Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2021

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Paradižnik 2021

Napisal/-a mfranc » Po Jun 27, 2022 8:47 pm

notranjka je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
notranjka je napisal/a:


Notranjka, glede na to, da gojiš največ sort, verjetno tudi belih, bi te prosil za eno čisto kratko mnenje o njih. In sicer po rangiranju:

- najbolj bela sorta Wink

- najbolj okusna sorta

- najbolj trpežna, zdrava sorta

Gojim samo sorto White Queen, in nimam nobene reference .... Rolling Eyes


Uf,si mi pa dal izziv.
Obljubim da strnem in spišem več o belih.
Imam jih mogoče 20 ali več sort in gojim jih izključno na željo moža,saj imajo beli bistveno manj kisline .
Od debeloplodnih mogoče danes napišem da mi je izredno dober White Tomesoll,je izredno aromatičen,sočen in malo spominja na okus melone.


Uhhh, tale tvoj odgovor lani pa mi je ušel Embarassed .

Se ti sedajle zahvaljujem in dam navedeno sorto na spisek 2023 Wink_________________mfranc

Napisal/-a notranjka » Če Dec 23, 2021 1:57 pm

GrGr je napisal/a:
Dobile so se sadike marsikje:
https://www.merkur.si/vrtnina-l-orto-fruttifero-paradiznik-piccadilly-1-1-piccadilly-f1-l10/

Letos sem imel posajenih 6 v loncih, pa jih ne bom več sadil, ker mi preprosto niso všeč. So dobro rodili, okusni, lepi, zreli občutljivi zaradi mehkobe - a sadil bom le še datljeve in češnjeve, ker so preprosto še mnogo boljši. Tudi posušeni, njami, nekaj najboljšega sploh!



Picadilly sem gojila mogoče že 10 let nazaj.
Sadiko sem kupila na mercatu v Italiji in sicer samo zaradi imena.Moja teta je imela tam v bližini lokal z tem imenom Very Happy .
Bi rekla da je sladek ,nezahteven,drugače pa nič posebnega.

Pozimi je ponavadi to edina sorta paradižnika ki ga kupim v ipermarketu čez mejo.
Ga pa že leta nisem sadila doma,ko pa vas berem,pa mogoče res marca posejem kakšen semenček.Bom poiskusila kako se obnese v sušilniku._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Napisal/-a brbr » Sr Dec 22, 2021 1:53 pm

Grgr, hvala. Torej mu namenim fižolovke..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a GrGr » To Dec 21, 2021 10:04 pm

Oja, verjamem glede marmelade Smile

Nizka rast pomeni pri meni v loncih denimo 1-1,5m.

Mimogrede: oče v Kr ima vse paradižnike na vrtu, za vsako sadiko da v jamo pol vedra gnoja >> zgornje obira z lestvijo :ne, ne (no, jaz pa fižol)

Napisal/-a matejos » Ne Dec 19, 2021 1:27 am

GrGr je napisal/a:
Ja, kot pišeš. In zreli zelo mehki, občutljivi, s taaanko lupino, za sušenje po moje neprimerni.
So pa marsikomu zelo všeč - tudi zato, ker so res lepi.
Sam sem posušil za en sušilnik datljevcev in češnjevcev (ne vem katerih, a TOP), jih dal v sončnično olje in mirno lahko rečem, da je to najokusnejši shranek, kar sem jih kdaj pridelal. Vsak, ki ga je poskusil, se je strinjal o izjemnosti zadeve. Drugo leto bo tega precej več Smile

Aja, še o rasti: zmerna rast, dobro obrodi.


mi iz datljevcev delamo tudi mezgo. Lahko bi jo uporabil tudi kot marmelado Shocked Domača pizza napoletana, z buffalo mozzarelo ali buratto in to mezgo, mnjami_________________NM

Napisal/-a brbr » So Dec 18, 2021 5:23 pm

Grgr, samo še tole: zmerna rast pomeni, da je dosti standardna opora za paradižnike, ali potrebuje višjo.? Rada bi se že na začetku pripravila, da ne bi potem med sezono reševala zadrego s preraščanjem palice..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a GrGr » Pe Dec 17, 2021 12:17 pm

Ja, kot pišeš. In zreli zelo mehki, občutljivi, s taaanko lupino, za sušenje po moje neprimerni.
So pa marsikomu zelo všeč - tudi zato, ker so res lepi.
Sam sem posušil za en sušilnik datljevcev in češnjevcev (ne vem katerih, a TOP), jih dal v sončnično olje in mirno lahko rečem, da je to najokusnejši shranek, kar sem jih kdaj pridelal. Vsak, ki ga je poskusil, se je strinjal o izjemnosti zadeve. Drugo leto bo tega precej več Smile

Aja, še o rasti: zmerna rast, dobro obrodi.

Napisal/-a brbr » Sr Dec 15, 2021 3:33 pm

GrGr, če te prav razumem, so manj okusni kot datljevi, češnjevi? meni se za sušenje datljevi in češnjevi zdijo nekoliko premajhni, zato bom poskusila s Piccadillyem._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a GrGr » Sr Dec 15, 2021 2:10 pm

Dobile so se sadike marsikje:
https://www.merkur.si/vrtnina-l-orto-fruttifero-paradiznik-piccadilly-1-1-piccadilly-f1-l10/

Letos sem imel posajenih 6 v loncih, pa jih ne bom več sadil, ker mi preprosto niso všeč. So dobro rodili, okusni, lepi, zreli občutljivi zaradi mehkobe - a sadil bom le še datljeve in češnjeve, ker so preprosto še mnogo boljši. Tudi posušeni, njami, nekaj najboljšega sploh!

Napisal/-a brbr » Po Dec 13, 2021 2:16 pm

Tudi jaz sem danes za zajtrk pojedla zadnji (majhen) paradižnik, ki je dozorel na toplem.

S poti pa sem prinesla 500g paradižnika sorte Piccadilly. To sorto želim drugo leto sprobati, ker naj bi bili plodovi zelo primerni za sušenje in salse. Ker semena v trgovinah nisem našla, sem pač kupila plodove. Zdaj zbiram semena za fermentacijo. Kaj se bo izcimilo, bo pokazal čas...
Ali ima kdo izkušnje s to sorto? Zanima me, kako visoko/široko zraste..._________________naredimo svet lepši

Na vrh