Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

konzerviranje

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: konzerviranje

Napisal/-a Irena » Če Avg 08, 2013 9:31 am

Viktorh,

pesin sok nisem toplotno obdelala. Iz juicerja direkt v res čiste in dobro oprane steklenice.

Viktorh, opiši, kako ti konzerviraš. Kumare me zanimajo, da ratajo dobre in ne mehke.

Irena

Napisal/-a viktorh » Sr Avg 07, 2013 8:28 pm

metuljc je napisal/a:
Tako je, ogenj je porabil kisik (a le tistega nad tekočino, v tako kratkem času ni mogle difundirati v ta prostor kisik, raztopljen v soku), nastal je podtlak, očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje.


Navedba je točna.
Res pa je, da samo zapiranje kozarca s pomočjo ognja, NE ZAGOTAVLJA ZANESLJIVEGA shranjevanja...
Predpogoj za obstoj vsebine v kozarcu je, da je bila vsebina pravillo toplotno obdelana - da je sterilna - da so kozarci bili dobro očiščeni in prav tako kot vsebina, pravilno termično obdelani.

Metuljc je pravilno navedla: "očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje".

Irena namreč ne navaja kako je sok pripravila pred stekleničenjem. A ga je pravilno toplotno obdelala. Očitno je imela srečo._________________Viktorh

Napisal/-a MARIJAV » Sr Avg 07, 2013 6:04 pm

Na ta način sem jaz nekoč zapirala kozarce dokler si nisem kupila sterilizatorja. Jagodna marmelada stara kakih 12 let je ob odpiranju imela zgoraj lesk in bila seveda brezhibnega okusa._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Napisal/-a metuljc » Sr Avg 07, 2013 5:46 pm

Tako je, ogenj je porabil kisik (a le tistega nad tekočino, v tako kratkem času ni mogle difundirati v ta prostor kisik, raztopljen v soku), nastal je podtlak, očitno pa v pesi ni bilo kvasovk ali bakterij, ki bi jim okolje bez kisika in z relativno malo sladkorja omogočalo življenje.

Napisal/-a Irena » Sr Avg 07, 2013 4:09 pm

Vprašanje za poznavalce...

Lani sem naredila na juicerju sok iz rdeče pese. Nalila sem a v dva deci velike steklenice skoraj do konca. Nato sem v vsako steklenico dala dve kaplji alkohola, prižgala in takoj zaprla.

Res se ni pokvaril, tako kot mi je rekla ena starejša ženska. Pravi, da so v starih časih tako konzervirali.

Kakšna reakcija pri tem nastane, ali ogenj samo porabi kisik,....

Hvala za odgovore.

Irena

konzerviranje

Napisal/-a crtj-admin » Če Jan 01, 1970 1:00 am

(Prenos iz arhiva)

Na vrh