Paradižnik 2019

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Paradižnik 2019

Napisal/-a Plamenka » Ne Dec 08, 2019 5:14 pm

Hvala! Wink Res je, letos je bila dobra sezona za tiste, ki so (smo) uspeli rešiti paradižnike, ko so bile razmere ugodne za plesen.

Napisal/-a muha » Ne Dec 08, 2019 4:36 pm

Lepi!

Pa le letošnje leto ni bilo tako zelo slabo za paradižnike. No, kakor kje, ampak jesti v začetku decembra doma pridelane plodove, četudi iz rastlinjaka, ni ravno pogosto, kaj?

Napisal/-a Plamenka » Ne Dec 08, 2019 1:59 pm

Bolj zimski, a v solati je čisto v redu.

Napisal/-a Lpmami » Ne Dec 08, 2019 1:52 pm

Prav lepi so, kaj pa okus - poletni ali zimski?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a Plamenka » Ne Dec 08, 2019 12:20 pm

Zadnji trije plodovi letošnje sezone, ki so dozoreli na pultu.

Napisal/-a Lpmami » Ne Nov 17, 2019 2:10 pm



Tole je moja skoraj zimska trgatev. Drugi plod na rastlini, za katero nekako verjamem, da je malahitna škatlica. Okus je dober, malo kisel malo sladek, čeprav je bil tale tudi že malo moknat. Uf, nisem navajena zelenih in rumenih paradižnikov, pa še ne znam določiti prave zrelosti.
Rastejo še trije, štirje. Moram pa bolj opazovati, ne le zalivati, ker so listje kar precej obžrle gosenice. No, saj njih je pa Miško, moja želvica, tako da nič ni šlo v nič Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a mfranc » To Nov 05, 2019 6:23 pm

Pepe je napisal/a:
S plesnimi se lahko učinkovito in smiselno borimo samo preventivno. Taka je izkušnja iz vinogradništva. Ko napad plesni vidimo s prostim očesom, smo zamudili

in ni nekih realnih (stroškovno sprejemljivih) možnosti, da to povrnemo v "zdravo" stanje. ???


živa je napisal/a:
Meni je strokovnjak za ffs svetoval Pergado MZ namesto Ridomila. Da je boljši v smislu neizpiranja in deluje tudi kurativno.


Pepe, s tistim podebeljenim tekstom se čisto strinjam! Pa saj je že skozi znano, da drugače ne gre, samo ljudje smo večni optimisti in radi verjamemo, da so tudi bližnjice ...do zdravih paradižnikov. In trte recimo.
Tako nas recimo tudi strokovnjaki tolažijo, da pa imamo sistemike, ki zdravijo že obolele rastline. To kar je Živa napisala za Pergado, s tem so nas že desetletja razveseljevali trgovci in tudi "strokovnjaki".

Pred leti sem poslušal strokovnjakinjo za pridelavo krompirja, in z debelo črto Wink je opozorila, da so tudi vsi sistemiki, pa naj bodo še tako učinkoviti, namenjeni samo za preventivo! Ko računamo na kurativo, se pravi za zdravljenje bolanih rastlin, že delamo narobe. Plesni se v tem primeru počasi, z več takimi škropljenji prilagodijo na novo in učinkovito substanco in škropivo postane v določenem času neunčinkovito. Nič novega, to se dogaja s skoraj vsem boleznimi in škodljivci.
Tudi navedeni predavatelj na FSS je je poudaril uporabo samo za preventivo!_________________mfranc

Napisal/-a mfranc » To Nov 05, 2019 5:51 pm

Ne splača pa se res ne - iz dveh zornih kotov Wink .

1. če rastlina nima dovolj svetlobe in toplote, samo životari, pri kritičnem pomanjkanju toplote in svetlobe pa propade. So pa taki skromni pogoji zadostni za recimo dozorevanje napol zrelih plodov, sploh če ni problem temperatura, ampak svetloba. Tako sem pred leti kar precej podaljševal življenje čilijem; po dva odrasla grma sem lahko dal na okno, in jih lepo obiral dokler so se strinjali s pogoji Wink .

2. Ustvariti pogoje za dobro rast, saj sploh ni problematično, če malo poenostavim. Dovolj toplote, svetlobe, pa tudi primerna vlaga je lahko problem.
Žal pa se tudi to ne splača, ker ni poceni. Razen če nisi hud entuziast, ki stroške lahko ignorira Laughing .

Letos se s čiliji v loncih igram igrico "nekaj vmes", na zaprto teraso sem postopoma postavil devet loncev s čiliji. Dva lonca sem že obral, pet jih je v različnih fazah zorenja, pri večini upam na čimveč pridelka.
Dva lonca sta se neplanirano znašla na terasi. Približno pred mesecem sta bili dve sorti čisto obrani, Machu Picchu in Trinidad Scorpion Green. Sproščena grma sta zunaj ob primerni temperaturi ponovno močno zacvetela, in sedaj nadaljujeta na terasi misijo nemogoče.

Živi bili pa videli, kakšne temperature do novega leta nam bodo namenili vremenarji Very Happy ._________________mfranc

Napisal/-a muha » To Nov 05, 2019 1:21 pm

Se ne splača, sem poskusila leta nazaj. Saj je obrodil, 2x tekom zime, a plodovi skoraj niso bili užitni. Spomladi sem ga presadila na vrt. Zastal je v rasti in niti za minuto ni prehitel pomladancev. Najbrž bi ga morala obdržati na toplem vse tja do julija.

Napisal/-a Bicikel » To Nov 05, 2019 12:48 pm

mfranc je napisal/a:
Evo, Bicikl, paradajz ti je vrgel rokavico Cool Laughing , se ga boš lotil? Kolikor vem, bi ga lahko pedenal v službi Wink .


Ne, to bi bilo preveč. Čiliji še gredo na polico, če so manjši. Paradajz pa preraste v šavje, sploh ker imam pisarno na severni strani, torej večino leta popolnoma brez sonca. Doma (ker ni nič mojega nimam glasovalne pravice) pa bi me odselili, če bi to počel. Rolling Eyes

Na vrh