Napisal/-a juglans » To Dec 13, 2016 10:18 am
Oj figula, se se le lotila predstavitve. Edino kar sem jaz uspel storiti po tem naslovu je to, da je nisem našel na forumu. Potem pa tišina.
Skratka, zadeva je ful rodna, s tem da si resnično ne znam predstavljati kako bi jo vsaj kolikor toliko temeljito izkopal iz vrtne ilovnate zemlje. Mislim v glavnini, ker 100% pa zagotovo nikakor, namreč poleg večjih napravi še obilico majhnih gomoljčkov, ki jih zlahka spregledaš. Pa še mine te potrpljenje.
Me pa preseneča tudi dejstvo, da je pri nas prezimna. To mi nekako že takoj na začetku kvari plane, ko sem v mislih planiral kako bi se jo lotil gojiti na vrtu, pa ne povsem v zemlji. Ker to zalivanje raznoraznih loncev mi malo preseda in sem pomislil na plastične zabojčke od zelenjave, v katere bi napolnil nekakšen nosilni substrat, kot prostor kjer se bodo formirali gomoljčki, aktivne korenine pa bi se naj razrastle izven, v zemlji. Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa je nemogoče, da bi se formacija gomoljčkov dogajala izključno v zabojčku. Očitno sem bil prepričan v svoji nevednosti, da bo "izgubljence" počistil mraz. (nisem pomislil, da vsega pa le ne vem, heh)
No, sedaj pa tole.
Drugače pa zanimiva reč za tiste, ki radi grizljajo. Recimo nekakšni prigrizki ...
Po določenem času shranjevanja na zraku se malo osušijo in tudi zmehčajo. Pa tudi sladki postanejo bolj.
Verjetno bi bilo zanimivo eksperimentirati z njimi v kuhinji. Recimo, trenutno mi pride na misel kakšna pita z grobo mletimi gomoljčki, ali pa kaj podobnega.
Se me je pa v zvezi z njo dotaknila še ena micena malenkost na negativnem polju izkušnje. Gomoljčke je po izkopavanju silno zoprno čistiti ali prati. Polni nekih ščetinic so med katere se ujame zemlja.
Figula kako je tebi uspelo tako temeljito delo?
In še enkrat hvala za tistih par, ki so poskrbeli za 1-2l pridelka. Talepi so že na strani za naprej.
Oj figula, se se le lotila predstavitve. Edino kar sem jaz uspel storiti po tem naslovu je to, da je nisem našel na forumu. Potem pa tišina.
Skratka, zadeva je ful rodna, s tem da si resnično ne znam predstavljati kako bi jo vsaj kolikor toliko temeljito izkopal iz vrtne ilovnate zemlje. Mislim v glavnini, ker 100% pa zagotovo nikakor, namreč poleg večjih napravi še obilico majhnih gomoljčkov, ki jih zlahka spregledaš. Pa še mine te potrpljenje.
Me pa preseneča tudi dejstvo, da je pri nas prezimna. To mi nekako že takoj na začetku kvari plane, ko sem v mislih planiral kako bi se jo lotil gojiti na vrtu, pa ne povsem v zemlji. Ker to zalivanje raznoraznih loncev mi malo preseda in sem pomislil na plastične zabojčke od zelenjave, v katere bi napolnil nekakšen nosilni substrat, kot prostor kjer se bodo formirali gomoljčki, aktivne korenine pa bi se naj razrastle izven, v zemlji. Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa je nemogoče, da bi se formacija gomoljčkov dogajala izključno v zabojčku. Očitno sem bil prepričan v svoji nevednosti, da bo "izgubljence" počistil mraz. (nisem pomislil, da vsega pa le ne vem, heh)
No, sedaj pa tole.
Drugače pa zanimiva reč za tiste, ki radi grizljajo. Recimo nekakšni prigrizki ...
Po določenem času shranjevanja na zraku se malo osušijo in tudi zmehčajo. Pa tudi sladki postanejo bolj.
Verjetno bi bilo zanimivo eksperimentirati z njimi v kuhinji. Recimo, trenutno mi pride na misel kakšna pita z grobo mletimi gomoljčki, ali pa kaj podobnega.
Se me je pa v zvezi z njo dotaknila še ena micena malenkost na negativnem polju izkušnje. Gomoljčke je po izkopavanju silno zoprno čistiti ali prati. Polni nekih ščetinic so med katere se ujame zemlja.
Figula kako je tebi uspelo tako temeljito delo?
In še enkrat hvala za tistih par, ki so poskrbeli za 1-2l pridelka. Talepi so že na strani za naprej.