Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2020

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Paprika 2020

Napisal/-a mfranc » Pe Apr 23, 2021 7:47 pm

Pep, en list nazaj moraš obrniti Wink .

mfranc je napisal/a:
Čedalje bolj mi je všeč tale oranžna Corno di Toro Orange. Zelo rodna, do preko 20 cm dolga, pa celo malo skovilov ima (približno 20% jalapena), ampak različno, od 0 do 1000 skovilov.
Ravno toliko da malo popraska po grlu.

https://www.caribbeangardenseed.com/products/copy-of-manganji-pepper-seeds-japanese-speciality-pepper-organic-mild-flavored


Letos imam štiri grme, čeprav je prostora zelo malo. Je res bolj kompaktna._________________mfranc

Napisal/-a pep » Pe Apr 23, 2021 6:37 pm

MFranc, danes sem prepikiral tvoje paprike, so drugačne, niske rasti, nekaj posebnega, kako se imenujejo?

Napisal/-a brbr » So Dec 19, 2020 5:59 pm

Mi meljemo s semeni vred. Ne zmeljemo pa vseh naenkrat, ampak postopoma, kadar jih potrebujemo, da se ne razdišijo..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a mravlja » So Dec 19, 2020 5:52 pm

Hej, hvala. Sem podobnega mnenja, sem lani zadevo ločeval. Ampak, skovili so mi potem "manjkali"...

Napisal/-a češnca » So Dec 19, 2020 5:47 pm

Usoda semen je odvisna od prenašanja skovilov in osebnih preferenc. Osebno imam raje mlet čili brez semen, sploh kot posip oziroma začimbo v hrani.

Napisal/-a mravlja » So Dec 19, 2020 5:41 pm

Danes bo akcija - čilije bom spreminjal v prah.
Ko meljete čilije za začimbo... - ali zmeljete vse, cel plod, ali izločite semena?

Napisal/-a brbr » So Dec 12, 2020 3:54 pm

Tole sem dolžna povedati: čilije, ki sem jih pobrala 19.11., na pultu dobro posušila, dala v kozarec in ga postavila v hladilnik, sem danes pregledala. V kozarcu se je nabralo nekaj kapljic vode, torej so čiliji vseeno izgubili malo vlage. A so še vedno čvrsti in zdravi - nič nagniti ali plesnivi. Trenutno so razprostrti na pultu, da se malo osušijo. Potem pa jih bom dala nazaj v kozarec in v hladilnik. Mislim, da se bodo kar dolgo držali.

Na tak način že leta shranjujem korenje, ki se ohrani do spomladi..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Sr Dec 09, 2020 2:42 pm

brbr: hvala za idejo. Ker imam podobne pomisleke, kot mfranc, bom dala v kozarec še preganjeno papirnato brisačko. Z njo uravnavam vlago pri korenju v predalu hladilnika, ker se drugače čez nekaj časa spodaj v posodici nabere lužica. Sploh imam povsod v predalu za zelenjavo na dnu papirnate brisačke. Da so potrebne, se vidi, ker jih moram kar pogosto menjati, ko pokažejo znake plesni.

Napisal/-a mfranc » Sr Dec 09, 2020 2:27 pm

Pep, lahko jih poberem iz kakšne papričice. Samo garancije da ne bodo skrižana, ne dobiš Very Happy .


Brbr, kaj pa vem, čisto neprodušnih pakiranj se kar bojim. Ni nevarnosti gnitja?

Se nisem spomnil, že lep čas zbiram perforirane vrečke, v katere zapakirajo razne "specialne kruhe", večkrat vzamem npr. kruh z orehi. Če bi našel takšne vrečke v prodaji, bi jih nabavil....
Letos sem v takšne vrečke dal domači kivi; izkušenj pa še nimam._________________mfranc

Napisal/-a brbr » Sr Dec 09, 2020 10:50 am

Mfranc, za dolgo hranjenje paprik, se meni obnese hranjenje v zaprtih steklenih kozarcih. Lahko v hladilniku, ali na na sobni temperaturi. Dolgo ostanejo čvrste. Mi jih imamo zdaj v hladilniku. Največ jih uporabljam kot dodatek k solatam (radič, endivija). Kombinacija nam je zelo všeč._________________naredimo svet lepši

Na vrh