Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2022

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Gobarjenje 2022

Napisal/-a copatka » Sr Nov 09, 2022 10:22 pm

Ja, vse te povezave in sožitja v naravi so res nekaj fantastičnega srce ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a Danilo » Sr Nov 09, 2022 9:32 pm

Tej teoriji bi rad dodal par dejstev. Jurček je domače ime za več vrst gobanov in še kake polstenke včasih. Poletni, Jamičasti, Preprosti, Rumeni in Črni gobani se začnejo pojavljati od maja pa do jeseni (letos zaradi visokih temperatur še vedno rastejo). Ti so mikorizni z listavci in jih v iglastih gozdovih ni. To je glavni vzrok, zakaj se v smrekovih gozdovih pojavijo kasneje nekje konec julija (spet odvisno od padavin in temperature). To so Jesenski gobani (smrekovec je eno od imen), ki pa rastejo tudi v listnatem gozdu. Jurček je tudi Borov goban, rastoč pod bori, pa tudi bukvami in kostanji. Le ta zraste prvi (včasih že aprila) in prekine rast, ko postane pretoplo. Spet se pojavi, ko poletne temperature padejo in nato vztraja do zmrzali. Poseben izziv ga je najti pod prvim snegom. Letos so gobani množično odgnali (v listnatem gozdu) pred poletno sušo in če ste sledili družbenim omrežjem, se je lepo videlo, kako se rast širi po pokrajinah v skladu z vremensko sliko padavin. Obiskovalci hribovskih smrekovih gozdov so začeli uživati rezultate gorskih neviht in nižjih temperatur že sredi julija (lokalno), nižje pa spet zelo lokalno v odvisnosti od temperatur. Še prejle popoldan sem na sprehodu videl dva poletna gobana in enega jesenskega. Družbena omrežja kažejo podobno sliko skoraj po celi Sloveniji. Pri temperaturnem obratu znajo spet pognati tudi v hribih.
Ko govorimo o mikorizi jurčkov, bi teoriji dodal, da goba drevesu v zahvalo izloča hormone v okolico, ki rastapljajo organski materijal, katerega podgobje in koreninice dreves lahko uporabijo, vendar je pogoj za to vlaga. Menda svojega "mikorizneža" tudi brani pred boleznimi in škodljivci.

Napisal/-a mfranc » Sr Nov 09, 2022 7:10 pm

copatka je napisal/a:
Na to temo sem slišala eno zanimivo teorijo, zakaj je bilo letos več jurčkov v listnatih gozdovih.

"Sem pa tudi slišal razlago, zakaj je letos toliko jurčkov. Če ste bili pozorni, kje ste jih nabirali, jih je bilo največ v mešanih oziroma listnatih gozdovih, med smrekami so bili redki. Jurček je mikorizna goba in oni ponavadi pomagajo listavcem v sušnih poletnih obdobjih. Mikorizne gobe živijo v simbiozi z drevesom, zato mu je listnato drevo potem naredilo protiuslugo in ga izdatno napitalo z organskimi hranili za rast (ogljikovi hidrati predvsem). To se je seveda zgodilo po prvem močnem deževju po suši. Gobam menda bolj škodi zimska suša kot poletna."

Zanimiva teorija ... Rolling Eyes

Vem da je letos bilo veliko gobanov v listnatih gozdovih, dolenjska, štajerska, pa še drugod Wink .
Vendar mi tu ne gre iz glave Pokljuka z letošnjim enormnim "pridelkom". Za druge iglaste gozdove pa ne vem.

Danilo, kaj ti misliš o tem?_________________mfranc

Napisal/-a Andrej Banko » Sr Nov 09, 2022 5:43 pm

To je enako, ista goba ( z mnogo imeni ).
Pa tudi mikologi neprestano nekaj spreminjajo in razvrščajo ...

Napisal/-a mravlja » Sr Nov 09, 2022 5:00 pm

Kaj je zdaj bolj prav: "kozjenogi mesnatovec" (poznam in jem) ali "kozjenogi ščitar" (prvič slišim)?
Se mi zdi, da bi morala biti to ena in ista goba... - ali pač ne?

Napisal/-a juglans » Sr Nov 09, 2022 12:48 am

Ja, kostanj. Prvič v življenju sem si ga sam kuhal. Zelo dobra zadeva.
Novi plani, več obveznosti, bolj živ. Rolling Eyes

Napisal/-a copatka » Sr Nov 09, 2022 12:45 am

Vi pa kar še gobarite! Laughing Pri nas so smrekovi gozdovi in je bila sezona samo par tednov, potem samo še izjemoma kakšen jurček. Na to temo sem slišala eno zanimivo teorijo, zakaj je bilo letos več jurčkov v listnatih gozdovih. Se mi zdi kar logična, ker imajo smreke zelo plitve korenine. Naj mi avtor (sem pozabila, kdo je Rolling Eyes ), ne zameri, bom kar kopirala.

"Sem pa tudi slišal razlago, zakaj je letos toliko jurčkov. Če ste bili pozorni, kje ste jih nabirali, jih je bilo največ v mešanih oziroma listnatih gozdovih, med smrekami so bili redki. Jurček je mikorizna goba in oni ponavadi pomagajo listavcem v sušnih poletnih obdobjih. Mikorizne gobe živijo v simbiozi z drevesom, zato mu je listnato drevo potem naredilo protiuslugo in ga izdatno napitalo z organskimi hranili za rast (ogljikovi hidrati predvsem). To se je seveda zgodilo po prvem močnem deževju po suši. Gobam menda bolj škodi zimska suša kot poletna."_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a mfranc » Sr Nov 09, 2022 12:04 am

Skoraj sanjska sezona - ne, brez besede skoraj Very Happy . Pa tako pozno se je začela. Pri nas smo se dobro založili z dopolnilno prehrano čez zimo. Pa še daleč čez ... Cool Wink

Hči je v počitniških dnevih nosila z Golovca velik izbor sort, vsega po malem. Gobani razni, sivke, kostanjevke, črne trobente, golobice,
pa še dve tri sorte, ki se jih trenutno ne spomnim.

Še črne trobente moram dopolniti, upam da me bodo počakale._________________mfranc

Napisal/-a Andrej Banko » Sr Nov 09, 2022 12:01 am

Ja, ti kozjenogci so zanimivi. Ne moreš jih zamenjati s praktično nobeno drugo gobo. Pa tudi redkokdo jih pobira.
V tem koncu, kjer si zdaj, je ponavadi res bogato z gobami in se jih boš lahko prenajedel, če boš želel. Wink
Pa tudi debelega kostanja je v izobilju ...

Napisal/-a juglans » To Nov 08, 2022 11:41 pm

@AB, si me vzpodbudil...

Predvčerajšnjim sem iz redne pasjesprehodne linije zavil v gozd, ker bi rad nagrabil nekaj listja, po možnosti bolj bukovega. Po večini je tu okoli precej hrasta in kostanja.
No, pa sem našel enega skoraj črnega gobančka z enake barve betom in bil v dvomih o užitnosti. Zato sem ga odložil v borovničevje, kasneje pa doma poizkusil z identifikacijo. Morda črni goban ...

Naslednji dan (včeraj) se odpravim ponj, vendar ga nisem več našel, kar me je malo znerviralo. In v tem stanju nato najdem drugega gobančka (svetlo rjav) in enega brezovčka, pa potem še štiri lepe sirovke.
Med vračanjem opazim, da sem brcnil majšo gručo zraščenke, katero prav tako veselo vzamem s seboj. Zelo zadovoljen.

Doma si nato pripravimo pozen zajtrk z gobani in sirovkami med jajčki, peteršiljem in česnom. Mašinerija, še kruh sem pomazal s krožnikom. Dobro, most-dobro, dbest.
Z zraščenko pa se je nato malo zapletlo, saj sem ugotovil da le ni to, kar sem mislil. Po pomoči z googlom in prvenstveno s knjigami na to temo ugotovim, da sem nabral kozjenogega ščitarja ... tudi užiten.
Pade ideja za kosilo. Njoki s kozjenogovo omakco.

V bistvu zelo zanimiva goba, kuhana lepo čvrsta. Okus dokaj mil, ali pa je bilo preveč česna, v vsakem primeru pa lepo presenečenje.

Se mi zdi, da doli ni bilo toliko različnih gob, vsaj na moji lokaciji ne.

Na vrh