Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Panettone z drožmi

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Panettone z drožmi

Napisal/-a metuljc » Sr Dec 27, 2023 9:01 pm

Cinija zaenkrat paneton občuduje in njegovo fotko razkazuje!
Laughing

Napisal/-a brbr » Sr Dec 27, 2023 1:41 pm

Najbrž bi šlo. Le navodila bi bilo treba preštudirati. Verjetno bi tudi potrebovali malo več časa, da se droži oživijo.. No, govorim na pamet, brez vedenja in izkušenj s suhimi drožmi._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Sr Dec 27, 2023 12:45 pm

Kaj pa suhe droži, ki se jih dobi v trgovinah? Bi bile zasilni nadomestek, če domačih zmanjka? Na zavitku piše, da se jih lahko uporabi direktno za peko ali za uporabo starterja.

Napisal/-a brbr » Sr Dec 27, 2023 11:23 am

Moji letos niso najbolje uspeli.
Že. ko sem dajala testo v modelčke, se mi je zdelo sumljivo, ker se je testo trgalo, ni bilo žilavo, in sem morala modelčke polniti z žlico. Vse je bilo zelo lepljivo.
V modelčkih so vzhajali lepo, a se potem med peko niso dvignili toliko kot lani, recimo. Tako letošnji panetoni miso tako puhasti, so malo bolj kompaktni, a vseeno dobri. So in še bodo šli v promet._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Tiana » Sr Dec 27, 2023 11:01 am

Sem pustila potem kar 120g mase v majhnih modelčkih in se je čisto dobro obeslo. Vzhajali so ravno prav, da niso šli preko roba.
Bo cinija povedala, če je okus bil ok, jaz sem pojedla samo ta velikega. Wink

Napisal/-a Tiana » So Dec 23, 2023 2:04 pm

Jaz sem že naredila en velik panetone in šest majhnih, sedaj čakam da bodo dovolj vzhajali za peko. V majhne sem dala 120 g mase in razmišljam, če bi popravila zadevo, da ne bo preveč testa v modelu.
Pri meni se je tudi letos nekaj zatikalo pri pripravi. Sem delala sladki drožni nastavek. In ker sem gledala očitno nek napačen zapis ga je na koncu prišlo premalo. Sem se spomnila, da mi ga je vsako leto kar nekaj ostalo in sem ga uporabila še za kruh, letos pa ga je bilo premalo. Sem dodala še kar navadnih droži in še kar nekako gre vzhajanje. Takoj sem v moje zapiske dodala navodila za sladki drožni nastavek, da se v bodoče ne bo kaj zatikalo.
Kar se tiče peke, imam pa tudi jaz termometer, tako da se bom ravnala po njem. Vsako leto sem ugotavljala, da so moji panetoni (ta veliki) pečeni prej kot v 55 min, kot je v navodilih.
Rumenjakov je pri meni v prvem testu bilo potrebnih 8, v drugem pa 4. So bila še kar velika jajca (domača pač).
Brbr, upam, da bo vseeno tvoje testo vzhajalo po šolsko!

Napisal/-a brbr » So Dec 23, 2023 1:24 pm

Tiana, v modelčke sem dala 100g testa. Tudi te sem na vrhu križno zarezala, tako kot velike. Vse sem delala tako kot pri velikih. Koliko časa sem jih pekla pa ne vem natančno, ker v enega zapičim termometer in ko je notranjost zapovedano vroča, končam s peko.

Letos mi gre spet malo narobe. Tretji nastavek se ni dovolj dvignil. Mislim, da sem naredila pretrdo testo. Tako sem ga pustila čez noč in ker še vedno ni bil dovolj puhast, sem ga še enkrat oživila. Zdaj, upam, da bo.

Ravnokar pa tehtam rumenjake in se mi zdi, da jih gre ogromno. Moram prečita. Kolikor imam v spominu jih potrebujem ene 9._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Tiana » Pe Dec 22, 2023 5:19 pm

Brbr, vidim, da imava letos podobno časovnico glede panetonov. Sem se odločila, da bomo vseeno za božič jedli panetone.

Zanima me, koliko si napolnila te majhne modelčke lani? Na njih piše 100 g, si se držala te količine? Pa kako dolgo si jih pekla, če imaš še kje zabeleženo?
Si tudi pri teh malih panetonih križno zarezala na vrhu pred peko in potem pod kožo dala kaj masla?

Napisal/-a cinija1 » Če Dec 07, 2023 2:24 pm

Brbr res sem malo lena. Moram pa tudi povedat, da bo po vsej verjetnosti moj računalnik uzel vrag.

Sem pa tudi zelo leva in ko mi nekaj ne gre, ne upam nič, dokler mi kdo ne uredi, zopet dela.

Vse prav lepo pozdravljam
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Napisal/-a brbr » Če Dec 07, 2023 11:36 am

Cinija1, še dobro, da Tiana kaj napiše okoli panettona, da se še ti malo oglasiš. Wink_________________naredimo svet lepši

Na vrh