Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kako pripravljamo čaje

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Kako pripravljamo čaje

Napisal/-a muha » Ne Okt 13, 2013 12:54 pm

Če koga zanima in če pozna sistem nakupa s kuponi: ravnokar sem pri brskanju po internetu našla, da se pri "1 na dan" dobi kupon za 50 % popust za knjigo Priročnik samostanskega zdravilstva, iz katere sem potegnila podatke v uvodnem prispevku.

Napisal/-a greeny » Ne Okt 13, 2013 12:05 pm

Hvala obema. Muha, tisti zapiski so res malce bolj tako tako Wink , ampak se skoraj vse razume in je zelo zanimivo.

Danes je dejansko že bolje, pa bom vseeno še grgral. Imam ravno še tri listke s potaknjencev, tako da bo. Smile

Napisal/-a muha » Ne Okt 13, 2013 10:10 am

Nekaj linkov o pripravi čajev:

http://www.las-pogorje.si/apl/doc/0AB13CFF.pdf - Monika in Tomaž Mulej
http://www.las-pogorje.si/apl/doc/2E65E17F.pdf - zapiski iz predavanj Kukman, Majes (pozor: zapisano malo po domače Wink )

Napisal/-a metuljc » Ne Okt 13, 2013 9:48 am

Tujon se topi predvsem v alkoholu, najbrž malo tudi v mlečnih maščobah (ker so pač nepolarne). Mnogo boljši okus ima žajbelj na mleku (z malo medu), ampak, za grgranje se uporablja žajbelj, kuhan na vodi, pa vsaj 3 liste za dober deci vode le daj. Če žajblja nimaš dopvolj, sporoči, dobiš šope(ek).

Napisal/-a greeny » So Okt 12, 2013 4:06 pm

Žajbelj

Kako je s svežimi listi? Dam lahko enega, ali več za eno skodelico?

Sem bral v knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem, da se s kuhanjem v mleku (maščobe) izloči več eteričnih olj, kar je verjetno dobro za vneto žrelo. Sicer s tem tudi več strupenega tujona dobiš, ampak če le izpiraš/grgraš, po mojem ne more biti slabo.

Mimogrede pa žajblja ne priporočajo nosečnicam, mislim, da zaradi krčenja materničnih mišic.

Napisal/-a metuljc » Pe Avg 23, 2013 4:24 pm

Skozi čas, posebej zadnje čase, se precej spreminjajo pogledi na zdravilnost rastlin, več izsledkov je, večja previdnost je svetovana. Sploh pa ni kar vsega verjeti zapisom izpred stoletij, še izpred nekja desetletij ne.
Eden od pisnih virov na našem govornem območju, ki vsebuje preverjena nova spoznanja je gotovo knjiga I. in P. Schonfelder: Zdravilne rastline - vodnik, založbe Narava, izdana 2006. Ob prevodu je bila dopolnjena in prirejena za naše okolje. V njej so predstavljene tudi strupene rastline, je zelo prijazna za uporabnika, ki ni ravno iz profesionalnih voda.[url=[/url]]Tukaj je nekaj o njej. Načeloma pa prekomerna uporaba žajblja lahko prileje do resnih težav zaradi tujona, ki ga vsebuje, sploh, če uporabljamoi alkoholne izvlečke

Napisal/-a muha » Pe Avg 23, 2013 1:12 pm

Žajbelj

živa, očitno se tudi navedbe v različnih knjigah ne skladajo.

Ker pa me je posebej zanimalo, sem šla pobrskat še za drugimi navodili o pripravi žajbljevega čaja. Večina jih navaja poparek. Potem sem iskala še naprej, ker sem imela v spominu, da ni tako nedolžen, da bi ga lahko kar vsevprek pili, menda pa sploh ne pri povišanem krvnem tlaku. In tako najdem nekje napisano, da znižuje krvni tlak, drugje pa, da ga osebe s previsokim krvnim tlakom nikakor ne smejo piti Confused Rolling Eyes .

A vsaj za uporabo v kuhinji ni nobenih omejitev Very Happy .

Napisal/-a živa » Pe Avg 23, 2013 9:29 am

Žajbelj

Za žajbljev čaj je potrebno žajbelj 3 minute vreti in nič več! Za grgranje pa 5 (iz knjige Garsona, Levkemija...). Baje že od Grkov dalje pravijo, da kdor ima žajbelj na vrtu, uide vsem boleznim, samo smrti ne, pa še k tej pride mlad.

Sem si kupila kuhinjsko uro, da mi odšteva minute za čaj. To bom izgledala mlada na starost! Wink_________________Lp, Živa

Napisal/-a greeny » To Avg 20, 2013 6:46 pm

Bom, muha. Ampak ne bo to tako kmalu=).

Metuljc, enega od teh sem imel spomladi doma in mi je bil strašno všeč. Tisti o zdravilnih rastlinah. Tam sem si ene par zadev zapomnil.

Napisal/-a metuljc » To Avg 20, 2013 6:05 pm

Kogar stvar malo bolj zanima, naj poišče 3 učbenike Farmakognozija za farmacevtske in kozmeične tehnike, DZS. Lahko enkrat malo več napišem o tem (ko pridem do njih, trenutno domujejo v drugem domu kot jaz).
Prelivek, poparek, zavretek, ......so imena različnih načinov priprave. Nežni deli prelvek, zavretek za lubje, recimo.

Na vrh