Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Goli oves - Avena nuda

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Goli oves - Avena nuda

Napisal/-a mravlja » Po Feb 20, 2023 10:16 am

Lepo.


Sicer bi ...
crtj je napisal/a:
... (1,3 tone na 0,6 ha)...

rezultat poenostavljenega preračuna: ~ 1200kg/6000m2 -> 200kg/1000m2 lahko bil, da je obdelava 1000m2 možna tudi na roko.

?
Hrbet? Mogoče res vsako leto manj...
Ali pa z delna zamenjava ovsa z... grahom... - da dobimo približno gornji rezultat?

Račun brez krč... crtj-a ...
Črt, kaj praviš?

Napisal/-a muha » Po Feb 20, 2023 10:10 am

Mljask, kako vabljivo! njami

Napisal/-a crtj » Po Feb 20, 2023 9:54 am

Ker je roba takšna, kot je prišla iz kombajna, torej ni ravno samo oves in niso ravno samo zrna - tu je še prah, ostanki prejšnje runde česarkoli že v kombajnu, razna trava kot steblo in kot seme, odpadle luščine, razne ne tako očitno prepoznavne primesi ... vse skupaj pa lepo zaplava in odteče, ostane samo zaželeno ovseno zrno kot najtežja komponenta.

Se pa tudi kar solidno zgosti za moje pojme, ja, tako da je primerno kuhati s precej vode.

Reciklaža puranje krače iz pečice prejšnjega dne. Oves, grah, krompir, korenje, česen, čebula so z njive, olivno olje, sol in krača pa ne Smile

Napisal/-a muha » Po Feb 20, 2023 7:53 am

crtj: zakaj tolikokrat izplakovati? Še posebej po kuhanju? Se zgosti podobno kot ješprenj?

Napisal/-a mravlja » Ne Feb 19, 2023 10:21 pm

No tole vse skupaj se pa mirno uporabi kot priročnik, hvala ti.

Napisal/-a crtj » Ne Feb 19, 2023 8:41 pm

Praktične izkušnje:

- oves v vrečah je od žetve do sedaj ostal lepo suh
- dam namočiti za nekaj ur (od 3 pa do zvečer prek noči)
- poberem, kar plava
- izperem preostalo, recimo 5 x
- na ta način prečiščeni oves gre potem na kuhanje in je na zmernem ognju cca 1 uro
- odstavim, spet 5 x izperem
- rezultat je uporaben za moje pojme enakovredno kot kuhan riž, le da ni tako fin, da bi delal iz njega recimo narastek - za rižoto ali kot sestavina pri sadnem zajrtku pa je odličen

Za moj okus nam riža več ni treba kupovati.

Napisal/-a crtj » Pe Jul 22, 2022 3:34 pm

Vse je dobrodošlo, zame je to nov teren in se učim na vsakem koraku.

Napisal/-a juglans » Pe Jul 22, 2022 3:26 pm

Imaš prav. Oprosti, ker težim.

Napisal/-a crtj » Pe Jul 22, 2022 2:37 pm

Saj ne daješ v vrelo vodo, najprej se namaka in izpere, tako da lahko v miru brez skrbi glede kropa počistiš s površine, kar je neuporabnega.

Kar se tiče vlage, cilj je opraviti te razne poskuse skozi naslednji mesec, vmes se po moje slika ne bo bistveno spremenila. Bom poskusil tudi to, kar praviš.

Sorta je bila Santini - https://selgen.cz/oves-nahy/santini/

Napisal/-a juglans » Pe Jul 22, 2022 2:01 pm

Ja, ampak v nekih notranjih prostorih imaš malo višjo vlago in to potem rado potegne navzgor. Vem, težim.

S tresenjem pred vrelo vodo je malo divje, pa potem še pihaš in vidiš še sto nekih vej notri ipd.
To bi bilo fino rešit prej.

No, ampak nima veze. Jaz bi nekaj vzel tega, in bom že "telovadil".

Ko boš utegnil, bi te prosil da malo pomencaš, da se ugotovi kako lahko izstopa iz luščin. To naj bo ključno, potem bomo pa že ...

Na vrh