Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gojenje bučk in buč

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Gojenje bučk in buč

Napisal/-a živa » To Jun 29, 2021 9:32 am

če ne sodi sem, izbrišite, prosim.

seme bučk sem kupila letos v Lidlu, iz ene vrečke sta taki rastlini



se ne pritožujem, dve bučki sem utrgala, ampak mlade na konceh postajajo rumene_________________Lp, Živa

Napisal/-a Plamenka » Sr Avg 21, 2019 2:39 pm

Iz knjige Mihaele Černe, PLODOVKE, 1988

Bučke in buče izvirajo iz Srednje Amerike, od Peruja do Mehike. V Egiptu so poznali buče iz rodu Lagenaria.
Buče in bučke imajo zelo razvit koreninski sistem. Večina korenin se razvije do globine 40-50 cm, nekatere pa tudi do 5m. Oprašujejo jih žuželke.Nekatere buče in bučke se med seboj križajo, druge pa ne. Cucurbita pepo (oljna buča) se križa s Cucurbita moschata (muškatna buča) in Cucurbita mixta (ne vem, katera je to), ne križa pa se s Cucurbita maxima. Cucurbita moschata se ne križa s Cucurbita mixta, križa pa se s Cucurbita maxima in Cucurbita pepo.
Za kalitev potrebujejo najmanj 12 stopinj, optimalna temperatura je 22-24 stopinj. Za vegetativni razvoj potrebuje najmanj 12 stopinj, optimalno pa 22-30 stopinj. Cvetovi propadejo pri 0 stopinjah, vsa rastlina pa pri -1,5. Pri večjih temperaturnih nihanjih so pridelki manjši. Prenesejo pa obdobja hladnega vremena. Koreninski sistem je prilagodljiv nižjim temperaturam, zato bučke uporabljajo za podlago za cepljenje melon, ki so bolj občutljive.
V času rasti potrebujejo vlago v zemlji. Če je preveč deževno in hladno, lahko odpadajo cvetovi in zametki plodov. Ker bučke razvijejo globok koreninski sistem, tudi v sušnem vremenu dobimo zadovoljiv pridelek. Potrebujejo veliko svetlobe.
Bučke in buče dobro uspevajo v strukturnih, peščeno glinastih ali glinasto peščenih tleh, ki vsebujejo dovolj vlage, humusa in se hitro ogrejejo. Tla naj bodo rahlo kisla do nevtralna. Zemljo za bučke in buče gnojimo s hlevskim gnojem, pred setvijo dodamo mineralna gnojila. Dobri prejšnji posevki so metuljnice in travnato-deteljne mešanice. Po bučkah pa dobro uspevajo korenovke, čebulnice, solatnice in špinačnice.
Bučke in buče sejemo v 1. polovici maja. V vetrovnih območjih jih posejemo ob vrsti koruze ali boba. Bučke sejemo na medvrstno razdaljo 1m, v vrsti na 25-35 cm po 2-3 semena. Buče sejemo med vrstami na 1,5-2,5m, v vrsti na 50-60cm po 2-3 semena. Seme posejemo 3-4cm globoko. Ko se razvije prvi list, rastlinice razredčimo, da ostane samo ena. Druge odščipnemo. Buče in bučke je po okopavanju priporočljivo osuti, da pospešimo razvoj adventivnih korenin. Ob suši zalivamo. Če je ob cvetenju vreme deževno, je priporočljivo, da na brazdo natresemo cvetni prah iz moškega cveta in s tem povečamo pridelek za 25%. Umetno oprašujemo v jutranjih ali dopoldanskih urah.
Bučke obiramo, ko so še majhne. Če jih ne obiramo redno, rastlina preneha nastavljati nove plodove.
Buče obiramo, ko dozorijo, konec oktobra, ko se listi že posušijo. Plodove je treba pospraviti pred prvim mrazom. Dozoreli plodovi prenesejo do -6 stopinj. Če obrane plodove pustimo na soncu, se začne zmanjševati količina vode, tako so bolj obstojne za shranjevanje.

Gojenje bučk in buč

Napisal/-a crtj-admin » Če Jan 01, 1970 1:00 am

(Prenos iz arhiva)

Na vrh