Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Špinača - Spinacia oleracea

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Špinača - Spinacia oleracea

Napisal/-a Melona » Sr Maj 25, 2022 4:19 pm

Hvala obema. Bom poskusila poleg blanširane, kot jo običajno pospravim v skrinjo, shraniti tudi nekaj pasirane, me zanima, kako se bo obneslo. Se mi zdi, da bi znalo biti praktično za kake zelene omake.

Napisal/-a muha » Sr Maj 25, 2022 3:31 pm

Blanširam jo, pasiram pa sproti.

Napisal/-a metuljc » Sr Maj 25, 2022 3:00 pm

Melona, to je prava špinača, vse ostale so približki. In ja, seveda, dobro se skladišči, blanširana.

Napisal/-a Melona » Sr Maj 25, 2022 2:51 pm

Ponavadi sem imela novozelandsko plazečo, letos imam to, ne vem imena. Jo kdo v skrinjo shranjuje spasirano, da je potem za uporabo v juhah ali omakah?



Napisal/-a Ana » To Nov 02, 2021 1:07 pm

brbr hvala Ana

Napisal/-a brbr » To Nov 02, 2021 1:04 pm

Za svežo uporabo je ne blanširam. Če jo želim shraniti, pa jo, da je volumesko obvladljiva.

Glede uživanja sveže špinače v mesecih z malo sončne svetlobe, pa pravijo, da ni najboljša izbira, ker zaradi pomanjkanja sončne svetlobe kopiči več nitratov..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Ana » So Okt 30, 2021 4:45 pm

Kupila sem v trgovini mlado očiščeno špinačo .Ali jo vi pri pripravi juhe kaj blanširate. Jaz sem vedno blanširala špinačo par minut, tisto ki sem jo vzgojimo na mojem vrtu. Tudi kupljeno sem danes blanširala.

Hvala za odgovor.

Ana

Napisal/-a brbr » Pe Jun 05, 2020 9:01 pm

Letos sem zelo zadovoljna s pridelkom spomladi sejane špinače. Na dveh gredah skupne dolžine 16m sem jo pobrala slabih 16 kg. Še nobeno leto ni pri meni tako lepo zrastla. je pa tudi res, da je nikoli nisem tehtala, tako ne vem, ali je pridelek res tako dober..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Ivčk » To Maj 05, 2020 12:36 pm

Odlična spinača, temno zeleni veliki listi, zelo sladka. Toplo priporočam. Semena bi morala biti še kaljiva.
Zdaj posej v kot vrta in pusti da ti gre v cvet precej rastlin. Tako hitro prideš do veljke količine svežih semen..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Napisal/-a crtj » Ne Apr 05, 2020 12:12 am

Ugotavljam, da so se mi nekoč v zbirateljski vnemi nabrala semena neke posebne sorte špinače, ki naj bi bila ekstra velika, ekstra nizka glede oksalne kisline in ekstra trpežna glede visokih temperatur.

Imenuje se Monstreux de Viroflay - pa me zanima, ali je že kdo gojil to.

Predvsem me zanima,

- ali je praksa kaj blizu temu lepemu opisu

- kako dolgo so kaljiva semena (moje vrečke naj bi namreč bile samo do 2018, nekatere 2019)

Hvala!

Na vrh