Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česnovi cvetni popki - pski

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Česnovi cvetni popki - pski

Napisal/-a MARIJAV » Če Jun 25, 2020 9:55 pm

Na eno mletje v multipraktiku napolnjenem do ene tretjine posode sem dala cca 2 žlici soka, pest enkrat orehov, pa indijskih oreščkov, pa mandljev. Težko pa rečem, da se te oreščke sploh kaj okusi. Drugo rundo sem dala olja le toliko, da so bili pski pokriti, po mletju je vsebina bolj gosta kot v prvi rundi. Sem pa tudi drugo rundo po rezanju na roke na pol cm koščke zadevo pred miksanjem na balkonu na soncu sušila cel popoldan, da je malo izhlapel tisti sok, ki se je pri rezanju prikazal. Imam pa vse kozarčke, ki še niso pojedeni Wink v hladilniku...._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Napisal/-a lpmami » To Jun 23, 2020 3:15 pm

Danes sem potrgala pske z vseh česnov, dva sem pustila, da dozorita. Mladi, sočni, da špricne, ko ga odlomiš. Prepraženi na olju, umešano z jajcem, posoljeno, s kruhom. Mmmm ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a brbr » So Jun 20, 2020 10:24 am

Po mojih izkušnjah se je pesto najbolje odrezal prvo leto, ko sem delala po navedenih razmerjih.

Naslednje leto sem dodala več olja in ga tudi malo polila po vrhu. Rezultat, pesto je bil bolj rumene barve, iz precej kozarčkov je sililo olje. Zavrel pa ni.

Lani ne vem točno, koliko olja sem dodala, vendar se je pesto naslabše obnesel. Nekaj kozarckov je na dnu dobilo belkasto tekočino, enemu se je na površini naredila plesen, iz precej kozarčkov je iztekalo olje. kar je bilo dobrih kozarčkov, sem jih pasterizirala in so se obdržali, a mi okus kuhanega olja ni najbolj všeč.

Torej sem šla letos nazaj na prvi recept.

Kaj je vzrok takim nihanjem pri shranjevanju, ne vem. Zna biti, da tudi vsebnost vode v pskih vpliva na kakovost shranjevanja. Če je tako, tudi letos ne bo kaj prida, ker česen v tem času zagotovo ni žejen. Mogoče vpliva tudi čas priprave. Za prejšnja leta ne vem. Letos pa sem pske pobirala v času za plod, pesto pa sem izdelovala v času, ki ni primeren za nič Embarassed.

Za vsak slučaj bom večino kozačkov pospravila v hladilnik, nekaj pa jih pustila v shrambi. Če bo vse v redu, gredo tudi tisti iz hladilnika v omaro.

Marijav, koliko limetinega soka pa si dodala. jaz si mandljev ne bi upala dodajati, se mi zdi, da je večja verjetnost, da se zadeva sfiži._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Pe Jun 19, 2020 9:03 pm

To me pa res zelo zanima. Po mojih izkušnjah je bolje več olja kot manj, a ni rečeno, da rezultat ni bil slučajen. Vseeno mi je eno leto nekaj kozarčkov "prekipelo", ne pa vsi. Bolj sem dolžila zrak, kot olje, zato od tedaj vsebino sproti temeljito potlačim. Letos pesta ne bom delala, sem sadila manj česna. Kolikor jih ne porabim sproti, jih podarim.

Napisal/-a brbr » Pe Jun 19, 2020 8:19 pm

Danes sem tudi jaz pripravila letošnjo zalogo pesta. Naredila sem ga po prvem receptu ( iz leta 2017), ker se je takrat najbolje obnesel, se mi zdi.

Zapisano imam, da sem takrat pesto naredila v naslednjem razmerju:
1/2kg pskov, 1.25dcl olivnega olja, žlička soli.
Letos sem v eno zmes dala tudi žlico limoninega soka (za probo). Na vrh napolnjenih kozarčkov nisem dodajala nič olja.

Se mi zdi, da je bila prevelika količina olja vzrok, da je lani in predlani olje sililo iz kozarčkov. Mogoče je predlani tudi zaradi večje količine olja pesto dobil nekoliko rumenkasto barvo namesto živo zelene.

No, bomo videli. Upam na najboljše._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a MARIJAV » Če Jun 11, 2020 10:13 pm

Danes sem naredila prvi namaz iz peskov. Potrgala sem približno pske s polovice grede, ki so bili res še mladi. Po nasvetu BRbr sem jih včeraj nabrane pustila razprostrte v rastlinjaku, da so se osušili. Danes zjutraj sem jih na drobno zrezala in tudi zrezane pustila malo na balkonu, da se je vlažnost od rezanja osušila. Naredila sem po receptu brbr; dodala sem poleg olivnega olja in soli še malo limetinega soka in pest zdrobljenih mandljev. Nalivam jih v 2 dcl kozarčke, ki jih bom še nocoj po zaprtju kar v pečici pogrela na 100 stopinj in ohladila. Za začetek bom za teh 14 kozarčkov namenila 1 poličko v hladilniku, druga runda čez kak teden pa bo morala preživeti v ne preveč hladni shrambi._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Napisal/-a brbr » To Mar 03, 2020 11:31 am

Kok dobr, a ne? Vsako leto znova me preseneti, kako tako malo sestavin da tako žlahten okus. Pri nas ga, na žalost, ni več..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Po Mar 02, 2020 12:10 pm

Namaz iz česnovih pskov se je spet izkazal. Za test sem kupila par humusov od Argete pa nikomur niso šli v slast. Potem sem povrh humusa namazala še namaz iz česnovih pskov .... počasi smo vse pojedli. Shranek od lani se v shrambi še dobro drži.

Napisal/-a brbr » Če Dec 19, 2019 11:09 am

Češnca, ni za kaj.

Poleg namaza jih jaz shranjujem še takole:
- kar precej pskov jaz na drobno narežem in zamrznem. Čez leto jih potem dodajam med kuhanjem (poleg česna).ker so zelen lepo popestrijo izgled jedi, recimo ričeta... Odlični so tudi z umešanimi jajci,

- eno leto semjih tudi vložila kot stročji fižol. In res so po okusu malo spominjali na stročji fižol. Porabila sem jih kot solato, ki pa sem ji morala dadati nasekljan česen, ker vloženi pski nimajo okusa po česnu. Shocked

- drugo leto jih bom poskusila fermentirati (če ne pozabim). se pa malo bojim, da bodo pretrdi.

Metuljc, pridem._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » Če Dec 19, 2019 12:15 am

brbr je napisal/a:
Bio, kavica (ali karkoli drugega) ni potrebna, a vseeno, hvala. ASe pa strinjam z Muho - vabljen na klepet in pokušino...



Prva prilika bo že 7. 1. 2020. novo leto

Na vrh