Paradižnik 2022

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Paradižnik 2022

Napisal/-a muha » To Okt 18, 2022 2:57 pm

Odgovor boš našel pri Zastirki.

Napisal/-a Bicikel » To Okt 18, 2022 2:36 pm

muha je napisal/a:

Slama se mi izredno dobro obnese na prostem na gredi s česnom, kjer z njo takoj po sajenju povsem napolnim jarke med vrsticami. Odpade vsakršno pletje in okopavanje, ker ostane zemlja rahla, od plevela se pa le sem in tja pojavi kak večje sorte, ki ga z lahkoto izpulim.


Sicer bi sodilo bolj v drugo temo ...
Kakšna pa je pri česnu približna količina na 1m2? Ali pa za koliko m2 imaš eno 20kh balo?

Bi tudi sam preizkusil.

Napisal/-a muha » To Okt 18, 2022 6:36 am

Ja, letos sem zelo zadovoljna z njimi. Tile še vedno ostajajo zunaj, izpod druge strehe sem jih pa včeraj vse pobrala in porezala, razen enega Goldfisch, ki kaže silno voljo do življenja.

Okoli OLLA resnično ni nobenega plevela, je zemlja povrhu suha kot poper pa še slama čez, zato v tej vrsti tudi ni motovilca. Kasneje ga bom presadila iz platojev. Več o njih bom napisala v njihovi temi, ko bom pobrala iz vrta še te.

Lenabox slama je bila kupljena v naši KZ. Cenejša bi bila v Bauhausu, še cenejša tukajle v bližini v Zbiljah, a tega takrat še nisem vedela. Kar dobra je, če odmislim, da jo ob zalivanju raznašam naokoli na podplatih. Vsega se prime: mokrih podplatov, mokre kangle, motovilca, solatnih listov ... A plus odtehta, imam jo že drugo leto. Na prostem hitreje propade, pod streho pa ista lahko služi tudi 3 sezone. Miskant mi je sicer še boljši, a tehtnico prevesi cena. Vendar le, če kupiš Lenabox v 20 kg pakiranju. Manjša pakiranja so pa cenovno kar tam-tam z miskantom.

Slama se mi izredno dobro obnese na prostem na gredi s česnom, kjer z njo takoj po sajenju povsem napolnim jarke med vrsticami. Odpade vsakršno pletje in okopavanje, ker ostane zemlja rahla, od plevela se pa le sem in tja pojavi kak večje sorte, ki ga z lahkoto izpulim.

Napisal/-a mfranc » To Okt 18, 2022 12:55 am

Muha, slika pove več kot tisoč besed! Lepo ti rastejo.

Mimogrede, nič nisi poudarila (ali pa sem spregledal) da OLLA "dela" manj plevela - kar pa je tudi logično.

Drobljena slama, rezana slama, kje si jo nabavila?

Po spletu reklamirajo Lenabox slamo https://agrobiznis.finance.si/8861176/Kaj-se-lahko-kmetijska-podjetja-naucijo-od-najboljsih.
Sedaj jo proizvajajo tudi pri nas. Izgleda da je precej cenejša od Miskantusa?_________________mfranc

Napisal/-a muha » Po Okt 03, 2022 1:49 pm

mfranc: Oni na prejšnji sliki ima samo streho . Tegale pa po potrebi spredaj in zadaj zapiram s kopreno. Na sredini lahko vidiš OLLA posode.



Oba sta 3 x 2 mtrska.

Napisal/-a Plamenka » Po Okt 03, 2022 1:37 pm

Ni treba nič zavidat, MFranc. Wink Pri nas gredo danes ven tudi paradižniki iz manjšega rastlinjaka, plodovi pa v gajbice. Letos bi rada čimprej pospravila vse. Iz velikega rastlinjaka v gajbicah kar lepo zorijo, okus je pa po moje enak.

Napisal/-a mfranc » Po Okt 03, 2022 1:16 pm

Muha, je tole samo strehca (vidim da ni do tal), ali lahko tudi zapiraš?

Jah, sedajle je čas, ko veleposestnikom zavidam rastlinjake .... Rolling Eyes Cool

Very Happy_________________mfranc

Napisal/-a muha » Ne Okt 02, 2022 4:32 pm

Zmagovalec v kategoriji: obloženost s plodovi NN sorta - ena sama sadika, kar nekaj je že bilo obranega



Sledita mu pelata San Marzano Lungo (zadaj) in seveda nepogrešljivi Goldfish (spredaj). Škoda, da ima slednji rumeno barvo, nikakor ne morem prepričati domačega ljudstva, da je ravno tako okusen, kot rdeči. Rolling Eyes

Napisal/-a muha » Ne Okt 02, 2022 3:36 pm

Vse paradižnike pod tunelom sem oskubila listov.

Mlado rastje je bilo še popolnoma zdravo, staro pa malček utrujeno "od življenja". Plodovi se kaj dosti itak ne bi več odebelili, cvetje ne bi dalo pridelka, tako bodi tisti, ki so že na rastlini, imeli čimveč svetlobe in sonca, da bodo lahko dozoreli in obenem obdržali še kolikor toliko normalen okus. In pa: solata in motovilec, ki rasteta spodaj, bosta dobila več svetlobe.

Pokanje plodov se je izgleda ustavilo. Določene sorte so v teh zadnjih mokrih dneh pošteno razpokale, ne glede, ali so bile zalivane klasično, ali so si jemale vode po potrebi iz OLLA posod.

Napisal/-a mfranc » So Sep 24, 2022 12:51 pm

Muha, strehca je, ja. Brez nje sploh ne bi več gojil paradižnika. Če se spomnim, kako sem desetletja trepetal po vsakem dežju, še bolj po deževju, in čakal na znake plesni ...
Hja, sedajle pa bi se že prilegel rastlinjak - ko bom bil večji, ga bom imel Wink .

Tudi meni se zdi da paradižnik poka tudi od zračne vlage; zakaj pa ne, saj listi absorbirajo tekočino.

Pa še bolj sigurno je to odvisno od sorte. Sedajle še vedno najbolj zorita dva rumena/oranžna paradižnika. Dad`s Sunset in Pennsylvania dutch.

Tale zadnji je rodil v dveh obilnih rundah, sedajle pa poka brez mojega zalivanja. Vsako jesen pa me prijetno preseneti Dad`s Sunset.
Ne poka, samo malo nakaže pri peclju; prav jeseni, in brez zalivanja, pa postane zelo okusen, mesnat - oziroma maslen Wink .

Mimogrede, letos prvič nisem sadik tretiral z Ridomil gold (po nasvetu agronoma z izpita FFS), takoj ko sem paradižnike posadil na vrt.
Naj bi v kali zatrl ev. prisotne klice, trose krompirjeve plesni.

Edina uporaba fungicida, odkar imam paradižnike pod streho. Letos sem tudi ta obrok Ridomila opustil, zato sem še toliko bolj vesel da je paradižnik še vedno brez znakov plesni.

Sicer pa Ridomila ni več na tržišču; in še mnogo drugih, ki vsebujejo Mankozeb. https://lj.kgzs.si/Portals/1/A-Splet2021/1prepoved%20uporabe%20mankozeba.pdf_________________mfranc

Na vrh