Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kakijev kis

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Kakijev kis

Napisal/-a Yu-Ra » Po Jul 16, 2018 8:09 pm

Industrijska proizvodnja kisa ponavadi poteka z uporabo celuloze in škroba, ki ga je mogoče predelati v sladkorje. Kotli v manj kot enem dnevu sproducirajo kis. Takšen kis je smiseln za industrijsko uporabo v živilsko-predelovalni industriji.

Normalni industrijski vinski in sadni kisi se delajo drugače. Vstopna surovina je naravna, problem je hitrost postopka in zviševanje temperature med reakcijo. Poceni kisi zato nimajo prav veliko okusa in vonja.

Za boljše industrijske kise se uporablja metoda hladne fermentacije, kjer temperatura v reaktorjih ne sme preseči 25 stopinj. Na ta način kis zadrži okus in vonj. Takšen postopek traja od enega do treh dni.

Klasična metoda aka "Orleans" je dolgotrajna. Kis je ustvarjen v obdobju od parih mesecev do leta, odvisno od temperature.

Napisal/-a metuljc » Po Jul 16, 2018 8:01 pm

Ocetna kislina nastaja tudi ob suhi destilaciji premoga, to je bil pomemben vir za alkoholni kis. No, ne vem, morda je še vedno.

Napisal/-a Yu-Ra » Po Jul 16, 2018 7:59 pm

figula je napisal/a:
juglans, ne hecam se .... kolega gartlčan je naredil expertizo o kisu in pravi, da ga je veliko narejenega (po ne vem kakšnem postopku) iz nafte.
Cenejši in hitrejši postopek od tradicionalnega postopka fermentacije in staranja.

Dvomim, da gre za nafto. Vsekakor pa gre za ogljikove hidrate, ki se lahko pretvorijo v enostavne sladkorje. Sladkorji se pretvorijo v alkohole, ti pa v kisline. Če se reakcija ne ustavi, sledi pretvorba v estre.

Napisal/-a figula » Pe Jul 06, 2018 10:48 pm

Sigurno bo OK, kar pogumno Smile
Med procesom si precej razredčil, mogoče zato počasneje kisa in ni klobuka ... ?

Napisal/-a TwityPity » Pe Jul 06, 2018 9:37 pm

Dobro da si me spomnila Smile Je kislo, vendar bi bilo lahko malce bolj za moj okus. Klobuka še vedno ni, se pa nekaj "dogaja" na površini, opažam pa tudi da kar izhlapeva na sobni temperaturi.

Če ga sedaj prelijem v neko zaprto posodo in gor dam vrelno veho, bo ok?

Napisal/-a figula » Pe Jul 06, 2018 8:57 am

juglans, ne hecam se .... kolega gartlčan je naredil expertizo o kisu in pravi, da ga je veliko narejenega (po ne vem kakšnem postopku) iz nafte.
Cenejši in hitrejši postopek od tradicionalnega postopka fermentacije in staranja.

Laughing jakon ? topinambur ? pastinak ? pesa ? jicama ? kitajska artičoka ? oca ? kurkuma ? ingver ? sladki krompir ? repinec ? skiret ? tiger nut ? suhe kumare ? Laughing Laughing

Napisal/-a juglans » Pe Jul 06, 2018 1:53 am

he he, iz nafte. Zmagovalna.
A ni delan z neko destilacijo lesa ali nekaj takšnega?

Drugače pa hvala, verjamem da izginja.
Ko bom velik bom imel hišo s kletjo in notri kakšen lesen sodček s staranim kisom.
Boh ve kakšen bi bil iz jakona ...

Napisal/-a figula » Pe Jul 06, 2018 1:14 am

Za solate raznorazne takole 2x dnevno, mrožek ga vmes kar malo "nagne", pa zjutraj paše takole razredčen v kozarcu vode, mrožek z njim "zabeli" zelenjavne juhe .... ma nimam pojma kam gre .... enostavno kar izginja Shocked

(čistim s kupljenim kisom, tistim, ki je verjetno narejen iz nafte .... )

Napisal/-a juglans » Pe Jul 06, 2018 1:05 am

... kako ga pa trošita, če že omenjaš, da ga? Ker razen v solati, pa še tisto ne preveč nimam idej kje in kako. Menda ne čistiš ali kaj podobnega s kakijevim kisom. ("Jaaa, to je pa rabarbarin kis, ki krasno odstrani kamen iz kopalničnih ploščic" .... recimo, ali pa "kakijev je super za fuge pucat" Laughing Laughing Laughing )

No, sprašujem resno. Wink

Napisal/-a figula » Če Jul 05, 2018 9:08 pm

TwityPity, je kaj kislo?

Sem nastavila precej novih kozarcev z različnimi vsebinami za nove okuse. Sva velika potrošnika kisa.
Danes se lotim rabarbare Cool menda naj bi bil kis gotov v 3 - 4 tednih ??

Na vrh