Napisal/-a muha » To Feb 28, 2023 8:37 am
Prebrala sem Rosanin recept in pritrjujem vsemu, razen pri temperaturi.
Ne rečem, da nima prav, a izgleda, da ni samo temperatura zraka tista, ki odloča, ampak tudi siceršnja mikroklima v prostoru in podlaga, na katero odlagamo. Granit recimo se gotovo obnaša drugače kot les.
Pri meni v kuhinji je med 20 in 21 °C (imam dve napravi, ki kažeta temperaturo in se ujemata) pa krofi ne smejo vzhajati več kot 45 minut. Eno uro bi bilo že preveč. Imam pa za podlago gosto tkano debelejšo tkanino, ki gotovo nekaj pomaga pri zadrževanju osnovne toplote testa. Morda igra kaj vloge tudi odstotek vlage v zraku, ki je pozimi pri meni konstantno prenizka.
Drugače pa ja, nižja temperatura, daljši čas vzhajanja.
Prebrala sem Rosanin recept in pritrjujem vsemu, razen pri temperaturi.
Ne rečem, da nima prav, a izgleda, da ni samo temperatura zraka tista, ki odloča, ampak tudi siceršnja mikroklima v prostoru in podlaga, na katero odlagamo. Granit recimo se gotovo obnaša drugače kot les.
Pri meni v kuhinji je med 20 in 21 °C (imam dve napravi, ki kažeta temperaturo in se ujemata) pa krofi ne smejo vzhajati več kot 45 minut. Eno uro bi bilo že preveč. Imam pa za podlago gosto tkano debelejšo tkanino, ki gotovo nekaj pomaga pri zadrževanju osnovne toplote testa. Morda igra kaj vloge tudi odstotek vlage v zraku, ki je pozimi pri meni konstantno prenizka.
Drugače pa ja, nižja temperatura, daljši čas vzhajanja.