Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kandirane lupinice mandarin, limon, pomaranč, grenivk

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Kandirane lupinice mandarin, limon, pomaranč, grenivk

Napisal/-a brbr » Če Okt 31, 2019 1:03 am

So dobre, so. Predvsem, ko so sveže. Kasneje malo otrdijo in niso več tako gumijaste. Mislim, da se splača..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a copatka » Sr Okt 30, 2019 7:56 pm

Brbr, krasne so videti! Ampak a so tudi tako dobre, da se splača toliko dela? Rolling Eyes

Midve z Mijo sva jih danes naredili na klasičen načun in imajo eno samo napako - čisto prehitro kopnijo Laughing . In Mija je neskončno uživala ob lizanju prstkov Very Happy .



_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a brbr » Če Jan 10, 2019 4:00 pm

Letos sem kandirala lupine mandarin drugače kot prejšnja leta. Z rezultatom se zelooo zadovoljna. Postopek pripenjam kar sem, šeprav po tem receptu lahko kandiramo tudi drugo sadje, ne samo citrusov.

Kandiranje sadja (iz knjige Oded Schwartz:"Bogastvo trajnih okusov")
:

Jaz sem po tem postopku letos kandirala na kolobarčke narezane kumkvate in mandarinine lupine. Postopek je kar dolgotrajen (cca 9-10dni), a rezultat so mehke (gumijaste) lupine (sadje), ki so primerne za mešanice s suhim sadjem in oreščki, dodatek k poticam in drugim sladicam, itd…

1.dan.
Mandarine z nožem previdno olupimo: najprej zarežemo v lupino tako, da jo razdelimo na 4 dele. Nato mandarino previdno olupimo, da čimmanj natrgamo lupino, ker želimo, da bi bili trakove lepe oblike. Z ene mandarine dobimo 4 dele lupine, ki jih po potrebi (odvisno od velikosti sadeža) še razpolovimo. Trakovi naj ne bodo preozki, da med nadaljnjo obdelavo ne bodo razpadli.
Lupine damo v posodo za kuhanje in prelijemo z vodo, da so prekrite. Zavremo, zmanjšamo toploto, nato pa pustimo počasi vreti 15-20 minut ali toliko, da se nekoliko zmehčajo. Temeljito jih odcedimo in zložimo v stekleno skledo. En liter (oziroma manj, če pripravljate manjšo količino) tekočine, v kateri smo skuhali lupine, precedimo v posodo za vkuhavanje skozi cedilo, preko katerega smo napeli gazo. Za en liter tekočine bomo potrebovali 1kg sladkorja (če bomo uporabili manj tekočine, si količino sladkorja preračunamo). Dodamo 250g sladkorja (če delamo z litrom vode) in limonin sok (za 1L potrebujemo sok ene limone). Zavremo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pa posnamemo peno in pustimo 2-3 minute močno vreti. Vroč sladkorni sirup prelijemo po lupinah in obtežimo s krožničkom, da so popolnoma prekrite. Pustimo, da se 24 ur namaka na sobni temperaturi.

2.dan
Lupine poberemo iz sirupa in jih na mrežici temeljito odcedimo. Sirup prelijemo nazaj v posodo ter dodamo 100g sladkorja (oziroma sorazmeren del). Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Pustimo vreti 1-2 minuti. Nato temeljito posnamemo peno in sirup prelijemo prek lupin. Obtežimo in za 24 ur postavimo na stran.

3.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.

4.dan
Lupine odcedimo, sirup pa zlijemo nazaj v posodo in mu dodamo 150g sladkorja. Zavremo in pri tem mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato pustimo vreti 1-2 minuti, posnamemo peno in sirup polijemo po ananasu. Obtežimo in pustimo 24 ur stati.

5.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke.

6.dan
Ponovimo postopek iz prejšnje točke, le da sedaj dodamo ves preostali sladkor, v sirupu pa namakamo 48 ur.

8.dan
Lupine skupaj s sirupom predenemo v posodo za vkuhavanje. Pustimo, da narahlo vre približno 5 minut, nato pa posodo odstavimo z ognja. Lupine poberemo iz tekočine in položimo na mrežico, da se dobro odcedijo in ohladijo. Mrežo, pod katero smo dali pekač, postavimo v pečico, vnaprej ogreto na 20° (jaz sušim na cca 40°), vratca pa pustimo za špranjo odprta. Lupine pustimo v pečici 12-24 ur, dokler niso suhe in lepljive na dotik. Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Lupine povaljamo v kristalnem sladkorju, da se ne sprijemajo. Shranimo jih v neprodušno zaprti posodi, med plasti pa položimo povoščen papir.Lahko pa lupine shranimo tudi v sirupu, v katerem so je kuhale. Drugače pa sirup, ki je ostal, uporabimo pri peki slaščic.


takole sem jih namakala (0krite s krožnikom)


sušila sem jih na rešetki iz pečice, položeni nad pekač. Sušila sem jih kar na sobni temperaturi v bližini radiatorja (dan/dva)


posušene sem povaljala v kristalnem sladkorju (nekaj sem jih povaljala v mletem sladkorju, a se jih preveč prime in ni v redu). Hranim jih v kovinski škatli za piškote._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a cinija1 » Ne Okt 29, 2017 10:27 pm

Pozdravljene
Sinoči sem naredila kandirane mandarinine olupke drugače.
Narezala na kockice, dala na štedilnik v vodo toliko, da je zavrelo in odcedila.
V kozico dala sladkor in ga stopila ter v to dala kockice in rahlo mešala. Ko se je voda malo spovrela sem zopet dala na cedilo. V skledo sem dala sladkor cca 4 žlice in stresla plovico iz cedila teh kockic in pomešala ter stresla na pekač s peki papirjem. Potem še drugi del in dala v pečico na 50 stopinj in ventilator. Velikokrat pomešala. Bilo je ok, vendar sem danes še dosušila, tako da so bolj trde oziroma hrustljave te kockice.

Naslednjič bom narezala na trakce.


Lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Napisal/-a lpmami » So Jan 21, 2017 4:14 pm

Pokorno javljam: zgornji recept za kandirane lupine mandarin se pri meni krasno obnese njami njami Danes na skutni kremi za zaključek sobotnega kosila ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a metuljc » So Nov 19, 2016 8:30 pm

Ja, mandarine in limone so super, potrjujem.

Še en vir: Tukaj.

Mandarine se škropijo v cvet, da niso črvive, potem ne več, tudi tiste, ki jih kupujemo v trgovinah. Po obiranju pa se tretirajo, poškropijo, da lupina ni dovzetna za plesni in se manj izsušuje. Počasi pa za ta postopek spet prodira parafin, ki se ga da odstraniti s primerno toplo kopeljo.
Te mandarine, ki jih omenja Tiana, niso tako tretirane, se lepo vidi, ker se začno počasi izsuševati.

Napisal/-a kate » So Nov 19, 2016 8:09 pm

Super, hvala!
Predvidevam, da so se obnesili... In da so res nešpricani...

Napisal/-a Tiana » Če Nov 17, 2016 11:33 am

Kate, ti odgovorim kar jaz.
Olupki so iz te povezave:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4214.html&highlight=sadjesned

Napisal/-a kate » Sr Nov 16, 2016 11:57 pm

Kje pa dobiš nešpricane sadeže?

Napisal/-a cinija1 » Sr Nov 16, 2016 8:24 pm

Pozdravljene
Po receptu od Metuljc sem včeraj napolnila tri male kozarčke teh lupinic od mandarin.

lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Na vrh