Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili - Capiscum

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Čili - Capiscum

Napisal/-a Žlehtnoba » Če Okt 12, 2017 12:26 pm

Laughing Laughing Laughing
Napačna izbira besed (z moje strani, seveda). Lateks rokavičke (=tanke) so čisto ok za kratkotrajno izpostavljanje čilijem. Za dolgotrajno uporabo (moj primer dobro uro dolgo sekljanje nuklearcev) priporočam debelejše rokavice, ki se ne vdajo kapsaicinu kar tako - po želji lahko tudi viteške Laughing_________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a goIdhorn » Če Okt 12, 2017 9:52 am

Guma je elastični ogljikovodikov polimer, ki ga pridobivamo iz mlečne emulzije (znane kot lateks) iz mnogih rastlin, lahko pa jo pridobimo tudi sintetično.

Napisal/-a Žlehtnoba » Sr Okt 11, 2017 10:59 pm

muha je napisal/a:
Očitno berem premalo strokovnih knjig Embarassed . In hecno, na Paradajzmaniji sva se pogovarjali z MARIJOV, da plodove čilijev vedno obdeluje z rokavicami na rokah, danes pa berem knjigo o začimbah in zeliščih in pri čilijih lepo piše, da priporočajo uporabo gumijastih rokavic. Omenjajo tudi možne opekline na koži rok (??), kot prvo pomoč pri pekočih ustih pa žvečenje kruha.


Lahko potrdim obe poudarjeni stvari. Namreč, letos sem z uporabo lateks rokavic (tistih tankih, ki jih dobite v škatli več parov skupaj) naenkrat na drobno sesekljal 70 dag nuklearcev (Moruga, 7 pot, Reaper). Vse skupaj je trajalo debelo uro. Posledice? Prsti na levi roki (v desni sem spretno vihtel nož) so me pekli še naslednji dan Exclamation Iz tega sem se naučil, da bom odslej uporabljal zgoraj omenjene GUMIJASTE rokavice in ne lateksovih. Sicer opeklin resda ni bilo:), šlo je le za ta zoprn občutek, kot da bi se dejansko spekel. Lahko bi sicer prste namakal v olju, ampak tako hudo pa spet ni bilo Laughing_________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a Listek » Ne Sep 07, 2014 11:36 pm

Pozdravljeni,

Nekaj dni nazaj sem v OBI-ju kupil ti dve rastlinici:







Glede na to da razen napisa na lončku Capiscum anum ni drugega napisa, me zanima če mi zna povedat, za kateri čili se gre. ( Glede na mojo neizkušenost lahko ga opišem tako, da peče bolj kot vsi kateri sem jih do sedaj grizljal ( ena je bila Bolivian rainbow, dve pa ne poznam ))

Hvala za pomoč

Napisal/-a TwityPity » So Okt 05, 2013 10:18 pm

Ja, in seveda najlepših.
labia je na prvi strani zapisal:
labia je napisal/a:
Seme je zrelo, ko doseže plod končno barvo. Pravo velikost doseže že v zgodnješi fazi.
Kot vemo je kar nekaj čilijev, ki ob različnem stadiju imajo različne barve ploda, čeprav jih jemo lahko tudi v vmesnem.

Recimo Bird`s Eye plod je najprej zelen, nato je črn in na koncu opečnato rdeč. Seme pobiramo iz rdečega.

Jalapeno je najprej zelen in ko je dovolj velik ga že lahko jemo. Nato se zaćne barvati konica in prehaja recimo v rdečo in na koncu je ves rdeč. Zopet pobiramo seme iz rdečega.


Končna barva pa je spet odvisna od sorte. Nekje je rdeča, rumena, oranžna, vijolična, bela...

Napisal/-a TwityPity » To Sep 03, 2013 1:26 am

Poslikaj plodove, cvetove, pa bomo s skupnimi močmi probali poiskati "približek" Smile

Napisal/-a pika » Po Sep 02, 2013 10:22 pm

@TwityPity: rastlina res spominja na rocoto, ampak plodovi so tam okrogli, ne?

Nimam občutljive kože, pa so me pri rezanju kajenskega dva dni pekle blazinice prstov, ker sem z roko prijemala koščke. Ni ravno za umret hudo, ampak malo skeli.

Napisal/-a mfranc » To Avg 20, 2013 9:44 pm

Preverjena in najkrajša pot za pogasitev "ognja" Laughing je pitje mleka. Saj se na večina videov "testerji" oborožijo s prvo pomočjo v obliki kozarca mleka. Vse ostalo je tako tako, ali pa blažev žegen Rolling Eyes . Sam poskusil in učinkuje 100%, vendar mleka ne uporabljam, da ne kvarim okusa Cool .

Tule http://dsc.discovery.com/tv-shows/mythbusters/mythbusters-database/cure-milk-hot-chilies.htm pravijo, da se Capsaicin iz čilija veže na Casein (večinski protein v kravjem mleku) in se "odplakne" naprej.
Pomaga tudi alkohol, vendar velike količine, za normalno kurativo neuporabno.

Voda ne pomaga, ker Capsaicin ni vodotopen.

Rokavice: no ja, kdor je hudo občutljiv naj vse okrog čilija počne z rokavicami, čeprav je Capsaicin samo v mesu/soku čilija; torej dokler ga ne režete, poškodujete, ni panike.
Največji problem je res sluznica oči in nehoteno brisanje oči, moj večni problem - tudi umivanje rok z milom mi samo deloma pomaga.
Letos imam občasno problem tudi s pekočimi ustnicami, ampak samo v fazi uživanja čilija.

Res pa bi tudi meni pomagale rokavice (sem jih v pionirskih letih Very Happy ), kajti letos si za malico v sendvič na drobno narežem že dva kosa Habanerov Rolling Eyes Cool - pomeni vse prste imam preparirane s "sokcem" Wink od čilija.

LP_________________mfranc

Napisal/-a voda » To Avg 20, 2013 8:10 pm

heloha, vedro čilijev me je že v ta tretjič opozorilo, da bi bilo dobro nadeti rokavice. tudi ko roki umijem s škrtačo in milom, še vedno dotik čez ustnice ali očesa izziva sluzenje dotaknjenega dela. tudi po pranju nekaj časa pod noktom kar peče. tudi če z -umazano roko od čilijev-primeš svinčnik, naslednjič pri uporabi, magari čez 3 dni se zgodi enako, če si takoj za tem maneš oko. a kaj ko so tako dobri in predvsem zdravi, pretrpiš vse.
PS: če te zapeče ne smeš drgniti ampak pustiti kot da ne bi bilo nič-mine. seveda pekočino v ustih, sačuvaj bože, da hočeš blažiti z vodo. narobe kot je rekla Muha pomaga samo kos kruha in kasneje mleko. ena mala finta kako pekoče ješ, tako, da daš čim dlje od vrha jezika torej proti korenu in je vse zelo lažje a vseeno ukusno, ker so brbončice najbolj občutljive na -vhodu- ust. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a TwityPity » To Avg 20, 2013 7:20 pm

pika, pojma nimam katerega hudiča imaš to Very Happy Rocoti (capsicum pubescens) so "kosmati", in tudi zadnja slika me takoj spomni na moja dva Rocota. Kakšni so pa cvetovi? Kaj takega mogoče?

Vir: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Capsicum_pubescens_flower.jpg


Pri manj pekočih čilijih ne uporabljam nobenih rokavic, za letošnje hudičke jih bom pa primoran. To o opeklinah pa prvič slišim - no, ni ravno prijetno po mesarjenju čilija vrtat po nosu, očeh ipd. občutljivih mestih.
Za umiljevanje pekočine pa priporočajo izdelke z maščobo (mleko, sladoled, jogurt ...), nekje sem pa prebral tudi za žgane pijače (še nisem preizkusil). Jaz skovile mirim z mlekom ali jogurtom, pa kakšen kos kruha zraven.

Na vrh