Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelje - Brassica oleracea L.

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Zelje - Brassica oleracea L.

Napisal/-a brbr » Če Jul 18, 2024 2:18 pm

Vsako poletje se na kapusnice naselijo bolhači. Letos bodo morali poiskati drugo menzo.



Uporabila sem odslužene zavese. Upam, da bo delovalo._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a živa » Če Avg 17, 2023 12:52 pm

zelje mi slabo raste, zanikrni, majhni listi, nekatere rastline rumenijo, pa ni videti pri koreninah ničesar Evil or Very Mad_________________Lp, Živa

Napisal/-a živa » Po Jul 17, 2023 9:23 am

jaz pa nadaljujem tradicijo naše vasi - zelje čisto na tanko naribam na lesen ribežnik za solato. je vseeno, kakšni listi so, samo da je glava ok._________________Lp, Živa

Napisal/-a sončece » Ne Jul 16, 2023 9:26 pm

Letos je zelje cudovito. Danes sem dala poskusno fermentirat zgodnje zelje, pa da vidimo kaj bo ratalo._________________Smeh je sončni žarek duše.

Napisal/-a brbr » To Dec 13, 2022 3:10 pm

Kot sem že večkrat napisala, sem seme dobila pred leti od Zufa, ki ga je ponujal kot staro sorto, ki jo je gojil njegov stric. Sem malo prečitala tole temo: to zelje smo začeli gojiti v sezoni 2017

Lanska glava je bila kar kompaktna, bi se dala tudi ribat. Tudi tale letošnja je imela kar čvrsto naložene liste. Kaj več pa o tem zelju (še) ne vem. Upam, da ga bom letos, lahko bolj spoznala._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » To Dec 13, 2022 2:53 pm

brbr: ko glavo, ko je še cela, močno pritisneš s prsti, se najbrž rahlo vda? Vsaj tak spomin na "zelje moje mladosti" imam. Domnevam, da bi tale tvoj "zuf" utegnil biti potomec ene od teh starih sort.

Napisal/-a brbr » To Dec 13, 2022 1:17 pm

Tole Zufovo zelje je ravno takšno, kot si ga želite, se mi zdi. Listi so tenki, mehki, lepo se luščijo od glave in brez problema se jih zvije v rolico in nareže.

Letos sem sejala še eno seme, ki se mu nisem preveč posvečala. Tako so moji letošnji Zufi zelo raznoliki - mešančki. le dve, tri rastline so kakor Zuf. I

Za naslednje leto pa imam seme, ki sem ga pobrala od rastline, ki sem jo vzgajala za seme in je opisana v mojih prejšnjih zapisih.

Če bi kdo želel poskusiti s to sorto, je semena dovolj.




Ravno včeraj sem odrezala eno glavico, ker je začela propadati in odmetavati vrhnje liste.
Listi so se lepo luščili skoraj do srčka. Tudi rolica se lahko naredi iz celega lista (ni potrebno izrezovati glavne žile). Nareže se lahko čisto na tenko, tik pred uporabo, ker so listi mehki in ni potrebno "mehčanje"..

IMG-20221213-113355 IMG-20221213-114125_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » To Dec 13, 2022 1:12 pm

Jaz sem se nekako uspela prilagoditi. Tudi krhke liste odvijem, stisnem skupaj, kolikor se da in narežem z nožem. Te novejše sorte so tako zelo krhke, da niti ne moti, če niso zelo na tanko narezane ali če ostane kak večji košček. . Če pa je glava preveč zbita, odrežem primeren kos in ga potem narežem z nožem za lupljenje krompirja - takega tipa. Mimogrede, takle nožek je super tudi za rezanje kumar za solato..

Nikakor pa za solato ne maram tistih zbitih težkih temnozelenih glav zelja. To je v solati užitno le, če ga poprej solimo in pustimo odležati, da postane uvelo mehak. Meni pa mora prava zeljna solata hrustati pod zobmi.

Napisal/-a Melona » To Dec 13, 2022 12:30 pm

Evo, to je to, krhko, lomljivo, žilasto! Že nekajkrat naju je tako zjezilo, da sva ga kar naribala za solato. Ampak to je potem en poc, ne solata. Mame in ata se pa dobro spomnim, da sta zvila liste in jih na tanko rezala z nožem, na katerem je bil nekakšen nastavek za tanjše rezanje. Tisto je pa res bila zeljna solata.

Napisal/-a Andrej Banko » To Dec 13, 2022 12:19 pm

Očitno je zdaj zelje res drugačno. Pa tudi notranjost se mi zdi, da ni bila tako bela.

Na vrh