Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

OMAKA IZ ČILIJEV

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: OMAKA IZ ČILIJEV

Napisal/-a brbr » Če Nov 25, 2021 2:19 pm

Delala sem tako, da sem na težo čilijev dodala 3% soli, vse dobro zmiksala in natlačila v kozarce. Kis sem dodala šele zdaj, po enem letu.._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Kravzlj » Če Nov 25, 2021 1:47 pm

Kozarec za vlaganje.
Na enega sem dal vrelno veho, pa tudi če nebi Very Happy

Potem jih bom zaprl pa pospravil v klet. Sem pa samo zrezal čilije, nič miksal. niti kisa nevem če sem dal. Sol pa vodo._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Napisal/-a brbr » Če Nov 25, 2021 12:49 pm

Plamenka, Karolinco smo (zaenkrat) psokusili samo po kapljico vsak. Je huda, a okusna. Tabasco samo iz nje sem naredila, ker me je lani hči "ujezila" rekoč, da so vse omake iz naših čilijev samo malo bolj okusen ajvar. Pa sem si rekla: bo že videla hudiča.... Ko je včeraj odprla stekleničko in povohala, je kar odskočila, tako je zadehtelo... Potem je probala in rekla da je zelo huda, a dobra. Verjetno se s fermentacijo izgobi nekaj ostrine...

Drugi - tisti iz ostalih sort, ki sem mu dodala tudi več jabolčnega kisa, pa je ravno prav oster in tudi odličnega okusa. Ta bo šel v večjih količinah.

Kravzelj, tabasco sem nastavila lani oktobra. Vmes sem enkrat očistila belo prevleko, a se je kasneje spet nabrala. To sem odstranila šele zdaj, ko sem tabasco dokončevala.

Kakšen lonec pa imaš? Tak, poseben, za fermentiranje, ali...?_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Kravzlj » Če Nov 25, 2021 11:48 am

Koliko časa je fermentiralo?
Moji so zdaj ene 2 meseca v loncu.
Na vrhu se je naredila bela prevleka.

Lp_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "

Napisal/-a Plamenka » Če Nov 25, 2021 11:42 am

Kdo pa je tako pogumen, da je Karoline?

Napisal/-a brbr » Če Nov 25, 2021 11:40 am

Včeraj sem dokončala svoj prvi tabasco. Je odličnega okusa. Celo naša hči je zadovoljna...

Temnejše stekleničke (levo) so iz samih Karolinc, svetlejše pa iz vseh sort, ki jih gojim.

IMG-20211124-124327

Stekleničk nisem nič pasterizirala. Shranila sem jih na hladno, poleg kozarcev s kisanimi čiliji._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a lpmami » Sr Nov 17, 2021 10:09 am

Laksikon, pravzaprav ne trdi, da se omaka, pripravljena s pomočjo tega mešala, ne razplasti, ampak da se razplasti veliko počasneje in omaka ostane v emulziji mnogo dalj časa._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a laksikon » Sr Nov 17, 2021 9:27 am

uporablja kdo mešalo za omake, kot ta:
https://www.youtube.com/watch?v=dRkXaa8ttM8
od 16 min dalje....
Potem se naj ne bi več ločevalo gosti del in redkejši del oz. kis in tekočina od omake.

Napisal/-a brbr » To Nov 16, 2021 1:14 pm

No, danes sem se lotila druge faze priprave tabasca. Čiliji so fermentirali dobro leto. Danes sem odstranila zgornji sloj, kjer se je nabrala belo/siva plast kvasovk (se mi zdi) in dodala jabolčni kis. Zdaj bom pustila en teden, kot je napisal Tonček...

Imam dva tabasca: eden je iz "navadnih" čilijev, drugi pa je iz samih "hudih Karolinc". Oba sem malo poskusila in sta dobraga okusa. Seveda so "navadni" čiliji pravi "softiči" v primerjavi s Karolinco. Mislim, da se bo tabasco iz nje trošil v lekarniških dozah. Nisem ji dodala veliko kisa, da ne bi ubila njene biti - če sem hotela tigra, se mi ne zdi prav, da bi ga zdaj spreminjala v mucka, a ne?

YFSCIZ-1 07RBQU-1_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a pajo » Sr Jan 27, 2021 11:42 pm

Vrelno veho imam ja._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.

Na vrh