Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Stročji fižol

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Stročji fižol

Napisal/-a brbr » Če Nov 18, 2021 11:14 am

Muha, super.
Sem primerjala količino kisa v tem in v tistem "mojem" (2.5L vode in 1dcl kisa), ki tudi ni zelo kisel.
Za 2.5L vode iz mojega recepta bi torej potrebovala dobre 4žlice kisa, kar znaša cca 1/4dcl.

Gotovo drugo leto poskusim..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Sr Nov 17, 2021 3:33 pm

Letos sem se opogumila in Berggold vložila v slanici - po temle receptu

Daleč najboljši način za shranjevanje fižola za kuhanje. Danes skuhana boranija je enaka, kot bi jo delala iz sveže nabranega. Nič ga nisem spirala, le vodo sem odlila. S to razliko, da je bila na mizi pol ure prej kot navadno, saj je vloženi fižol že kuhan.

Pasterizacije nisem ponavljala, je izgleda zadostovala enkratna, saj kasneje nisem opazila nobenih sprememb v kozarcih

Maslence bom še vedno vlagala po receptu, ki zahteva nekaj več kisa, ker ga pojemo v solatah.

Napisal/-a metuljc » Sr Jul 18, 2018 11:57 pm

Prijateljica mi je dala nizek fižol Top Crop, moram reči, da je zelo okusen, brez nitk, vreden sajenja. Tudi starejši stroki, z že izoblikovanimi zrni se hitro skuhajo in ostanejo kompaktni, tako, nekako izdaten se mi zdi. Vreden sajenja, pravi, da je zelo roden.

Napisal/-a živa » Sr Jul 18, 2018 3:42 pm

pri nas ga je napadla rja. Drugače pa res lepo rodi. Deževno mu ugaja._________________Lp, Živa

Napisal/-a Žlehtnoba » Če Jul 12, 2018 10:41 am

Uhh, fižola je letos kar precej. Čeprav je bil nizek prej kot preklar, je pa slednji pokazal svoje čare z velikimi stroki Very Happy_________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a lpmami » Če Jul 12, 2018 12:08 am

Moj je bil ves sajen pozno in ima zdaj skoraj kot iglice tanke strokce v grozdih oziroma šopih. Sicer je videti zdrav in upam na dober pridelek._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a dašabina » Če Jul 12, 2018 12:06 am

hvala za recepte obema Smile
tudi moj je krasen in se ga bomo najedli..._________________sonček je in .....

Napisal/-a muha » Sr Jul 11, 2018 8:47 pm

Delam podobno. Razlika je le v tem, da ga skuham do konca, preden dolijem kis, ker se zelenjava v okisani vodi ne mehča več in bi mi bil drugače pretrd. In pa, uporabim vinski ali jabolčni kis namesto alkoholnega. Razmerje: 1 dl kisa v 1 liter vode. Je pa to tudi zame edini sprejemljivi način konzerviranja.

Napisal/-a brbr » Sr Jul 11, 2018 8:37 pm

Izgleda, da je letos leto fižola. Že nekaj časa pobiram nizek stročji fižol (Marconi in Berggold) in še kar ni konca. Upam, da je tako tudi pri vas.

Ker mi zmrznjen stročji fižol ni preveč všeč, sem dolgo iskala recept za vložen stročji fižol, ki ne bi bil (pre)kisel in bi se ga dalo kasneje uporabiti še za kaj drugega razen za solate in pa, da bi bil obstojen, seveda. Pred nekaj leti sem ga našla. Prestal je več letno testiranje in doslej se še en kozarec ni pokvaril.

Gre pa takole:

Fižol otrebimo, operemo in po potrebi narežemo na manjše kose. V lonec nalijemo 2.5l vode, rahlo solimo, zavremo in v krop stresemo fižol. Fižol kuhamo, vendar ne do mehkega (recimo ene 5-največ 10min). Pred koncem kuhanja dodamo 1dcl kisa za vlaganje, pokuhamo še minuto in fižol s tekočino nadevamo v vroče, čiste kozarce. Fižola ne natlačimo preveč in pazimo, da je dobro zalit s tekočino. Dobro zapremo in počasi ohladimo pod odejo. Fižol se med ohlajanjem še malo pokuha. Za koliko fižola zadošča tekočina še nisem natančno ugotovila. Mislim, da za ene 2kg. No, sicer pa količino tekočine lahko priredimo potrebam. Važno je samo razmerje med vodo in kisom._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a bodika » Ne Avg 11, 2013 12:03 pm

Letos poskusim po tvoje.Verjetno mi bo bolj všeč. up

Na vrh