Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cikorija... kot pijača

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Cikorija... kot pijača

Napisal/-a javrgar » Pe Okt 11, 2019 8:41 am

ali kdo ve kako je sladkorjem v teh kavah ?
Na Sparovi piše 32 g(!), na Eurospinovih pa 0 g ali 1,8 g .
In kakšne vrste sladkor je to, v smislu ali ti nabije krvni sladkor, ali ne ?





____________________

Napisal/-a figula » Sr Okt 17, 2018 11:57 pm

Takole je s tem - želod kava je "kava" zgolj zaradi podobne barve.
Je dobra, nič ne rečem, a ne pričakovati okusa "kave", kar je seveda razumljivo.
Sem jo testirala z dodatkom cimeta, kardamoma in zvezdastega janeža. Slednji mi je najbolj všeč.
Si kar ješ. Jaz sem hrast Smile .

Za test in primerjavo sem danes kupila 100% želodovo kavo. Da vidim kako to naredijo komercialno, kako močno pražijo želod in take stvari.
Nos mi je povedal, da je zraven nedvomno tudi prava kava Mad . Vonja se tudi melasa ali melasin sladkor. Oboje se občuti tudi na jeziku. Nisem si še skuhala skodelice, jutri naredim še to.
Razumem, da je pražarna kraj, kjer se lahko stvari pomešajo, prav tako kot v mlinu. Bilo bi korektno dodati droben tisk, nekaj takega kot: lahko vsebuje sledi prave kave ....

Napisal/-a mravlja » So Sep 22, 2018 4:56 pm

Ličinke v želodu... - prav.
Ličinke v želodčku... - jih pa pri meni ne bo... Embarassed

( hm, zanimiva "sorodnost" dveh besed... )

Napisal/-a figula » So Sep 22, 2018 4:38 pm

Verjetno res. še nimate zrelih. Tudi pri nas naokoli so nekateri želodki še zeleni, drugi pa ravno prav zreli.
Imam že žulj Laughing od lupljenja.

Poleg mnogih uporab želoda sem našla še eno. Menda so debele ličinke v njem precej okusne, kot je prikazano na koncu tega filmčka :
https://www.youtube.com/watch?v=KSBdA0B-rwk Smile
(ličinke v mojih želodih niso tako rumenkaste Very Happy )

Napisal/-a mravlja » So Sep 22, 2018 3:09 pm

Hm, pri nas je notranja kožica želoda še zelena... verjetno še ni pravi čas.

Napisal/-a mravlja » So Sep 22, 2018 10:40 am

Hahaha... kuuuukiiijiii, pa kak lepo velki Laughing .

Figula, hvala ti za gornji zapis, bom poskušal osvojiti tole tehnologijo.
Zdaj grem pa na oglede... Wink

Napisal/-a figula » So Sep 22, 2018 1:39 am

Pa še želod.

Ga opereš in zavržeš vse plavajoče in luknjičaste primerke. Potem ga za sušenje razprostreš po papirju ali stari rjuhi. Lahko začneš obdelovat takoj sveže želode ali jih pustiš sušit.
Namig: olupljeni trde lupine se sušijo hitreje.

Pri lupljenju odstrani tudi rjavo notranjo lupino, ker je grenka. Olupljen želod zmelješ v mešalniku/blenderju z dodatkom vode, razmerje vsaj 1:4.
Zmleta zmes je pripravljena za izpiranje taninov. Obstaja več načinov in nians. Meni se dopade hladen način z zmesjo v najlon dokolenki, ki jo lahko vmes še malo mencaš in ožemaš.
Tanini so sprani, ko je voda (skoraj) bistra in zmes ni več grenka. Zato je dobro, da zmes malo poskusiš na začetku in še vmes in ugotavljaš kako se okus spreminja.
Zmes daš na pladenj in posušiš za kasnejšo uporabo.
Lahko pa kar takoj spečeš piškote Smile.

Napisal/-a Andrej Banko » Pe Sep 21, 2018 10:19 pm

Jaz pa samo kostanj nabiram, medtem ko mi želodi padajo na glavo ! Razz

Napisal/-a figula » Pe Sep 21, 2018 10:05 pm

Mravlja, sedaj je idealen čas, da te mogoče kak komar zgreši Laughing Laughing

Nabrala sem hobuk želoda in vrečko žira. Vmes mi je teklo od las in komarji so me požrli.
Čisto drugačna izkušnja kot če greš v trgovino po paklc moke Laughing

Žir najprej daš v en lonec in preliješ z vodo. Vse, kar splava na vrh - zavržeš. Ker je največ možnosti slabe kvalitete. Potem spereš, odcediš in daš na pladenj sušit.
Potem si priden in počasi lupiš drobižek.

Za želod napišem malo kasneje, ker imam še delo z njim .... in ne morem tule za računalom posedat Laughing

ps
kaj je s temi novodobnimi komaricami ? njega dni so bile bolj plašne in niso masovno sedale na človeka, če se je le-ta gibal. Danadanes pa nimajo nič proti, če se med kosilom še malo guncajo Confused

Napisal/-a mravlja » Pe Sep 21, 2018 9:38 pm

In to poveš šele zdajle, ko je že padla noč... Rolling Eyes Laughing .

Si ga že nabirala ? Kakšna je procedura?

Na vrh