Krofi

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Krofi

Napisal/-a muha » To Feb 28, 2023 8:37 am

Prebrala sem Rosanin recept in pritrjujem vsemu, razen pri temperaturi.

Ne rečem, da nima prav, a izgleda, da ni samo temperatura zraka tista, ki odloča, ampak tudi siceršnja mikroklima v prostoru in podlaga, na katero odlagamo. Granit recimo se gotovo obnaša drugače kot les.
Pri meni v kuhinji je med 20 in 21 °C (imam dve napravi, ki kažeta temperaturo in se ujemata) pa krofi ne smejo vzhajati več kot 45 minut. Eno uro bi bilo že preveč. Imam pa za podlago gosto tkano debelejšo tkanino, ki gotovo nekaj pomaga pri zadrževanju osnovne toplote testa. Morda igra kaj vloge tudi odstotek vlage v zraku, ki je pozimi pri meni konstantno prenizka.

Drugače pa ja, nižja temperatura, daljši čas vzhajanja.

Napisal/-a Peter » Po Feb 27, 2023 10:39 pm

Če je manj toplo, mora verjetno dlje časa vzhajat?
Če ne vzhajajo dovolj, so težji, manj puhasti in ni bele črte.

Kakor koli, sem ziheraš in ne spreminjam rad, ko mi nekaj dobro uspe.
Tudi mi imamo v stanovanju 20-21°C, ta dan samo malo bolj zahajcamo.

Drugače sta pri nas zadolženi za sladice žena in 15 letna hči.
Iz spošovanja do žene, ne bom napisal kakšni so bili njeni zadnji krofi.Laughing Laughing
Jaz sem se jih lotil bolj iz heca, ker je žena rekla, da jih ne bo več delala in je hotela naredit miške.

Napisal/-a brbr » Po Feb 27, 2023 3:27 pm

Ha, seveda je bila mišljena kava. Ne me tako dobesedno jemat, no. Embarassed_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Po Feb 27, 2023 2:35 pm

He, he, tudi jaz ! In sem si mislila, da k vodi pa ja bolj ustreza kak polnozrnat prepečenec, kot pa en okusen krof. Embarassed

Napisal/-a Lpmami » Po Feb 27, 2023 12:44 pm

metuljc je napisal/a:
brbr je napisal/a:
Za v akvo pomakat so "ko bog". Iamam hvaležne jedce, ki so bili nad njimi navdušeni.


Mernda se ja niste šli tako postno, no. Upam, da je bila kava. Idea
He-he, tudi jaz sem akvo vzela po latinsko Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a metuljc » Po Feb 27, 2023 12:43 pm

brbr je napisal/a:
Za v akvo pomakat so "ko bog". Iamam hvaležne jedce, ki so bili nad njimi navdušeni.


Mernda se ja niste šli tako postno, no. Upam, da je bila kava. Idea

Napisal/-a muha » Po Feb 27, 2023 11:51 am

brbr je napisal/a:


No, pa še na temo krofov: po mojih izkušnjah, ni potrebno, da je v prostoru ne vem kako toplo. Pri nas imamo termostat nastavljen na 19st, pa vedno lepo vzhajajo.

Pritrjujem.

Menda jih brez škode pustimo nekaj ur tudi na hladnem. Enkrat moram poskusiti, da jih bom naredila zvečer, čez noč shranila v hladilniku in jih zjutraj ocvrla za zajtrk. Tako, kot pri "nočni potici". Precej prepričana sem, da bo v redu.

Napisal/-a brbr » Po Feb 27, 2023 11:08 am

Včeraj sem iz oddeljene polovice na pol pripravljene mase, ki mi je ostala od zadnjega cvrtja krofov, spekla svoje prve buhteljne.

Masa je v hladilniku lepo zdržala. V soboto zvečer sem jo vzela iz hladilnika, da se je do jutra ogrela na sobno temperaturo. Dodala sem še polovico kvasa in cca 200g moke. Ja pa še malo ruma in vanilij sladkor.
Testo je lepo vzhajalo. Vse je bilo super, le pekla sem jih predolgo (v receptu je pisalo 60min) in so malo bolj hrustljavi in suhi, a odličnega okusa. Za v akvo pomakat so "ko bog". Iamam hvaležne jedce, ki so bili nad njimi navdušeni.

No, pa še na temo krofov: po mojih izkušnjah, ni potrebno, da je v prostoru ne vem kako toplo. Pri nas imamo termostat nastavljen na 19st, pa vedno lepo vzhajajo._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Lpmami » Po Feb 27, 2023 10:04 am

Peter je napisal/a:
... uporabljamo isti lonec. To sem komaj sedaj opazil. Laughing
Pa isti mikser, kot ga uporabljam jaz Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a mravlja » Po Feb 27, 2023 7:49 am

Še vedno so to najboljši lonci, zame že. Very Happy

Na vrh