Napisal/-a juglans » To Nov 08, 2022 11:41 pm
@AB, si me vzpodbudil...
Predvčerajšnjim sem iz redne pasjesprehodne linije zavil v gozd, ker bi rad nagrabil nekaj listja, po možnosti bolj bukovega. Po večini je tu okoli precej hrasta in kostanja.
No, pa sem našel enega skoraj črnega gobančka z enake barve betom in bil v dvomih o užitnosti. Zato sem ga odložil v borovničevje, kasneje pa doma poizkusil z identifikacijo. Morda črni goban ...
Naslednji dan (včeraj) se odpravim ponj, vendar ga nisem več našel, kar me je malo znerviralo. In v tem stanju nato najdem drugega gobančka (svetlo rjav) in enega brezovčka, pa potem še štiri lepe sirovke.
Med vračanjem opazim, da sem brcnil majšo gručo zraščenke, katero prav tako veselo vzamem s seboj. Zelo zadovoljen.
Doma si nato pripravimo pozen zajtrk z gobani in sirovkami med jajčki, peteršiljem in česnom. Mašinerija, še kruh sem pomazal s krožnikom. Dobro, most-dobro, dbest.
Z zraščenko pa se je nato malo zapletlo, saj sem ugotovil da le ni to, kar sem mislil. Po pomoči z googlom in prvenstveno s knjigami na to temo ugotovim, da sem nabral kozjenogega ščitarja ... tudi užiten.
Pade ideja za kosilo. Njoki s kozjenogovo omakco.
V bistvu zelo zanimiva goba, kuhana lepo čvrsta. Okus dokaj mil, ali pa je bilo preveč česna, v vsakem primeru pa lepo presenečenje.
Se mi zdi, da doli ni bilo toliko različnih gob, vsaj na moji lokaciji ne.
@AB, si me vzpodbudil...
Predvčerajšnjim sem iz redne pasjesprehodne linije zavil v gozd, ker bi rad nagrabil nekaj listja, po možnosti bolj bukovega. Po večini je tu okoli precej hrasta in kostanja.
No, pa sem našel enega skoraj črnega gobančka z enake barve betom in bil v dvomih o užitnosti. Zato sem ga odložil v borovničevje, kasneje pa doma poizkusil z identifikacijo. Morda črni goban ...
Naslednji dan (včeraj) se odpravim ponj, vendar ga nisem več našel, kar me je malo znerviralo. In v tem stanju nato najdem drugega gobančka (svetlo rjav) in enega brezovčka, pa potem še štiri lepe sirovke.
Med vračanjem opazim, da sem brcnil majšo gručo zraščenke, katero prav tako veselo vzamem s seboj. Zelo zadovoljen.
Doma si nato pripravimo pozen zajtrk z gobani in sirovkami med jajčki, peteršiljem in česnom. Mašinerija, še kruh sem pomazal s krožnikom. Dobro, most-dobro, dbest.
Z zraščenko pa se je nato malo zapletlo, saj sem ugotovil da le ni to, kar sem mislil. Po pomoči z googlom in prvenstveno s knjigami na to temo ugotovim, da sem nabral kozjenogega ščitarja ... tudi užiten.
Pade ideja za kosilo. Njoki s kozjenogovo omakco.
V bistvu zelo zanimiva goba, kuhana lepo čvrsta. Okus dokaj mil, ali pa je bilo preveč česna, v vsakem primeru pa lepo presenečenje.
Se mi zdi, da doli ni bilo toliko različnih gob, vsaj na moji lokaciji ne.