Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompost na kubike

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Kompost na kubike

Napisal/-a notranjka » To Apr 21, 2020 2:25 pm

Hvala Bicikel,bom poklicala.Na fb kar redno objavljajo ko imajo zalogo.

Muha,tudi jaz sem na to pomislila,da mogoče bi bilo fajn za zastirko._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Napisal/-a muha » To Apr 21, 2020 1:49 pm

Bicikel: tale material bi bil po moje idealen tudi za zastirko "po zufovo". Zlasti ob suši bi se znalo dobro obnesti, kaj meniš?

Napisal/-a Bicikel » To Apr 21, 2020 12:36 pm

Smuk poznam, sem imel enkrat. Še malo po tistem smo jedli šampinjone z našega kupa. Drugače pa gre za malo razpadlo slamo pomešano še z nekim substratom (se mi zdi). Za visoko gredo bi bil to kar dober material za podlago pred vrhnjim slojem. Se pa lahko kup "vžge" in spremeni v pepel, če je predolgo neprezračen, kar se mi je seveda zgodilo :/

Zdaj je vprašanje koliko sploh imajo, ko nimajo kam prodajat, pa tudi sicer so v vrstah čakali kadar so praznili hangarje. Raje pokliči, če sploh imajo kaj.

Napisal/-a notranjka » To Apr 21, 2020 11:13 am

O tem smo že pisali,vendar kakšnih povratnih informacij tule nisem našla :

http://www.roks-rec.si/index.php

Me zanima,če je kdo še kaj dodatno preverjal kvaliteto.


Dodajam pa še tole.
http://sampinjoni-smuk.si/ponudba.html

O teh sem slišala same pluse in razmišljam da bi šla iskat,bolj za v posode in visoke grede.

Hvala za mnenja in izkušnje._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Napisal/-a muha » Sr Avg 28, 2019 10:43 am

Pritrjujem, da je pravo dobro kislo mleko težko, če že ne nemogoče, narediti iz mleka, ki ga takoj po molži ohladijo na 5 °C. Pri kmetu, kjer ga jemljem, za take primere na posebno željo pripravijo še toplega.

Kuhan tudi pri meni v hladilniku ne zdrži več kot 5 - 6 dni, zelo odvisno od vremena. Zlasti neugodni so soparni nevihtni dnevi. Ni nujno, da se prav skisa, lahko se tudi skvari in dobi neprijeten okus. Zato mleko, ki je v hladilniku čakalo več kot 4 dni, pred uporabo preizkusim. Majčkeno količino zavrem in če se nagiba h kisanju, se takoj loči na sirotko in krpice.

Da ne grem čisto iz osnovne teme: skisano/pokvarjeno mleko in tudi druge mlečne izdelke dam na kompost. Tam jih z veseljem sprejmejo. Smile

Napisal/-a metuljc » Sr Avg 28, 2019 9:19 am

Mislila sem, seveda, na skisanje z mlečnokislinskimi bakterijami. Jasno pa je, da se skuhan skisa, saj naknadno, po kuhanju, pridejo bakterije vanj. Če se skisa oni iz mlekomata direktno, je možno tudi, da je bila posoda, v katero smo ga nalili, vir bakterij.

Napisal/-a živa » Sr Avg 28, 2019 9:02 am

Naš iz mlekomata prekuhan se tudi skisa, najhuje je, ko delam rižev narastek in zlijem na videz v redu mleko v riž. Vse gre v školjko. en teden zdrži v našem hladilniku._________________Lp, Živa

Napisal/-a Nanook » To Avg 27, 2019 11:29 pm

Huh, zanimivo. Naš se vedno skisa, če ga dovolj dolgo pustimo v hladilniku.

Napisal/-a metuljc » To Avg 27, 2019 11:28 pm

V mleku iz mlekomata je tako malo bakterij, da se sam od sebe skoraj nikoli ne skisa. Ga je treba nacepiti s kakšno žlico kislega mleka. Iz vimena teče po ceveh direktno v zbiralnik, na poti pa prečka hladilnik.

Napisal/-a lpmami » To Avg 27, 2019 10:19 pm

O, Živa, upamo! Že dolgo mleka (od kmeta) ne prekuhavam in nikoli ni bilo nič narobe._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Na vrh