Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Štruklji na način moje mame

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Štruklji na način moje mame

Napisal/-a brbr » Če Dec 03, 2020 6:48 pm

Hvala , Metuljc.
Moram povedat, da sem absolutno navdušena nad pripravo in rezultatom. Tako dobrih/okusnih štrukljev mi še ni uspelo skuhati, pa sem jih že kar nekaj...

Delala sem pa samo iz 200g moke. Nastalo je 16 cortkanih štrukeljčkov. Smo vse pojedli, skupaj s stočjim fižolom v omaki in skledo radiča._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » Če Dec 03, 2020 5:05 pm

Gobova omaka, recimo. Ali le skleda solate. Ali posladkani in posuti s cimetom. Ali zraven zrezkov v omaki. Ali...….

Napisal/-a brbr » Če Dec 03, 2020 2:08 pm

Danes nameravam preizkusiti tala način priprave štrukljev. Držite pesti...

Ja, še en nasvet, prosim. Rada bi štruklje prelila kakšno omako. S čim jih vi postrežete, če jih imate za samostojno jed?_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Sr Sep 02, 2020 5:20 pm

Enak način pretiskanja testa z robom dlani , kot ga vidite tule pri štrukljih



se obnese tudi pri vseh poticah z zelo mokrim nadevom (pehtranova recimo), če jih pečemo v obliki štrukljev, da nadev ob prerezu ne teče ven.
Pravkar ponovno preizkušeno.

Pa da ne bo kdo mislil, da mora tudi potico naštempljati na male štrukeljčke Wink Laughing

Napisal/-a mil » Ne Jul 12, 2020 3:18 pm

Pozdrav

Hvala obema. Bom poskusila

Lepo bodimo, Mil

Napisal/-a lpmami » So Jul 11, 2020 7:28 pm

Jaz sem jih nekajkrat uspešno naredila, zelo dobre. Žal recepta ne najdem.
Bistveno je, da je prtič/folija, kamor gre testo, MOČNO POMOKANO z ajdovo moko. Na to se razmaže testo, ki se namaže z nadevom (uf, kako težko napišem "nadev", ko je pa to ja fila Wink ), zvije (zrola) in skuha. Grejo lepo od podlage, so rahli, moj mlajši zet, ki ima celiakijo, je bil navdušen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a MijaLan » So Jul 11, 2020 6:41 pm

mil je napisal/a:
Pozdrav

Mijalan, morda veš za recept teh ajdovih štrukljev?Jaz namreč ne uživam glutena in bi za ajdove štruklje res rada vedela, kako naj jih pripravim.

Sedaj pečem 100% ajdov kruh, kuham kašo in delam žgance na koroški način

Lepo bodimo, Mil


Joj, Mil, žal jih delam s pol ajdove in pol pšenične moke z dosti glutena - zato so tako rahli! Če pa pečeš kruh samo iz ajdove moke, poskusi zamesiti testo za štruklje s kvasom. Meni so ajdovi štruklji že pred leti povzročali velike težave, saj mi testo nikoli ni uspelo. Po nekaj poskusih sem se k njim vrnila pred leti, ko smo imeli domačo ajdo. Z italijansko moko z več glutena (!) jih je bilo lahko narediti.

Napisal/-a mil » So Jul 11, 2020 2:43 pm

Pozdrav

Mijalan, morda veš za recept teh ajdovih štrukljev?Jaz namreč ne uživam glutena in bi za ajdove štruklje res rada vedela, kako naj jih pripravim.

Sedaj pečem 100% ajdov kruh, kuham kašo in delam žgance na koroški način

Lepo bodimo, Mil

Napisal/-a muha » So Jul 11, 2020 12:10 pm

MijaLan je napisal/a:
Spodaj je nalila vodo, čez posodo je napela manjši prt in nanj naložila štruklje ter vse pokrila.

Ideja Exclamation Idea

Napisal/-a MijaLan » So Jul 11, 2020 9:52 am

Še moja različica kuhanja štrukljev, običajno ajdovih, testo zamesim z nekaj kvasa. Pravzaprav jih soparim v cedilu velikega ekonomlonca. V cedilo dam papir za peko in vanj zvijem štrukelj. Potem kuham v sopari in nastanejo krasni rahli štruklji. Moja mama je sicer štruklje kuhala v ogromnem nižjem loncu. Spodaj je nalila vodo, čez posodo je napela manjši prt in nanj naložila štruklje ter vse pokrila.

To zvijanje štrukljev pa moram nekoč izvesti.

Na vrh