._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a rukola » Po Sep 15, 2014 4:09 pm

figula je napisal/a:
... meni je vseeno ali je kaša ali kasha ..

Imaš lahko prav. Ne glede na "pravo" definicijo, bokaši je vsaj tu, ko govorimo o njem, mišljen kot posip in priprava bokašija, kot priprava posipa. Iz tvoje razlage pa izhaja da na delavnici za pripravo bokašija mešamo odpadke, kar pa ni tako. Vsaj v teh, do sedaj, ne. Wink

Napisal/-a metuljc » Po Sep 15, 2014 3:52 pm

Na srečanju delavnice ne more biti, ker si tega tam ne moremo privoščiti.

Napisal/-a figula » Po Sep 15, 2014 3:20 pm

rukola, meni je vseeno ali je kaša ali kasha Laughing .

Zame je bokaši enovit proces in eno brez drugega ne gre. Da bi človek govoril posebej o bokaši posipu in bokaši fermentiranju in bokaši kompostiranju in bokaši posodi in .... eh, daj no ...

Tole je uradna definicija: Bokashi is a Japanese word for "Fermented Organic Matter."

Torej - bokaši je tisto, kar se je že sfermentiralo Smile - da pa je takšno postalo, je potreben posip.

Aye-Aye, jaz bi takole generalno rekla, da se je iz KNF Zuf bolj posvetil zemlji, jaz pa rastlinam, a ne? Še zdaleč pa nisem neki stručko, po nekaj pripravkih ravno toliko vem - da nič ne vem Laughing .
Me pa to zanima in bi se z veseljem pogovarjala in ustvarjala.

Napisal/-a Plamenka » Po Sep 15, 2014 3:11 pm

Jaz sem za tako ali drugačno delavnico, samo da bo. Če ne pa vsaj za skupni nakup sestavin.

Napisal/-a Aye-Aye » Po Sep 15, 2014 2:43 pm

Vidim, da vas je že kar nekaj, ki bi mešali. Very Happy Na srečanju se ne bi šla delavnice. Morda organiziramo kasneje. Lahko pa tudi kdo drug prevzame in naredi delavnico. Smile

Pravzaprav glede na to , da smo začeli eksperimentirat z domačimi zvarki in drobnoživkami. Meni se je naprimer odlično obnesla listavka in otrobi z melaso. Bi si pravzaprav želela, da tako tudi nadaljujemo in povabila Zufa, tudi figulo v skupno ustvarjanje, delavnico bokašija in drugih zvarkov iz domačih drobnoživk in sestavin. Bi to šlo?

Če ne pa moram v lov za ono boljšo varianto drobnoživk čez lužo., kar bo pa verjetno trajalo. Rolling Eyes

Napisal/-a rukola » Po Sep 15, 2014 1:34 pm

figula je napisal/a:
kate je napisal/a:
Kaj pa je to bokaši?

Bokashi so fermentirani kuhinjski in ostali bio odpadki ...

Figula, verjetno s v "vnemi" prehitevala za razlago. Bokaši niso fermentirani kuhinjski in ostali bio odpadki.

Bokaši je posip s katerim posipamo te kuhinjske in ostale bio odpadke da fermentirajo.

Napisal/-a figula » So Sep 13, 2014 1:17 am

kate je napisal/a:
Kaj pa je to bokaši?


Bokashi so fermentirani kuhinjski in ostali bio odpadki (lahko tudi odvečno zelenje iz vrta ali sadovnjaka).
Na kratko je proces takšen: kuhinjske odpadke obdelamo s posipom, v katerem so aktivni mikroorganizmi, ki jih notranje razgradijo. S tem pospešijo njihov razkroj; ko je proces fermentacije končan, jih zakopljemo v zemljo ali dodamo na kompost, kjer jih tamkajšnji MO hitro dokončno razgradijo - po 14 dnevih se že lahko sadi/seje. Tekočino, ki nastaja med fermentacijo lahko uporabimo na več načinov - več si lahko pogledaš na spodnjih linkih.

Ljudje smo šašavi: najprej plačujemo, da nam odpeljejo "odpadke", potem pa plačujemo za gnojila/hranila/kompost, ki so jih izdelali (tudi) iz naših "odpadkov" Confused Shocked

Za začetek SLO stran: http://www.organko.si/

Potem pa še ena angleška: http://www.prokashi.com/faq/

Za video prikaz pa so zadnji 3 posnetki tukaj: http://www.prokashi.com/videos/

... verjetno pa jih je tudi na youtube vse polno Smile če pri iskanju uporabiš angleško besedo "bokashi"

Napisal/-a Optimist » So Sep 13, 2014 12:32 am

Irena je napisal/a:
Bomo letos še kaj namešale?

Irena
Rolling Eyes Wink_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....

Na vrh