Napisal/-a figula » Pe Okt 06, 2017 12:02 am
Skirret (izgovorjava skuret) je izgubljena zelenjava Evrope.
Cela rastlina je užitna, gojimo jo zaradi korenin, ki so lahko nadomestek korenja, pražene lahko nadomestijo kavo (to morem še sprobat).
Zelene liste lahko jemo v solati, dodajamo smootijem ali kuhamo kot prilogo, imajo rahel okus po korenju.
Lani proti jeseni sem posadila 4 sadike. Letos so precej zrasle, edina opazna slaba stran rastline je, da precej rine v cvet.
Ker sem želela dobiti seme, sem jih pustila in res se precej razrastejo in bogato cvetijo. Cvetovi so zelo obiskani, najraje jih imajo male osice.
Na spodnji sliki se sicer skirret ne razloči najbolje - to je šele začetek razraščanja in nastavljanja cvetov. Na koncu je bil grm 2x večji:
Ker rastline rastejo v moji žlahtni ilovici in ker so celo leto tako bujno cvetele, nisem pričakovala kaj prida korenin. Radovednost me je gnala, da sem eno izkopala in niti ni slabo
Okus korenin je tudi malo korenčkast (brez zapoznele grenkobe, ki jo včasih pusti korenje) malo peteršiljast, malo sladek in malo bolj škrobnat. Dober. Isto se lahko jedo surove ali kuhane.
Razmožujemo ga s semeni ali z delitvijo krone, posadimo zunanje, manjše korenine. Sama sem poskusno posadila samo krono oz. poganjke, ki so na sliki dobro vidni.
Je trajnica. Menda imajo večletne korenine trdo sredico.
Seme JE . Veliko ga bova spila v napitkih, veliko ga tudi ostane za vrle Gartlčane. Po moje bo kalilo - le zakaj ne bi
Skirret (izgovorjava skuret) je izgubljena zelenjava Evrope.
Cela rastlina je užitna, gojimo jo zaradi korenin, ki so lahko nadomestek korenja, pražene lahko nadomestijo kavo (to morem še sprobat).
Zelene liste lahko jemo v solati, dodajamo smootijem ali kuhamo kot prilogo, imajo rahel okus po korenju.
Lani proti jeseni sem posadila 4 sadike. Letos so precej zrasle, edina opazna slaba stran rastline je, da precej rine v cvet.
Ker sem želela dobiti seme, sem jih pustila in res se precej razrastejo in bogato cvetijo. Cvetovi so zelo obiskani, najraje jih imajo male osice.
Na spodnji sliki se sicer skirret ne razloči najbolje - to je šele začetek razraščanja in nastavljanja cvetov. Na koncu je bil grm 2x večji:
Ker rastline rastejo v moji žlahtni ilovici in ker so celo leto tako bujno cvetele, nisem pričakovala kaj prida korenin. Radovednost me je gnala, da sem eno izkopala in niti ni slabo
Okus korenin je tudi malo korenčkast (brez zapoznele grenkobe, ki jo včasih pusti korenje) malo peteršiljast, malo sladek in malo bolj škrobnat. Dober. Isto se lahko jedo surove ali kuhane.
Razmožujemo ga s semeni ali z delitvijo krone, posadimo zunanje, manjše korenine. Sama sem poskusno posadila samo krono oz. poganjke, ki so na sliki dobro vidni.
Je trajnica. Menda imajo večletne korenine trdo sredico.
Seme JE . Veliko ga bova spila v napitkih, veliko ga tudi ostane za vrle Gartlčane. Po moje bo kalilo - le zakaj ne bi