Napisal/-a metuljc » Sr Dec 27, 2017 2:00 pm
Tiana je napisal/a: |
Se opravičujem, če sem bila preveč akademska s temi bakterijami v zgornjem pisanju.
Odgovora na zgornje vprašanje nimam, imam pa (najmanj) eno dodatno vprašanje. Kako bakterije vedo, koliko dušika potrebuje rastlina, oz. koliko ga morajo fiksirati? |
Brez strokovnosti tu pač ne gre.
Se je pa tudi meni porodilo enako vprašanje. Itak, da ne vedo, ne ene, ne druge.
Encim nitrogenaza, ki omogoča fiksacijo N2 v amonijev ion, ob prisotnosti H ionov, pač deluje, kolikor mu okoliščine dopuščajo. Ena od negativnih okoliščin je prisotnost kisika, ki zavira njegovo delovanje, so pa seveda še mnoge druge.
Načeloma je dušik, ki je vezan v gomoljčkih (nodulih), v katerih so na koreninah številnih metuljnic (in jelš), dostopen drugim rastlinam, ko metuljnica propade oz propade korenina, na kateri so noduli. Mnogo metuljnic je enoletnic, torej je v nodulih na njenih koreninah vezan dušik na voljo okoliškim rastlinam po koncu njihovega življenja.
Kako so že naši predniki kolobarili? Eno leto je zemlja "počivala", na njivo so zasejali deteljo, lucerno, kosili njen zeleni del, podzemni del je dodal njivi dušik po oranju. Ne, da bi vedeli, kaj se dogaja, so jim izkušnje pokazale, da je kolobarjenje učinkovito.
Bakterije, ki so fiksatorji atmosferskega dušika, so v globalnem, kopenskem in vodnem okolju izjemno pomembne pri kroženju dušika, tako simbiontske, kot tudi tiste, ki žive prosto življenje.
Ker so naši vrtovi in polja krepko bolj intenzivni kot naravna okolja (ki so zato lahko v ravnovesju), ker odnašamo mnogo biomase, se pač moramo sprijazniti s tem, da nam brez dodajanja (v organski ali anorganski obliki) mineralov na dolgi rok ne more uspevati. Pogosto še na kratkega ne.
V naravi so se sistemi oblikovali mnoga sto tisočletja in so zato taki sistemi lahko stabilni in produktivni, pa jih kljub temu večji odkloni posameznih neživih (pa tudi živih) dejavnikov lahko precej zamajejo. Kako hitro se torej lahko zamajejo in sesujejo naši približki naravnemu okolju.
Človek je skozi raziskave (in izkušnje) spoznal marsikatero pravilo, povezavo, soodvisnost v naravi, mnogih pa še ne pozna in dela je za znanstvenike še veliko. Tudi na tem področju.
Tiana je napisal/a: Se opravičujem, če sem bila preveč akademska s temi bakterijami v zgornjem pisanju.
Odgovora na zgornje vprašanje nimam, imam pa (najmanj) eno dodatno vprašanje. Kako bakterije vedo, koliko dušika potrebuje rastlina, oz. koliko ga morajo fiksirati?
Brez strokovnosti tu pač ne gre.
Se je pa tudi meni porodilo enako vprašanje. Itak, da ne vedo, ne ene, ne druge.
Encim nitrogenaza, ki omogoča fiksacijo N2 v amonijev ion, ob prisotnosti H ionov, pač deluje, kolikor mu okoliščine dopuščajo. Ena od negativnih okoliščin je prisotnost kisika, ki zavira njegovo delovanje, so pa seveda še mnoge druge.
Načeloma je dušik, ki je vezan v gomoljčkih (nodulih), v katerih so na koreninah številnih metuljnic (in jelš), dostopen drugim rastlinam, ko metuljnica propade oz propade korenina, na kateri so noduli. Mnogo metuljnic je enoletnic, torej je v nodulih na njenih koreninah vezan dušik na voljo okoliškim rastlinam po koncu njihovega življenja.
Kako so že naši predniki kolobarili? Eno leto je zemlja "počivala", na njivo so zasejali deteljo, lucerno, kosili njen zeleni del, podzemni del je dodal njivi dušik po oranju. Ne, da bi vedeli, kaj se dogaja, so jim izkušnje pokazale, da je kolobarjenje učinkovito.
Bakterije, ki so fiksatorji atmosferskega dušika, so v globalnem, kopenskem in vodnem okolju izjemno pomembne pri kroženju dušika, tako simbiontske, kot tudi tiste, ki žive prosto življenje.
Ker so naši vrtovi in polja krepko bolj intenzivni kot naravna okolja (ki so zato lahko v ravnovesju), ker odnašamo mnogo biomase, se pač moramo sprijazniti s tem, da nam brez dodajanja (v organski ali anorganski obliki) mineralov na dolgi rok ne more uspevati. Pogosto še na kratkega ne.
V naravi so se sistemi oblikovali mnoga sto tisočletja in so zato taki sistemi lahko stabilni in produktivni, pa jih kljub temu večji odkloni posameznih neživih (pa tudi živih) dejavnikov lahko precej zamajejo. Kako hitro se torej lahko zamajejo in sesujejo naši približki naravnemu okolju.
Človek je skozi raziskave (in izkušnje) spoznal marsikatero pravilo, povezavo, soodvisnost v naravi, mnogih pa še ne pozna in dela je za znanstvenike še veliko. Tudi na tem področju.