Napisal/-a Spiridon » Sr Dec 12, 2018 11:15 pm
@Žlehtnoba
Mogoče majhen nasvet glede te tekočine, ki se vam nabira na površini. Ko je vrenje navidezno zaključeno in mehurčki ne izhajajo več, pustite maso v fermentatorju še nekaj dni, da se trdna snov posede na dno, tekočina pa izplava na vrh. Če to noče in noče priti, potem fermentator večkrat temeljito pretresite s krožnimi gibi, vendar pri tem nikakor ne odpirajte pokrova! Ko bo končno nastopila situacija, ki sem jo zgoraj navedel (tekočina na vrhu), vse skupaj premešajte in prelijte v čiste steklenice (nalijte popolnoma do vrha!), ki jih nato postavite v temen prostor in pustite stati najmanj pol leta. V tem času se bo trdna snov ponovno posedla na dno pa tudi ostali naknadni procesi fermentiranja bodo v glavnem končani. Tik preden boste omako "vkuhavali" tekočino z vrha mase enostavno odlijte v lijak. Naj vam ne bo škoda, saj bo pekočost omake upadla tako minimalno, da je to zanemarljivo, lahko pa jo tudi naknadno dvignete (če čutite potrebo) z dodajanjem malo suhe Caroline v prahu. Tudi jaz pred ustekleničenjem kuham cca 20 minut predvsem zaradi nekoliko večjega zgoščevanja. Fermentirana omaka je v osnovi namreč precej viskozna, ker manjkajo zgoščevalci, ki bi povezali tekočino in trdno snov.
@Žlehtnoba
Mogoče majhen nasvet glede te tekočine, ki se vam nabira na površini. Ko je vrenje navidezno zaključeno in mehurčki ne izhajajo več, pustite maso v fermentatorju še nekaj dni, da se trdna snov posede na dno, tekočina pa izplava na vrh. Če to noče in noče priti, potem fermentator večkrat temeljito pretresite s krožnimi gibi, vendar pri tem nikakor ne odpirajte pokrova! Ko bo končno nastopila situacija, ki sem jo zgoraj navedel (tekočina na vrhu), vse skupaj premešajte in prelijte v čiste steklenice (nalijte popolnoma do vrha!), ki jih nato postavite v temen prostor in pustite stati najmanj pol leta. V tem času se bo trdna snov ponovno posedla na dno pa tudi ostali naknadni procesi fermentiranja bodo v glavnem končani. Tik preden boste omako "vkuhavali" tekočino z vrha mase enostavno odlijte v lijak. Naj vam ne bo škoda, saj bo pekočost omake upadla tako minimalno, da je to zanemarljivo, lahko pa jo tudi naknadno dvignete (če čutite potrebo) z dodajanjem malo suhe Caroline v prahu. Tudi jaz pred ustekleničenjem kuham cca 20 minut predvsem zaradi nekoliko večjega zgoščevanja. Fermentirana omaka je v osnovi namreč precej viskozna, ker manjkajo zgoščevalci, ki bi povezali tekočino in trdno snov.