Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Priprava česna v prahu

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Priprava česna v prahu

Napisal/-a mravlja » Po Feb 13, 2023 10:11 am

Res je.

Napisal/-a GrGr » Po Feb 13, 2023 9:45 am

muha je napisal/a:
Hči je kupila mleti česen Maestro. Strdil se je v kamen. Z veliko muko ga vsake toliko malo razsekam in razdrobim s kompaktnim nožičkom.

Ne vem, ali je to, da se prah strdi v kamen, običajna lastnost česnovega prahu?? Ker, če je tako, bi ga bilo smiselno mleti le sproti. Jaz ga ne sušim, ker nimam potrebe. Anka je še vsa leta doslej zdržala do takrat, ko sem že lahko pulila novega za sprotno uporabo.


Česen v prahu se strdi precej pogosteje in hitreje kot česnov "zdrob".

Napisal/-a Peter » Ne Feb 12, 2023 8:25 pm

Če se stresa na kipeči lonec, gre para vanj in zato strdne. Že nekaj let ga stresam na žlico in nato dam v lonec in se ne strjuje v začimbnici.

Napisal/-a mravlja » Ne Feb 12, 2023 5:37 pm

Je nagnjen k temu, a le, če je premalo posušen. In ko je posušen, mora biti na suhem - včasih kuhinja ni pravo mesto zanj.

Napisal/-a muha » Ne Feb 12, 2023 3:52 pm

Hči je kupila mleti česen Maestro. Strdil se je v kamen. Z veliko muko ga vsake toliko malo razsekam in razdrobim s kompaktnim nožičkom.

Ne vem, ali je to, da se prah strdi v kamen, običajna lastnost česnovega prahu?? Ker, če je tako, bi ga bilo smiselno mleti le sproti. Jaz ga ne sušim, ker nimam potrebe. Anka je še vsa leta doslej zdržala do takrat, ko sem že lahko pulila novega za sprotno uporabo.

Napisal/-a Peter » Ne Feb 12, 2023 2:16 pm

Letos smo tudi mi sušili česen. iz 1,4kg očiščenega česna smo dobili 0,5kg suhega česna. Narezali smo na lističe debeline 2-3mm, in posušili v sušilcu na 45°C v 48 urah.
Kavni mlinček in česen v zrnju bo pripravljen za uporabo.





Napisal/-a mravlja » Po Jul 25, 2022 11:21 pm

Star kavni mlinček, pa gre ...

Napisal/-a brbr » Po Jul 25, 2022 4:15 pm

Mravlja, kako ga pa zmeljete, če naredite samo polovičke? Še tale, ki je zmlet v pasto, (če je predebel košček) se težko zmelje. Ravno zato ga najprej nadrobim z valjarjem...

sveže zmleta česnova pasta
IMG-20220722-151136

posušena
IMG-20220725-112628

dodatna obdelava predno gre v mlinček za kavo
IMG-20220725-124828_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a mravlja » Ne Jul 24, 2022 7:11 pm

Česen v prahu, kot dodatek jedem, je izreden - domač jim doda še posebej dober okus in aromo.

Pri nas ga prerežemo na pol, posušimo v električnem sušilniku in zmeljemo.
Tudi česen, ki že začenja kaliti in postaja grenak, se da na tak način rešiti - ko se prereže, se izloči kalček, preostanek pa posuši in zmelje - razlike ni.

Napisal/-a Melona » Ne Jul 24, 2022 4:03 pm

O, hvala za tole, imam tudi jaz letos tako slab česen, da ni za nikamor. Za sušenje pa menda bo.

Na vrh