Napisal/-a kosobrin » Po Jun 24, 2019 12:40 am
VODNA KREŠA
(Rorippa nasturtiumaquaticum L.)
Družina: križnice
Domača imena:bobovec, brunkres, divji hren,kreš, krešon, potočarka, režnik, studenčica,vodni dihalnik
Je zelnata trajnica, ki raste v gostih blazinastih skupinah. To je trajnica, ki ima do 30 cm dolgo, votlo, močno razvejano in poleglo steblo. Iz spodnjega plazečega dela stebla v šopih poganjajo korenine. Temno zeleni, sočni in gladki listi so premenjalno nameščeni in lihopernato razdeljeni.
Lističi so elipsasti, končni in precej večji od ostalih. Drobni cvetovi so združeni v grozdna socvetja. Beli cvetovi imajo rumene prašnice. Po barvi prašnikov to rastlino ločimo od zelo podobne grenke penuše, ki uspeva na istih rastiščih in ima modre prašnice. Tudi če ne bi obeh rastlin razlikovali to ne bi bilo usodno, saj imata obe zelo podoben okus in učinek. Cvete od aprila do julija. Vodna kreša najbolje uspeva ob potokih, jarkih, studencih s čisto počasi tekočo vodo. Sveže rastline nabiramo predvsem spomladi od februarja dalje, lahko pa tudi čez celo leto. Zdravilne so samo sveže rastline.
Učinkovine:
vitamini A, C, K, D, E in številnimi vitamini B, železo, kalij, kalcij, glikozide, beljakovine, omega 3-maščobne kisline, antioksidante, jod, vlaknine, čreslovine, gorčično olje, fosfor,
Čas nabiranja:
zel-celo leto
Uporabnost:
vodno krešo uporabimo v solati, v pirejih in juhah svežo. Paziti pa moramo, da jo dobro očistimo in operemo, da ne bi slučajno skupaj z njo pojedli ličinke velikega metljaja, ki žive v vodi. Največkrat pripravljamo vodno krešo v solati skupaj z regratovimi in koprivinimi listi, včasih pa dodamo mlade brezove liste in špinačo. Takšna solata je zelo okusna hkrati pa lajša mnoge bolezni (slabo delovanje ledvic, jeter, žolčnika ter motnje v presnovi, kamor lahko uvrstimo tudi revmatična obolenja in protin).
Zdravilnost:
pomaga pri bolezni pljuč, zobobole, bolezni grla, golšo, hripavost, pri hitrem okrevanju, regeneraciji in celjenju ran, sok daje moč in izboljšuje koncentracijo, uravnava prebavo, čisti kri, poživlja, spodbuja apetit, čisti celotno telo, pospešuje delovanje jeter, žolčnika in ledvic, pri vnetju dihal, prehladu, protinu, nerednem delovanju ščitnice, izkašljevanju, preprečuje zobno gnilobo in razjede na ustni sluznici, ugodno vpliva na srce in ožilje, krepi naravno odpornost proti rakastim celicam, preprečuje stres, odmaši zamašen nos in sinuse.
VODNA KREŠA
(Rorippa nasturtiumaquaticum L.)
Družina: križnice
Domača imena:bobovec, brunkres, divji hren,kreš, krešon, potočarka, režnik, studenčica,vodni dihalnik
Je zelnata trajnica, ki raste v gostih blazinastih skupinah. To je trajnica, ki ima do 30 cm dolgo, votlo, močno razvejano in poleglo steblo. Iz spodnjega plazečega dela stebla v šopih poganjajo korenine. Temno zeleni, sočni in gladki listi so premenjalno nameščeni in lihopernato razdeljeni.
Lističi so elipsasti, končni in precej večji od ostalih. Drobni cvetovi so združeni v grozdna socvetja. Beli cvetovi imajo rumene prašnice. Po barvi prašnikov to rastlino ločimo od zelo podobne grenke penuše, ki uspeva na istih rastiščih in ima modre prašnice. Tudi če ne bi obeh rastlin razlikovali to ne bi bilo usodno, saj imata obe zelo podoben okus in učinek. Cvete od aprila do julija. Vodna kreša najbolje uspeva ob potokih, jarkih, studencih s čisto počasi tekočo vodo. Sveže rastline nabiramo predvsem spomladi od februarja dalje, lahko pa tudi čez celo leto. Zdravilne so samo sveže rastline.
Učinkovine:
vitamini A, C, K, D, E in številnimi vitamini B, železo, kalij, kalcij, glikozide, beljakovine, omega 3-maščobne kisline, antioksidante, jod, vlaknine, čreslovine, gorčično olje, fosfor,
Čas nabiranja:
zel-celo leto
Uporabnost:
vodno krešo uporabimo v solati, v pirejih in juhah svežo. Paziti pa moramo, da jo dobro očistimo in operemo, da ne bi slučajno skupaj z njo pojedli ličinke velikega metljaja, ki žive v vodi. Največkrat pripravljamo vodno krešo v solati skupaj z regratovimi in koprivinimi listi, včasih pa dodamo mlade brezove liste in špinačo. Takšna solata je zelo okusna hkrati pa lajša mnoge bolezni (slabo delovanje ledvic, jeter, žolčnika ter motnje v presnovi, kamor lahko uvrstimo tudi revmatična obolenja in protin).
Zdravilnost:
pomaga pri bolezni pljuč, zobobole, bolezni grla, golšo, hripavost, pri hitrem okrevanju, regeneraciji in celjenju ran, sok daje moč in izboljšuje koncentracijo, uravnava prebavo, čisti kri, poživlja, spodbuja apetit, čisti celotno telo, pospešuje delovanje jeter, žolčnika in ledvic, pri vnetju dihal, prehladu, protinu, nerednem delovanju ščitnice, izkašljevanju, preprečuje zobno gnilobo in razjede na ustni sluznici, ugodno vpliva na srce in ožilje, krepi naravno odpornost proti rakastim celicam, preprečuje stres, odmaši zamašen nos in sinuse.