Napisal/-a voda » To Jan 16, 2018 4:03 pm
Pak Choi - kitajska "gorčica" tvori sklenjene glave z bleščeče zelenimi listi in širokimi belimi žilami. seme kali 7-17 dni. seje se na prosto od marca - junija. rad ima globoka humozna tla in veliko vlage. lahko raste ob špinači. jeseni ga pred mrazom zaščitimo z agrokopreno. uživamo ga presnega ali nežno dušenega (poudarjeno na nežno - kratek čas, največ 2 min - iz prakse ).
to azijsko rastlino sem lani prvič posejala in mi je izredno všeč. potrebno je glavico (visoko približno 20-25 cm), polno izredno lepih sijočih se zelenih listov (podobno blitvi) pravi čas odrezati v šopu tik nad korenino. ni za obtrgavanje,
priprava: na putru in čisto malo olja celo glavico, posoljeno in malo popoprano, podušiš a res ne več kot 2 min. ob glavni hrani se doda 1 ali 2 pc. pri tem se spomnim enega od velikih kuharskih mojstrov ko je ocenjeval pripravljeni pak choi drugih mojstrov in ob tem dejal: " ...za 30 sek je preveč obdelan, ni dober" . nekako si tako razlagam, da ta zelenjava ko je termično obdelana mora biti "istočasno sveža" (ne vem kako bi drugače napisala). namreč te zelenjave se kuharji rahlo otepajo ker je čas obdelave zelo delikaten. priporočam. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Pak Choi - kitajska "gorčica" tvori sklenjene glave z bleščeče zelenimi listi in širokimi belimi žilami. seme kali 7-17 dni. seje se na prosto od marca - junija. rad ima globoka humozna tla in veliko vlage. lahko raste ob špinači. jeseni ga pred mrazom zaščitimo z agrokopreno. uživamo ga presnega ali nežno dušenega (poudarjeno na nežno - kratek čas, največ 2 min - iz prakse ).
to azijsko rastlino sem lani prvič posejala in mi je izredno všeč. potrebno je glavico (visoko približno 20-25 cm), polno izredno lepih sijočih se zelenih listov (podobno blitvi) pravi čas odrezati v šopu tik nad korenino. ni za obtrgavanje,
priprava: na putru in čisto malo olja celo glavico, posoljeno in malo popoprano, podušiš a res ne več kot 2 min. ob glavni hrani se doda 1 ali 2 pc. pri tem se spomnim enega od velikih kuharskih mojstrov ko je ocenjeval pripravljeni pak choi drugih mojstrov in ob tem dejal: " ...za 30 sek je preveč obdelan, ni dober" . nekako si tako razlagam, da ta zelenjava ko je termično obdelana mora biti "istočasno sveža" (ne vem kako bi drugače napisala). namreč te zelenjave se kuharji rahlo otepajo ker je čas obdelave zelo delikaten. priporočam. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)