Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vlaganje čilijev

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Vlaganje čilijev

Napisal/-a mfranc » Ne Okt 11, 2020 9:15 pm

Žlehtnoba je napisal/a:
Ok, si bom kar sam odgovoril - mogoče pa še komu pride prav. Sem "stestiral" zadevo in prišel do takega sklepa kot v prejšnjem prispevku: vloženi čiliji zgubijo nekaj ostrine. Če so že v štartu švoh, so potem vloženi kot kaka običajna paprika (po ostrini mislim, torej postanejo popolnoma pohlevni), fajn žleht so pa potem malo manj žleht.

mravlja je napisal/a:
Sem pa opazil, kljub svojim skromnim "čili" izkušnjam, da me vedno "užge" tisti plod, ki je podvržen "težkemu življenju"... mrazu, suši, pretirani vročini ... - skratka nekakšnemu šoku.
Poletni so prav prijazni. Zdajle pa prihaja tisti čas... pustite jih viseti, pa bodo vedno bolj "ogorčeni".
Moje izkušnje, zgolj.

Ja, vse sorte faktorji vplivajo na ostrino. Meni so že zdavnaj čiliji podrli teorijo, da so bolj pekoči pri poletni vročini 30 stopinj in več; nemalokrat so bolj pasji v jesenski mili klimi Evil or Very Mad .

Seveda pa se da znižati pekočino s tem, da se čilijem odstrani sredica. S semeni vred, čeprav naj bi najbolj pekla tista pulpa, ki sredico drži skupaj. To se najlepše naredi pri čilijih predvidenih za omake.

Te dni ravno praznim zadnji kozarček vloženih jalapenov, ki jih je hči lani prav na hitrico naredila po telem receptu https://gimmedelicious.com/quick-10-minute-pickled-jalapenos/ s tem, da je mešanica kis/voda 1:3.
Prav nič ne "zažigajo", ravno prav za mene, ker nimam več veliko odpornosti na skovile Wink .

Zelo podoben je tale recept https://oblizniprste.si/slastni-nasveti/ozimnica/ciliji-v-kisu/

Poleg razlike v začimbah, se mi zdi zanimivo, da pisec prvega recepta omenja, da je količina sladkorja v bistvu regulator ostrine: MANJ SLADKORJA JE, BOLJ ČILIJI PEČEJO, IN OBRATNO! Pravi, da sladkor absorbira ostrino Rolling Eyes .

No, jutri vlagam jalapenčke in verjetno bom tole probal ...._________________mfranc

Napisal/-a Žlehtnoba » Sr Avg 29, 2018 12:07 am

Ok, si bom kar sam odgovoril - mogoče pa še komu pride prav. Sem "stestiral" zadevo in prišel do takega sklepa kot v prejšnjem prispevku: vloženi čiliji zgubijo nekaj ostrine. Če so že v štartu švoh, so potem vloženi kot kaka običajna paprika (po ostrini mislim, torej postanejo popolnoma pohlevni), fajn žleht so pa potem malo manj žleht. Testna osebka sta bila dva - Hab. chocolate z grma in Hab. chocolate iz kozarca. Zraven mi je za žmohtnejši okus družbo delal savinjski želodec (pa malenkost stoletnega kruha). Falot iz kozarca sicer še vedno rad pošteno ugrizne v jezik, ampak "ta grmičev poba" te pa prav z leskovo šibo po jeziku. Morda za konec opomba: čokoladne habanerote sem vlagal cele, le zarezal sem v njih (tako se običajno izognem morebitnim zračnim žepom, če vlagam cele čilije)._________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a Žlehtnoba » Po Avg 27, 2018 11:36 am

Hm, ne vem, a je že kdaj bila ta polemika...

Čiliji najbrž zgubijo del svoje ostrine pri vlaganju v kozarce. Če gre za manj pekoče, potem lahko pričakujem, da bodo kot vloženi popolnoma nepekoči? To se je namreč zgodilo sedaj nazadnje, ko sem en kozarec dal sodelavcu, pa pravi, da sploh ni bilo žlehntobe v kozarcu - je še hčerka jedla Smile

Sem jih pa vložil po svojem postopku, opisanem zgoraj. Ali je možno, da sem jih predolgo pustil vreti (mislim, da je bilo krepko več kot 10 min)?

No, mogoče še to: menda tudi kis ni bil pikanten (vsaj to bi pričakoval)..._________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a Žlehtnoba » So Apr 07, 2018 5:52 pm

Še jaz pristavim svoj piskrček Smile

Jaz naredim naslednjo mešanico:

- zmes vode in kisa v razmerju 2:1 (tj. 2 dela vode in 1 del nearomatiziranega alkoholnega kisa);

- 1 strok česna na kozarec (ponavadi uporabljam ta male 3 dl kozarčke, če so večji, se količina ustrezno poveča);

- 1 lovorjev list na kozarec (glede kozarcev glej opombo zgoraj);

- nekaj zrnc koriandra - po občutku, ne zdaj cele flaške koriandra not zmetat Very Happy

- 1 čajna žlička soli/1 čajna žlička sladkorja (oboje količinsko na "moj" kozarec; glej opombo zgoraj).

Vse skupaj zavrem v loncu in pustim vreti cca 2 minuti. Nato lonec odstavim in pustim, da se mešanica nekoliko ohladi. Medtem kozarčke, ki sem jih steriliziral v pečici (~80°C), napolnim z opranimi in osušenimi ter z noževo konico prebodenimi čiliji (jaz jim pustim peclje - po eni strani le-ti delujejo kot "distančnik" med plodom in pokrovom, po drugi strani pa jih je pozneje lažje jemati iz kozarca). Prej sem vsakemu kozarcu dodal česen, lovor in koriander. Vse skupaj sedaj zalijem s prej pripravljeno mešanico kisa in vode, vzamem večji lonec, ga obložim s krpo (krpami), dam notri pripravljene kozarce, zalijem z vodo, ki naj ne sega čez pokrove kozarcev, in pustim vreti približno 10 minut. Lonec odstavim, kozarce pustim kar notri, da se ohladijo (čez noč).

To bi bilo vse Cool_________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a muha » Po Okt 09, 2017 5:29 am

voda je napisal/a:
za pripravo kisanja paprik in čilijev: najprej kuham cca 10 min kis, vodo sol in sladkor ter žličko olja. dodam še nekaj lorberja, več popra v zrnu, čebulček in nekaj strokov česna. to se kuha cca 10 min. potem to precedim in v to tekočino dam paprike ali čilije naj vrejo od 3- 5 min (več mi je vse premehko). v čiste kozarce dam nekaj novih zrn popra in lorberja, kuhane plodove polovim z zajemalko v posodo, da se malo ohladijo in jih potem maksimalno lepo zložim v kozarce, nato zalijem z tekočino kjer so se plodovi kuhali. malo počakam, da se plodovi "napijejo", potresem in dolijem ter zaprem in obložim z dekico.

olje lepo "oglanca" plodove in so veliko bolj okusni.
precedim zato da se mi ne dela neka čudna mezga v kozarcih, ker česen in čebula tudi v kozarcih stalno "delajo" in čez je okus moteč. lpvoda

PS: shranek zdrži več let in je kot bi bil pravkar narejen
PS: na vrhu kozarca dodaj-zagozdi navzkriž 2 sterilni paličici, da ne "plavajo", ker ti bodo mehki. če plodove lepo zagozdiš pri zlaganju ne rabiš nobenih paličic. lpvoda

PS: sedaj sem opazila in se oproščam to je že recept in ne paše v ta predal.

Napisal/-a Kravzlj » Sr Avg 19, 2015 10:51 am

Ali jih lahko vložiš v jabolčni kis? Kakor sem gledal je samo okus problem.

Lp Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Napisal/-a vinkoz » To Sep 03, 2013 9:10 am

metuljc je napisal/a:
Malo bolj zakomplicirano, a zanelsjivo zelo, zelo dobro. Polnjeni pekoči feferončki

Metuljc.
Tista Italijanska receptura je podobna moji, katero sem ti opisal na ZS.
V praksi pa se stvari obnašajo čisto drugače. Ko govorimo o CHERRY BOMB chilli-TRI munutno blanširanje jim pobere SKOVILE, zato 1 min.
Marsikdo pa se poslužuje sprotne priprave, tako da res blanširajo v slanem kropu tri minute, vendar cele čilije brez reza s semeni vred. Moč jim zaradi semen ostane ravno prava in z njimi v kozarce z olivnim oljem.
Pri pripravi nato prečna rez, odstranitev semen, in mix tune ,sira, kapre in se potlači v chilli in servira.
lp. Vinkoz

Napisal/-a Bicikel » To Sep 03, 2013 12:09 am

Hvala vsem za nasvete. Mislim, da bom uporabil najbolj enostavno reepturo čeprav ne dvomim, da bi bili polnjeni odlični.

Napisal/-a metuljc » Po Sep 02, 2013 11:51 pm

Malo bolj zakomplicirano, a zanelsjivo zelo, zelo dobro. Polnjeni pekoči feferončki

Napisal/-a TwityPity » Po Sep 02, 2013 11:48 pm

Jaz oprane nabašem v kozarec, par kapljic olja, zalijem z vrelo mešanico vode in kisa (3:1, sol, sladkor), zaprem ter postavim v ogreto pečico na 90 za 15min, in jih tam "hladim" do jutra oz. toliko da se nekako ohladijo, potem pa v shrambo.
Po želji pa vmes še začimbe, katere so ti srcu Smile

Na vrh