Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

česen 2023

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: česen 2023

Napisal/-a muha » Če Nov 09, 2023 8:36 am

Nadaljevanje Česen 2024

Napisal/-a mravlja » Po Okt 02, 2023 10:52 pm

Pri nas se vsak načet kozarček hrani v hladilniku.

Napisal/-a pika99 » Po Okt 02, 2023 1:49 pm

Bicikel je napisal/a:
Naletel sem na zanimiv članek in google ga je kar lepo prevedel:

Česen obstane eno leto: kako ga shraniti?

Izkušeni kuharji bodo zagotovo poznali ta način konzerviranja česna. Najprej vzamemo pol kilograma strokov česna in jih za približno eno uro namočimo v mlačno vodo. Ko jih posušite, jih olupite in videli boste, da se bodo zlahka luščile, ker se je koža zmehčala.

Nato položite vse stroke česna v steriliziran steklen kozarec. Nato nasujte dve žlici grobe soli, to naj bo približno 30 gramov soli. Zdaj lahko dodate nekaj žlic jabolčnega kisa ali, če želite, vlijete vinski kis, ta sestavina bo pomagala ohraniti česen nedotaknjen.

Nazadnje zavrite nekaj vode in pustite, da se ohladi. Preden posodo zaprete s pokrovčkom, narežite rezino limone in jo položite na česen. Kozarec zelo tesno zapremo in pretresemo, da se vse sestavine premešajo.

Tako boste svoje stroke česna ohranili več kot eno leto v brezhibnem stanju in ne bodo zgnili. Pa ne samo to, saj jih lahko zaužijete kadar koli želite, ne da bi jih morali lupiti vsakič, ko jih potrebujete. To metodo uporabljajo številni kuharji, je praktična in predvsem učinkovita.


Pa se obnese potem hramba v shrambi ali je treba dat v hladilnik? Mislim potem, ko se kozarček enkrat ''načne''? je kdo mogoče preizkusil ta način in ima kakšne izkušnje?

Napisal/-a copatka » Po Okt 02, 2023 11:04 am

Muha, tak je tudi moj načrt. Precej bom zamrznila kar strokov z lupino, nekaj posušila za prah, nekaj pa posadila. Saj precej je tudi dobrega, ta se bo najbrž lepo hranil. Moram še vse presortirati in preračunati Wink .

Brbr, saj sem ga mislila prej pobrati, a takrat je bil dež na dež. In še potem se je slabo sušil, ker je bilo tako vlažno v času poplav. Letos revček res ni bil srečen Crying or Very sad ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a brbr » Po Okt 02, 2023 10:49 am

Copatka, moj česen ima ovojince kot ponavadi - jih ni manj.

Stanje kot ga opisuješ se je meni zgodilo, kadar sem česen pustila v zemlji predolgo in so zunanje ovojnice že propadle. Tak, prezorel česen je tudi težje čistiti, ker se ovojnice drobijo in jih je bolj zamudno odstranjevati._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Po Okt 02, 2023 10:28 am

Pred leti so se tudi pri meni glavice česna do pobiranja že kar precej razprle. Komaj kaj manj, kot one zgoraj, niso pa bili stroki olupljeni do golega. Ohranile so se normalno tudi čez zimo.

Pritrjujem nasvetom brbr. Kar se ti zdi prezrelo posuši ali kako drugače predelaj, tiste stroke, ki še imajo ovojnico čez in čez pa pusti in opazuj.

Napisal/-a copatka » Po Okt 02, 2023 10:02 am

Tudi tisti moj, ki je ostal dlje v zemlji zaradi glavic, je šel precej narazen. Glavice so pa vseeno ostale bolj majhne.

In tudi tisti, ki je bil pobran prej, še nikoli ni imel tako malo plasti lupine - ko potegnem dol zgornjo plast, ki je še umazana od zemlje, se pri marsikaterem že konkretno vidijo stroki Rolling Eyes .
Letos res ni bilo poletje za česen, ali pa sem ga jaz s čim pokronala. Mogoče sem predolgo pustila rasti med njim samosevno solato, ali sem ga prepozno pobirala, ali ga je tako zmatrala rja ... nimam pojma. Jah, vse življenje se učimo. Samo, če ne veš, kaj je šlo narobe, se iz te izkušnje bolj malo naučiš Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a crtj » Po Okt 02, 2023 9:36 am

Zaradi težke zemlje in aktivnih živali sadim samo pomladi.

Napisal/-a brbr » Po Okt 02, 2023 9:32 am

Tudi jaz po navadi začnem takrat in potem nadaljujem v november._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Andrej Banko » Po Okt 02, 2023 9:26 am

Sadil bom ( tradicionalno ) zadnji teden oktobra.

Na vrh