Napisal/-a brbr » Če Jan 10, 2019 4:00 pm
Letos sem kandirala lupine mandarin drugače kot prejšnja leta. Z rezultatom se zelooo zadovoljna. Postopek pripenjam kar sem, šeprav po tem receptu lahko kandiramo tudi drugo sadje, ne samo citrusov.
Kandiranje sadja (iz knjige Oded Schwartz:"Bogastvo trajnih okusov"):
Jaz sem po tem postopku letos kandirala na kolobarčke narezane kumkvate in mandarinine lupine. Postopek je kar dolgotrajen (cca 9-10dni), a rezultat so mehke (gumijaste) lupine (sadje), ki so primerne za mešanice s suhim sadjem in oreščki, dodatek k poticam in drugim sladicam, itd…
1.dan.
Mandarine z nožem previdno olupimo: najprej zarežemo v lupino tako, da jo razdelimo na 4 dele. Nato mandarino previdno olupimo, da čimmanj natrgamo lupino, ker želimo, da bi bili trakove lepe oblike. Z ene mandarine dobimo 4 dele lupine, ki jih po potrebi (odvisno od velikosti sadeža) še razpolovimo. Trakovi naj ne bodo preozki, da med nadaljnjo obdelavo ne bodo razpadli.
Lupine damo v posodo za kuhanje in prelijemo z vodo, da so prekrite. Zavremo, zmanjšamo toploto, nato pa pustimo počasi vreti 15-20 minut ali toliko, da se nekoliko zmehčajo. Temeljito jih odcedimo in zložimo v stekleno skledo. En liter (oziroma manj, če pripravljate manjšo količino) tekočine, v kateri smo skuhali lupine, precedimo v posodo za vkuhavanje skozi cedilo, preko katerega smo napeli gazo. Za en liter tekočine bomo potrebovali 1kg sladkorja (če bomo uporabili manj tekočine, si količino sladkorja preračunamo). Dodamo 250g sladkorja (če delamo z litrom vode) in limonin sok (za 1L potrebujemo sok ene limone). Zavremo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pa posnamemo peno in pustimo 2-3 minute močno vreti. Vroč sladkorni sirup prelijemo po lupinah in obtežimo s krožničkom, da so popolnoma prekrite. Pustimo, da se 24 ur namaka na sobni temperaturi.
2.dan
Lupine poberemo iz sirupa in jih na mrežici temeljito odcedimo. Sirup prelijemo nazaj v posodo ter dodamo 100g sladkorja (oziroma sorazmeren del). Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Pustimo vreti 1-2 minuti. Nato temeljito posnamemo peno in sirup prelijemo prek lupin. Obtežimo in za 24 ur postavimo na stran.
3.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.
4.dan
Lupine odcedimo, sirup pa zlijemo nazaj v posodo in mu dodamo 150g sladkorja. Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pustimo vreti 1-2 minuti, posnamemo peno in sirup polijemo po ananasu. Obtežimo in pustimo 24 ur stati.
5.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.
6.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke, le da sedaj dodamo ves preostali sladkor, v sirupu pa namakamo 48 ur.
8.dan
Lupine skupaj s sirupom predenemo v posodo za vkuhavanje. Pustimo, da narahlo vre približno 5 minut, nato pa posodo odstavimo z ognja. Lupine poberemo iz tekočine in položimo na mrežico, da se dobro odcedijo in ohladijo. Mrežo, pod katero smo dali pekač, postavimo v pečico, vnaprej ogreto na 20° (jaz sušim na cca 40°), vratca pa pustimo za špranjo odprta. Lupine pustimo v pečici 12-24 ur, dokler niso suhe in lepljive na dotik. Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Lupine povaljamo v kristalnem sladkorju, da se ne sprijemajo. Shranimo jih v neprodušno zaprti posodi, med plasti pa položimo povoščen papir.Lahko pa lupine shranimo tudi v sirupu, v katerem so je kuhale. Drugače pa sirup, ki je ostal, uporabimo pri peki slaščic.
takole sem jih namakala (0krite s krožnikom)
sušila sem jih na rešetki iz pečice, položeni nad pekač. Sušila sem jih kar na sobni temperaturi v bližini radiatorja (dan/dva)
posušene sem povaljala v kristalnem sladkorju (nekaj sem jih povaljala v mletem sladkorju, a se jih preveč prime in ni v redu). Hranim jih v kovinski škatli za piškote._________________naredimo svet lepši
Letos sem kandirala lupine mandarin drugače kot prejšnja leta. Z rezultatom se zelooo zadovoljna. Postopek pripenjam kar sem, šeprav po tem receptu lahko kandiramo tudi drugo sadje, ne samo citrusov.
Kandiranje sadja (iz knjige Oded Schwartz:"Bogastvo trajnih okusov"):
Jaz sem po tem postopku letos kandirala na kolobarčke narezane kumkvate in mandarinine lupine. Postopek je kar dolgotrajen (cca 9-10dni), a rezultat so mehke (gumijaste) lupine (sadje), ki so primerne za mešanice s suhim sadjem in oreščki, dodatek k poticam in drugim sladicam, itd…
1.dan.
Mandarine z nožem previdno olupimo: najprej zarežemo v lupino tako, da jo razdelimo na 4 dele. Nato mandarino previdno olupimo, da čimmanj natrgamo lupino, ker želimo, da bi bili trakove lepe oblike. Z ene mandarine dobimo 4 dele lupine, ki jih po potrebi (odvisno od velikosti sadeža) še razpolovimo. Trakovi naj ne bodo preozki, da med nadaljnjo obdelavo ne bodo razpadli.
Lupine damo v posodo za kuhanje in prelijemo z vodo, da so prekrite. Zavremo, zmanjšamo toploto, nato pa pustimo počasi vreti 15-20 minut ali toliko, da se nekoliko zmehčajo. Temeljito jih odcedimo in zložimo v stekleno skledo. En liter (oziroma manj, če pripravljate manjšo količino) tekočine, v kateri smo skuhali lupine, precedimo v posodo za vkuhavanje skozi cedilo, preko katerega smo napeli gazo. Za en liter tekočine bomo potrebovali 1kg sladkorja (če bomo uporabili manj tekočine, si količino sladkorja preračunamo). Dodamo 250g sladkorja (če delamo z litrom vode) in limonin sok (za 1L potrebujemo sok ene limone). Zavremo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pa posnamemo peno in pustimo 2-3 minute močno vreti. Vroč sladkorni sirup prelijemo po lupinah in obtežimo s krožničkom, da so popolnoma prekrite. Pustimo, da se 24 ur namaka na sobni temperaturi.
2.dan
Lupine poberemo iz sirupa in jih na mrežici temeljito odcedimo. Sirup prelijemo nazaj v posodo ter dodamo 100g sladkorja (oziroma sorazmeren del). Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Pustimo vreti 1-2 minuti. Nato temeljito posnamemo peno in sirup prelijemo prek lupin. Obtežimo in za 24 ur postavimo na stran.
3.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.
4.dan
Lupine odcedimo, sirup pa zlijemo nazaj v posodo in mu dodamo 150g sladkorja. Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pustimo vreti 1-2 minuti, posnamemo peno in sirup polijemo po ananasu. Obtežimo in pustimo 24 ur stati.
5.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.
6.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke, le da sedaj dodamo ves preostali sladkor, v sirupu pa namakamo 48 ur.
8.dan
Lupine skupaj s sirupom predenemo v posodo za vkuhavanje. Pustimo, da narahlo vre približno 5 minut, nato pa posodo odstavimo z ognja. Lupine poberemo iz tekočine in položimo na mrežico, da se dobro odcedijo in ohladijo. Mrežo, pod katero smo dali pekač, postavimo v pečico, vnaprej ogreto na 20° (jaz sušim na cca 40°), vratca pa pustimo za špranjo odprta. Lupine pustimo v pečici 12-24 ur, dokler niso suhe in lepljive na dotik. Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Lupine povaljamo v kristalnem sladkorju, da se ne sprijemajo. Shranimo jih v neprodušno zaprti posodi, med plasti pa položimo povoščen papir.Lahko pa lupine shranimo tudi v sirupu, v katerem so je kuhale. Drugače pa sirup, ki je ostal, uporabimo pri peki slaščic.
takole sem jih namakala (0krite s krožnikom)
sušila sem jih na rešetki iz pečice, položeni nad pekač. Sušila sem jih kar na sobni temperaturi v bližini radiatorja (dan/dva)
posušene sem povaljala v kristalnem sladkorju (nekaj sem jih povaljala v mletem sladkorju, a se jih preveč prime in ni v redu). Hranim jih v kovinski škatli za piškote._________________naredimo svet lepši