Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Marmelada brez želirnega sladkorja

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Marmelada brez želirnega sladkorja

Napisal/-a JERCA » To Maj 21, 2019 10:08 am

Po dolgih mesecih sem dolžna še poročilo o stanju svojih marmelad, ki sem jih lani prvič kuhala po postopku Slavka Turšiča(opis na strani 3). Do danes ni še noben kozarček marmelade splesnel ali zavrel. Na ta način sem naredila hruškovo, breskovo in mešano(jabolka,slive,hruske).
Tako da če se bo poleti še kdo lotil marmelade, ta način deluje, hitro narejeno. Res pa je, da sem zelo pazila na higieno vseh pripomočkov, tako kot sem opisala._________________JERCA- nekdanja ERIENNE

Napisal/-a mil » So Jul 28, 2018 11:59 am

Pozdrav

Ja, Brbr, bom naredila, p'qa da vidim, kako bo.

Vse lepo, Mil

Napisal/-a brbr » So Jul 28, 2018 11:00 am

Ja, Mil, mislim, da imam shranjen ravno ta recept. Se ga boš lotila?_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a mil » Pe Jul 27, 2018 1:56 pm

Še en pozdrav

Našla sem recept za pektin...od Huferke...njen blog je res bogat z veliko zame dobrih receptov

Vsem želim lep dan, Mil

Napisal/-a mil » Pe Jul 27, 2018 1:31 pm

Lep pozdrav

kako pa narediš pektin iz jabolk?

Lepo bodimo, Mil

Napisal/-a mfranc » Pe Jul 27, 2018 10:51 am

Sam sem pred desetletji namesto želirnega sladkorja uporabljal kutino. Odlično zgosti, ampak vsem marmeladam pusti močan "priokus". Tako da ... nevem

Žal naše brbončice pričakujejo, da je marmelada sladka, če ni, to ni to Wink . Enkrat je k hiši prišla višnjeva marmelada, sladka, da je kar zapekla; ampak za družino je bila to najboljša marmelada ever Very Happy_________________mfranc

Napisal/-a brbr » Pe Jul 27, 2018 10:19 am

Imaš prav, Metuljc. Ker pa mi ga je od lani ostalo kar nekaj, ga bom porabila, da njegova pot ne bo zaman...

Izdelava jabolčnega pektina pa ostaja na spisku stvari, ki jih moram poskusit,.._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » Če Jul 26, 2018 2:36 pm

Letos je jabolk v izobilju. Meni je pektin boljši, ker je pač iz sadja, agar-agar je pa iz rdečih alg, od tam daleč nekje...........

Napisal/-a brbr » Če Jul 26, 2018 1:51 pm

Glede majhne količine sladkorja je po mojih izkušnjah najbolj drugače to, da odprti kozarci ne zdržijo dolgo - marmelada splesni. To je pri nas, ki marmelado jemo zelo redko, kar problem. Najbolje bo, da jo bom v bodoče shranjevala v zelo majhnih kozarčkih.
Za želiranje uporabljam Agar-Agar. prej sem pektin, a je Agarja potrebno dodati bistveno manj, kot pektin.

Lani sem hotela sama izdelati pektin iz nezrelih jabolk, a je bila sezona jabolk zelo slaba in ga nisem..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a živa » Če Jul 26, 2018 12:18 pm

Metuljc, deli z nami o želirnem sladkorju.

Jerca, Turšič ima posebno napravo (sam izdelal), za pasterilizacijo, ohlajanje.

Jaz vse kozarce, ko nadevam in zaprem, dam v veliko posodo, na dno krpo, zalijem jih z vodo, da jih popolnoma prekrije, pustim do vretja, ko zavre in minuto vre, zložim ven. Vse: kompote, zelenjavo, marmelado, mezgo...

Marmelado delam z zelo malo sladkorja (na oko, cca 20 dag na vso količino sadja, ki je od 1kg - 2 kg), pa je kakšna kisla, da je joj (ribez, ringlo). Kako gostite jagodno marmelado?_________________Lp, Živa

Na vrh